maanantai 14. tammikuuta 2019

Magia ja tunteet veivät voiton Topelius- ja Lydecken-palkinnoissa





Tänään jaettiin Helsingin uudessa keskustakirjastossa Oodissa Maijansalissa Topelius- ja Arvid Lydecken-palkinnot viime vuoden parhaista kotimaisista lasten- ja nuortenromaaneista.

Vuodesta 1946 jaetun Topelius-palkinnon sai Anniina Mikama romaanistaan Taikuri ja taskuvaras (WSOY). 

Perusteluissa sanottiin mm. seuraavaa:


–– Kirjan maailma on yllätyksiä ja illuusioita täynnä. Sen hetkissä on mukana ripaus taikuutta ja romantiikkaa. Taidokkaasti kirjoitettu historiankuvaus ja kiehtovat juoenkäänteet pitävät lukijan henkeäsalpaavassa otteessaan loppuun saakka. Steampunk-henkinen esikoisfantasiaromaani yhdistelee taitavasti menneisyyttä ja tulevaisuutta. 

Taikuri ja taskuvaras on arvioitu Lastenkirjahyllyssä toukokuussa.

Arvid Lydecken -palkinto jaettiin nyt 50:ttä kertaa. 

Palkinnon sai Petja Lähde ensimmäisestä lastenromaanistaan Surunsyömä (Karisto):


– – Teoksessa käsitellään läheisen menetystä viisaasti ja koskettavasti. Vaikeaa aihetta lähestytään herkkyydellä lapsen näkökulmasta. Rankasta sisällöstään huolimatta kirja antaa toivoa ja lohtua tulevaan: vielä kaikki kääntyy parhain päin. 


Surunsyömä on arvioitu Lastenkirjahyllyssä viime vuoden helmikuussa. 

Arvid Lydecken -palkinnon saanut Petja Lähde ja
Topelius-palkittu Anniina Mikama yhteiskuvassa.
Valokuva PHH.

Aiemmin Suomen Nuorisokirjailijat ry:n palkinnot on jaettu kustantamoiden tiloissa, mutta nyt palkinnonjakotilaisuus oli onnistuneesti organisoitu kaikille avoimeksi ja paikalla olikin mukavasti väkeä – sekä alan toimijoita että muutoin lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneita. 

Raadin puheenjohtaja Sara Kokkonen luotasi myös viime vuoden kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden trendejä: syrjäytymien, yksinäisyys, sukupuolien moninaisuus, monikulttuurisuus, naisasia ja ympäristökysymykset näkyivät nuortenkirjoissa. 

Lastenromaaneissa kuvattiin paljon tunteita, arkea ja hetkeen tarttumisen tärkeyttä.

Ei kommentteja: