lauantai 13. joulukuuta 2014

13. luukku: Jouluna laulattaa


Leena Järvenpää & Sanna Uimonen (toim.): Soiva joululaulukirja koko perheelle. Kuv. Terese Bast. Säestys Vilhelmiina Luokkanen, 79 sivua,  Tammi 2014.

Mauri Kunnas: Joulupukin soiva laulukirja, toimittanut Katariina Heilala. Sävellystaustat Matti Kallio, nuottipiirrokset Esa-Pekka Mattila. Graafinen suunnittelu Mirella Mäkilä ja Kirsti Maula, 80 sivua, Otava 2014.

Rouva Huulla on viheliäinen tapa piinata läheisiään näin joulun alla laulamalla erittäin epävireisesti sellaisia joululauluklassikoita kuin ”Jos ei jouluna ole lunta” ja ”Koska meillä on joulu”.  Viime päivinä on tehnyt mieli laulaa myös ”Juhannus on meillä herttainen”, mutta yhä yritän uskoa valkeaan jouluun.

Muutama vuosi sitten ryhdyttiin julkaisemaan useammankin kustantamon kautta erilaisia lintukirjoja, joiden avulla oli mahdollista opetella tunnistamaan eri lintulajien ääntelyä. Nyt tämä sama idea on jatkojalostettu myös lauluihin, joihin annetaan säestyspohjat. 

Viime vuonna ilmestyi Tammen kautta Soili Perkiön toimittama ja Terese Bastin kuvittama Soiva laulukirja: paina nappia ja laula mukana, jossa oli mukana 50 suomalaista lastenlaulua.

Terese Bast tunnelmoi monien klassisten joululaulujen kuvituskuvissa herkästi ja silti selkeään kuvailmaisuun pyrkien. Tässä aukeama yhdestä suomalaisten rakkaimmasta joululaulusta, Zacharias Topeliuksen runoon perustuvasta Varpunen jouluaamuna. Bastin kuvitusta Leena Järvenpään ja Sanna Uimosen toimittamaan Soivaan joululaulukirjaan (Tammi 2014). 


Nyt Tammi jatkaa vastaavalla joululaulujen kokoelmalla. Mukana on 30 perinteistä joululaulua ja bonuksena on vielä joulurunojen sikermä  Immi Hellenistä  ja Ester Ahokaisesta  P. J. Hannikaiseen ja Topeliukseen.

Jouluilon vieminen myös vanhuksille tai sairaille todentuu hyvin Leena Järvenpään saatesanoissa, joissa annetaan vinkki siitä, että soiva joululaulukirja tuo joulumieltä ja tunnelmaa myös niille, joiden voimat eivät enää riitä laulamiseen.

Mauri Kunnaksen Joulupukin laulukirja ilmestyi vuonna 2012, ja nyt siitä on tehty myös soiva versio, jossa on mukana 43 laulua. 

Tammen soivassa joululaulukirjassa käytetään säestyksenä ainoastaan pianoa, Otavan kunnasmaisessa versiossa on  enemmän variointia säestyksessä. Omaan korvaani niukempi säestys kuulosti miellyttävämmältä. Molemmissa kirjoissa on samanlainen helppokäyttöinen kuuntelumekaniikka ja mahdollisuus kuunnella lauluja myös kuulokkeiden kautta. Kirjoihin voi myös verraten helposti vaihtaa nappiparistot uusiin. 

Mauri Kunnaksen tuttu joulukuvasto löytyy myös Joulupukin soivasta
laulukirjasta
. Kunnaksen kuvitusta Katariina Heilalan toimittamaan
Joulupukin soivaan laulukirjaan (Otava 2014). 

Ei kommentteja: