tiistai 23. joulukuuta 2014

23. luukku: "Pian koko majakassa säihkyi kirkas, lepattava valo"Pirkko Vainio: Majakan jouluvalo, 25 sivua,  Lasten Keskus 2014.


Pirkko Vainio asui pitkään Italiassa ja on tehnyt paljon yhteistyötä keski-eurooppalaisten kustantamoiden kanssa. Niinpä hänen tyylinsäkin poikkeaa jonkin verran koto-suomalaisesta. Nyttemmin Vainio asuu Keski-Suomessa.

Vainion vesivärikuvitukset ovat sävykkäitä ja tarkkapiirteisiä olematta silti mitenkään imeliä ja yltiö-herttaisia.

Tonttuyhdyskuta on vallannut vanhan jo toiminnasta poistetun majakan, jossa ne tekevät erilaisia käsitöitä Joulupukkia varten.

Majakan tontut olivat erityisen taitavia nikkaroimaan puisia leikkikaluja, joita joulupukkiheiltä tilas. Muutamaa päivää ennen joulua hän saapuisi laivallaan tapaamaan tonttuja ja noutamaan lapsille valmistetut lelut. Tontut odottivat innolla joulupukin vierailua, ja sitä edeltävät päivät olivat täynnä työn touhua ja vilskettä.  

Pirkko Vainio on etevä luomaan kodikkaita miljöitä ja interiöörejä. Vainion
kuvitusta kuvakirjaan Majakan jouluvalo (Lasten Keskus 2014).


Tontuista vanhimmalla Pertulla on tärkeä luottamustehtävä valaista majakka.

Perttu on kuitenkin tullut vanhemmiten huonomuistiseksi ja nyt se on unohtanut, mihin hyvään kätköpaikkaan piilotti tulitikut…

Myrsky näyttää nousevan ja siksi olisi tärkeää sytyttää majakan valot, jotta joulupukki löytää perille huonossa säässä.

Ja löytyväthän ne tulitikut lopulta, Pertun omasta taskusta: ja majakan joka ikkunalle sytytetään kynttilät.

Joulupukki löytää myrskystä ja myräkästä huolimatta perille! Pirkko Vainion
kuvitusta kuvakirjaan Majakan jouluvalo (Lasten Keskus 2014).


Kiireettömän leppoistamisen nimeen vannova kuvakirja sopii luettavaksi kesken pahimpien joulukiireiden. Mikäs hätä tässä, valmiissa maailmassa.


Varhaiskasvattajien Pikkuväki-lehdessä   6/2014 on erityislastentarhanopettajan ja teatteripedagogin Päivi Sinivuoren leikitys- ja draamallistamisohjeet Majakan jouluvalo -kirjaan.


Ei kommentteja: