tiistai 30. syyskuuta 2014

Ruotsalainen kuvakirja elämän äkkikäänteistä

Eva Lindström: Olli och Mo. 24 sivua, Alfabeta 2012.Tässä vielä Ruotsin toinen ehdokas pohjoismaiselle lasten- ja nuortenkirjapalkinnolle.

Tämän vuoden ehdokkaissa on poikkeuksellisen paljon lasten- ja nuortenkirjoja ns. rankoista aiheista. Esimerkiksi avioerosta löytyy kaksi kirjaa, viime viikolla   Lastenkirjahyllyssä esitellyn Kriget-kuvakirjan lisäksi lapsen näkökulma on esillä  tanskalaisen Hanne Kvistin kuvakirjassa To af alting. Kuolema on keskiössä myös tanskalaisen Oskarssonin minimalistisessa kuvakirjassa Den flade kanin ja norjalaisen Håkon Øvreåsin lastenromaanissa Brune, jonka esittelyvuoro taitaa olla huomenna.

Lastenkirjallisuuden kestoaihe on kotoa lähteminen avaraan maailmaan. Usein matkalle lähdetään uhmakkaasti, kiukkuisena tai väärin ymmärrettynä, ellei sitten emo tai vanhempi ole hukassa ja matkalle lähteminen johtuu tästä hätäännyksestä. 

Matkanteko yleensä koulii sankaria, joka palaa – lauhtuneena ja usein helpottuneena ja ennen muuta viisaampana – takaisin kotiin.

Eva Lindströmin kirjassa lapsipäähenkilön sijasta matkalle lähtevätkin äiti ja poika yhdessä. Teksti on lakonisen toteavaa ja paljon jätetään rivien väleihin ja katsojan/lukijan itse tulkittavaksi. Olli-pojalla on karttakirja ja äidillä auton avaimet ja uusi villajakku.Eva Lindströmin guassikuvitus on hailakkaa mutta silti jämäkkää. 

Mittasuhteet heittelevät omavaltaisesti myös tällä  matkalle lähtöä kuvaavalla 
aukeamalla, jossa ollaan vielä hyvin kartalla. Kuvitusta Eva Lindströmin 
kuvakirjaan Olli och Mo, Alfabeta 2012. 

Mo startar bilen.Hon gasar och det blir full fart på en gång.– Var är vi? Ropar hon efter en stund.Olli bläddar i kartboken.– Vi är snart i utkanten av sidan tre.

Retkikunta pysähtyy kahvilaan syömään, mutta äiti on unohtanut lompakkonsa kotiin. He joutuvat tiskaamaan maksaakseen ostoksena.


Matkanteko saa äkkikäänteen, kun parivaljakko joutuu tiskaamaan

 korvatakseen syömiset ja juomiset kahvilan omistajalle. Kuvitusta Eva Lindströmin kuvakirjaan Olli och Mo, Alfabeta 2012. 


Sillä välin yö on jo tummunut ja he joutuvat eksyksiin. Karttakin on muuttunut oudon sameaksi ja mikään ei tunnu täsmäävän. Onneksi he päätyvät Maud-nimisen naisen luokse ja saavat jäädä yöksi: ”Allt är nästan som hemma, men bara nästan”.

Ja aamun valjetessa he lähtevät luottavaisin mielin jatkamaan matkaa. Ja löytyyhän se kotikin! Epävarmuus ja hukassa olemisen tuntu vahvistuvat tällä 
nurinkurisella kuvitusaukeamalla. Kuvitusta Eva Lindströmin kuvakirjaan 
Olli och Mo, Alfabeta 2012. 

Kirjan konstailematon filosofia viehätti minua heti ensimmäisestä lukukerrasta lähtien oudolla tavalla. 

Olli och Mo on monenikäisten kirja ja sellaisenakin varsinainen elämän opaskirja: vaikka elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, yllättävääkin, niin vastuksista selviää, kun suhtautuu niihin lunkisti ja luottaa itseensä. 

Valtaosa rankkoja, kipeitä aiheita käsittelevistä lastenkirjoista on aina napitettu tiettyyn aihepiiriin: kuolema, avioero, kiusaaminen. Lindströmin kuvakirja soveltuu mihin tahansa elämän angstivaiheeseen yhtä suvereenisti.

Eva Lindström (s. 1952) on ruotsalainen kirjailija-kuvittaja. Hän on tehnyt useita lyhytelokuvia, kuvittanut lukuisia muiden kirjoittamia kuvakirjoja ja tehnyt myös omia kuvakirjpja. 

Lindströmin laajaa kuvakirjatuotantoa ei Suomessa – valitettavasti – juurikaan tunneta. Häneltä on suomennettu vain kuvakirja Olipa kerran isä ja äiti (teksti Siv Widerberg, WSOY 1988) sekä kuvitus Inger Lindahlin viehättävään lastenromaaniin Zigge zetalla (Tammi 2005).

On kiinnostavaa, että Ruotsin esivalintaraati on päätynyt nostamaan ehdolle jo kahden vuoden takaisen kuvakirjan! Säännöt mahdollistavat tämän, eli kirjan ei tarvitse olla kuluvan vuoden tuotantoa. 

Ei kommentteja: