Jakke ja Simo -kuvakirja on yhteen sanaan tiivistettynä ANARKISTINEN. En muista kotimaisen kuvakirjan aiemmin tavoittaneen yhtä onnistuneesti lapsen arjen rosoisuutta.
Yhtenäisen tarinan sijasta kuvakirja kertoo impulsiivisia välähdyksiä kahden päiväkoti-ikäisen pojan, Jaken ja Simon, arkisista askareista ja havainnoista. Teksti on ryöpsähtelevää, paikoin jopa julkeaa. Kirja tuntuu uhmaavan ympäri-pyöreän herttaisen kuvakirjan tiukkaan napitettua shapluunaa.
Huonosta päivästä kertovalla aukeamalla kerrotaan, kuinka
"ÄITI laittoi henkselihousut,
vaikka sanoin
ei!!!
Ei henkselihousuja!
Äiti on vahva aikuinen."
Tekstissä puhutaan tarralenkkareista ja Transformereista ja Brätseistä, mutta myös tunnelin kaivamisesta (vaikka Kiinaan asti?), majan rakentamisesta ja halusta pistää kieli pakkasella rautakaiteeseen. Lapsuuden kuva on yleispätevä ja siitä löytyy kosketuspinta sekä lapsi- että aikuislukijalle.
Anneli Kannon lakonisen niukka tapa kuvata kiusatuksi tulemista, vanhempien avioeroa tai huijatuksi tulemisen tunnetta huvipuiston onginnasta saadun krääsän keskellä toimii taatusti mainiona johdatuksena laajemmille lasten filosofisille pohdinnoille.
Onko kukaan testannut kirjaa päiväkoti- tai alakouluryhmässä?
Lahden Muotoiluinstituutissa opiskeleva Jutta Kivilompolo tekee rohkean ja rämäpäisesti omannäköisen kuvakirjadebyyttinsä. Sekatekniikalla tehdyssä kollaasikuvituksessa on sini- ja punavoittoisuudessaan paljon lasten kuvakirjoihin jo lähes maneeriksi tullutta retrohenkisyyttä, mutta Kivilompolon tyyli ei jumiudu leikittelemään vanhoilla ideoilla, vaan jaksaa yllättää uudella aukeamalla yhä uudestaan.
Anneli Kanto on vauhdikkaasti ottanut aikuisten draaman ja historiallisen romaanin ohessa myös lastenkirjallisuuden tonttia haltuunsa. Kanto aloitti kirjalla Hirmuinen vedenpaisumus ja muita myyttisiä tarinoita (Karisto 2007), jonka kieltä ja tyyliä hän mukautti nykynuoria paremmin puhuttelevalle kielelle. Kuollut kulkee. Tarinoita kalman majoilta (Gummerus 2008) on kooste uusista ja vanhoista kummitusjutuista. Aluevaltaus lajissaan on ns. ahmimisikäisille suunnattu Tulikärpäset-sarja (Karisto v:sta 2009), joka kertoo Kiinasta adoptoidun Oona-tytön jalkapalloharrastuksesta.
4 kommenttia:
Oho! Kuulostaapa kiinnostavalta, pitää tutustua kirjaan! -Tittamari-
Jakke ja Simo ihanasti reteä ja raisu. Minulle tulee mieleen Janssonin Kuinkas sitten kävikään?. Jakke ja Simo voi olla tuleva klassikko.
Kuulostaa hyvältä, taidanpa lukea tämän kirjan 2- ja 5- vuotiailleni mahdollisimman pian.
Pidin kirjasta paljon.
Lähetä kommentti