Karoliina Suoniemi: Ihan oikeat viikinkiajan lapset, kuvittanut Emmi Kyytsönen, 81 sivua, Avain 2019.
Muinaishistoria on ollut jo useamman vuoden ajan niin sanotusti muodissa. Esihistoriaan sijoittuvat roolipelit, tv-sarjat ja kiinnostus arkeologiaan ovat tuottaneet aihealueesta paljon aikuisten tietokirjallisuutta.
Lasten- ja nuortenkirjoissa kurotetaan nykyisin kernaasti dystooppisiin tulevaisuudenkuvauksiin, mutta viime aikoina on kiinnostuttu myös muinaisesta ajasta.
Suoniemen faktaa ja fiktiota yhdistävä formaatti on tuttu jo hänen aiemmasta Ihan oikeat prinssit ja prinsessat -tietokirjasta (Avain 2018). Kaksi rautakauden Suomessa Eurassa elävää fiktiivistä lasta, Mielu ja Joutsi, toimivat oppaina viikinkiajan arkeen ja perinteisiin.
Emmi Kyytsösen kuvitus luo melko päivänpaisteisen visuaalisen miljöön muinaiseen historiaan. Kyytsösen kuvitusta Karoliina Suoniemen tietokirjaan Ihan oikeat viikinkiajan lapset (Avain 2019). |
Suoniemi hälventää saatesanoissaan kuilua eri aikakausien lasten arjesta: myös viikinkiajan lapset rakastivat nykylasten tapaan leikkimistä, liikkumista ja satujen ja tarinoiden kuuntelemista.
Toisaalta elämän lainalaisuuksia ei myöskään siloitella. Oman tarinansa saa myös Mielun ja Joutsin pienen serkkutytön kuoleman kuvaus.
Emmi Kyytsösen kuvitusta Karoliina Suoniemen tietokirjaan Ihan oikeat viikinkiajan lapset (Avain 2019). |
Historian ja uskonnon opettajan sekä folkloristiikan koulutuksensa ansiosta Suoniemi pystyy pakkaamaan tietoa hämmästyttävän kompaktiin muotoon erilaisten teemojen ja lähestymistapojen kautta.
Emmi Kyytsösen kuvituskuvat levittäytyvät aina koko sivulle. Esineiden ja yksityiskohtien piirroskuvilla olisi voinut saada taittoon enemmän elävyyttä ja havainnollisuutta. Kyytsönen luo varsin päivänpaisteisen ja auvoisen kuvan viikinkiajan lasten arjesta. Aineellisesti ja esinemaailmaltaan niukan aikakauden kuvitukseksi sopii pelkistetty kuvitustyyli, jossa historialliset nyanssit ovat kuitenkin kohdallaan.
Tiivis perheyhteys näkyy monissa kuvituskuvissa. Emmi Kyytsösen kuvitusta Karoliina Suoniemen tietokirjaan Ihan oikeat viikinkiajan lapset (Avain 2019). |
Tuhdin tiedon vastinparina kirjassa on myös toiminnallisia tehtäviä, joiden avulla voi opetella nimensä riimukirjaimilla, harjoitella oman loitsun tekemistä ja koristella oma miekka ja valita rautakauden ruokalistalta omat suosikkinsa.
Suoniemi on listannut aikuisille ja lapsille sopivia 2000-luvulla ilmestyneitä tietokirjoja aihepiiristä. Aivan vast ikään on ilmestynyt Atenan kautta myös arkeologin ja keskiajan tutkijan Ilari Aallon ja kuvataiteilijan ja muinaistekniikan artesaanin Elina Helkalan Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita, nuoren arkeologin käsikirja.
Kotimaiset lasten tietokirjantekijät voisivat entistä enemmän hyödyntää tietokirjojensa teemoihin sidottuja lasten- ja nuortenkirjalistauksia, joiden avulla edelleen lukuarvonsa säilyttäneet teokset saataisiin potentiaalisten, aihepiiriin perehtyneiden lukijoiden tietoon.
Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjoja viikingeistä:
Roope Lipasti: Thorin pöly, WSOY 2016
Roope Lipasti: Karhuriimu, WSOY 2017
Jukka Parkkinen: Ali Mustan matka Miklågardiin, WSOY 2008
Mauri Kunnas: Viikingit tulevat, Otava 2006
Marja-Leena Lempinen: Pohjantähden valtakunta, Otava 1998
Yvonne Hoffman: Kniven och ringen. En berättelese från vikingatiden, Schildt
1992
Yvonne Hoffman: Halkaistu kivi, suom. Saara Villa, Tammi 1992. Alkuteos Den kluvna stenen. En berättelse från vikingatiden, Schildt 1989
Kaija Österlund: Risto ja viikingit, kuv. Maija Karma, Otava 1976
1 kommentti:
Minusta tämä oli kerta kaikkiaan erinomainen tietokirja jokaiselle historiasta kiinnostuneelle. Täytyy yrittää nostaa kirjaa esille alakoululaisten kirjavinkkauksissa ensi syksynä.
Lähetä kommentti