maanantai 29. joulukuuta 2014

Luistelu ja uinti tutuiksi uusissa kuvakirjoissaKerttu Ruuska & Nadja Sarell: Elsa luistelemassa, Oppi & Ilo Sanoma Pro 2015, 36 sivua. Taitto Jussi Kaakinen.

Kerttu Ruuska & Nadja Sarell: Elsa uimahallissa, Oppi & Ilo Sanoma Pro 2014, 36 sivua. Taitto Jussi Kaakinen.

Helen Stephens: Sanni uimahallissa. Suomentanut Annu Nykänen, 25 sivua, Tactic Publishing 2014.

Helen Stephens: Sanni päiväkodissa. Suomentanut Annu Nykänen, 25 sivua, Tactic Publishing 2014.

Jujja Wieslander & Sven Nordqvist: Mimmi Lehmä uimahallissa. Suomentanut Terhi Leskinen, 25 sivua, Kustannus-Mäkelä 2014.Lastenkirjallisuuden trendit ovat aina yhtä arvoituksellisia. Jokin aikapäiviä sitten suosituksi tullut aihealue loistaa pitkään poissaolollaan, ja sitten yhdessä rytäkässä saadaan monta kirjaa samasta aiheesta tismalleen samanaikaisesti.

Nyt on tarjolla useampia kotimaisia ja käännettyjä kuvakirjoja uimahallimiljööstä.  

Sanoma Pro -kustantamon Oppi & Ilo -tuoteperheessä julkaistaan paljon tietoa ja huvia yhdistävää materiaalia: tehtäväkirjoja, pelejä ja perinteisiä lastenkirjojakin. 


Luistelu ei sujukaan aluksi ihan niin sujuvasti kuin Elsa haaveissaan suunnitteli. 
Nadja Sarellin kuvitusta Kerttu Ruuskan tekstiin kuvakirjassa Elsa luistelemassa 
(Sanoma Pro, Oppi & Ilo 2014).Kerttu Ruuskan ja Nadja Sarellin Elsa-sarjassa on ilmestynyt kaksi ensimmäistä osaa, joissa viisivuotiaan Elsan kanssa otetaan kaksi tärkeää taitoa, uima- ja luistelutaito, haltuun. 

Tähän saakka ainoa rouva Huun tiedossa oleva luisteluun johdattava kuvakirja on ollut Kristiina Louhen Aino ja tuhmat luistimet (Weilin+Göös 1987, up. Tammi 2003), jonka lempeä lapsipsykologia tehosi esikoisen kanssa mainiosti.


Elsan päiväkotiryhmä lähtee yhdessä luistelemaan. Elsa ihailee taitoluistelija Siiri Haukkaa ja näkee jo itsensä liitelemässä jäällä yhtä sulavasti kuin idolinsa. Siiri ei muksahduksista lannistu, ja saa päiväkodin opettajalta hyviä vinkkejä. Pian jäällä eteneminen on jo vähän helpompaa.

Nadja Sarellin kuvitus on selkeää, värikästä ja eloisaa. Tyyli on edukseen myös kirjan lopusta löytyvässä tieto-osuudessa, jossa esitellään kuvien kera luistelutekniikkaa. Lastentarhanopettaja Kerttu Ruuska on harrastanut pitkään muodostelmaluistelua ja kisannut siitä myös maailmanmestaruustasolla.

Nadja Sarell on ratkaissut toimivasti intiimin saunakohtauksen kuvaamisen.  Sarellin kuvitusta Kerttu Ruuskan tekstiin kuvakirjassa Elsa uimahallissa (Sanoma Pro, Oppi & Ilo 2014).


Sarjan toisessa osassa Elsa lähtee äitinsä ja pikkuveljensä kanssa uimahalliin. Lauri on vielä vähän arka ja säikkyy uimahallin hulinaa, mutta rohkaistuu vähitellen Elsan kanssa vesileikkeihin.

Tactic puhlishing -kustantamo on aloittanut tänä vuonna brittiläisen Ensikokemuksia-nimisen käännöskuvakirjasarjan, ja siinäkin mennään tyttöpäähenkilön, Sannin, kanssa päiväkotiin ja uimahalliin. 

Suomalaisessa verrokkikirjassa mennään tietysti uinnin jälkeen saunaan, muuten uimahallikokemukset ovat yllättävänkin yhteneväiset. 

Helen Stephensin mustalla hiukan luonnosmaisella ääriviivalla rajatussa vesivärikuvituksessa on jotain perin juuri brittiläistä.


Uimalleissa ja kylpylöissä hiusten kuivaajien humina on tuttu ääni myös Suomessa! 
Helen Stephensin kuvitusta Sanni uimahallissa -kuvakirjaan (Tactic publishing 2014). 

Myös ruotsalainen sympaattinen kuvakirjasankari, Jujja Wieslanderin ja Sven Nordqvistin lehmä, lähtee uimahalliin ja ottaa uuden taidon haltuunsa, vaikka varis onkin vähän empiväinen hankkeen mielekkyyden suhteen:

”Kautta pyrstösulkani! Eivät lehmät voi suorittaa uimamerkkejä. Eivätkä lehmät voi liukua putkessa. Nehän voivat jäädä jumiin!” 


Lehmällä ei ole mitään estoja uimahallin saunassakaan, kuten kuvasta näkyy! Sven Nordqvistin kuvitusta Jujja Wieslanderin tekstiin kuvakirjassa Mimmi Lehmä uimahallissa (Kustannus-Mäkelä 2014).

Mimmi Lehmä -kirjat ovat mainioita itsetunnon rakentamisen kirjoja. Lehmä ei koskaan kyseenalaista mahdollisuutta oppia uusia ja haastavia taitoja. Varis on selvästi vähän kade lehmän saamasta uimamerkistä, ja se päättää ystäviensä avulla tehdä variksellekin oman lentomerkin, ja niin on sopu taattu. 

2 kommenttia:

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Tuota kirjaa "Aino ja tuhmat luistimet" on aikanaan luettu minulle, ja nyt olen lukenut sitä esikoisellemme, joka sai luistimet joulupukilta. Elsaan en ollutkaan vielä tutustunut, mutta tänään selailimme kirjastossa luistelukirjaa "Salla oppii luistelemaan" (http://kirjasto.kuopio.fi/work?workid=1dac21ab-b320-4ce1-83b3-fa8702d36386)
Vaikutti sellaiselta perussöpöltä eläinkuvakirjalta, jossa pienien vaikeuksien kautta mentiin voittoon.

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos vinkistä: Ian Whybrowilta ja Rosie Reeveltä on suomennettu tuon mainitsemasi Salla oppii luistelemaan -kuvakirjan lisäksi myös kuvakirja Salla menee kouluun (Kustannus-Mäkelä 2007 ja 2010).