maanantai 3. kesäkuuta 2019

Keskitetysti kirjavinkkejä Lukemosta


No nyt se on avattu. 

Ja toivottavasti saman tien loppuu se alituinen valitus siitä, että lasten- ja nuortenkirjauutuudet eivät enää näy missään. 
Lastenkirjainstituutin lasten- ja nuortenkirjauutuuksia esittelevä Lukemo-portaali avautui tänään. 
Lukemoon pyritään saamaan kaikki Suomessa julkaistu lasten- ja nuortenkirjallisuus, alkaen vuonna 2018 julkaistuista kirjoista. 
Lukemo on osa Lastenkirjainstituutin Lastenkirjat esiin! -hanketta, joka edistää  lasten- ja nuortenkirjallisuuden saavutettavuutta. Hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.
Lukemo rakennettiin tarpeesta koota yhteen ja nähtäville julkaistavan lasten- ja nuortenkirjallisuuden koko kirjo – missään muualla kaikki uutuuskirjat eivät ole yhdessä paikassa samanaikaisesti esillä. 
Lukemo auttaa löytämään sopivan kirjan lapselle ja nuorelle.   
Jospa nyt loppuisi ainainen voihke siitä, että lapset ja nuoret tai aikuiset eivät löydä sopivaa luettavaa! Lukemoa voivat käyttää sekä lapset ja nuoret että heille lukemista etsivät aikuiset.

Lukutaidon heiketessä on nimittäin kaikkein tärkeintä saattaa yhteen lukija ja juuri se oikea kirja, joka sytyttää lukukipinän.
Sivustolla on hakutoimintoja, joilla saa esiin valikoiman lasten- tai nuortenkirjauutuuksia. 
Hakua on helpotettu lajin, aiheen ja teeman mukaisilla ryhmityksillä. Kirjojen kannet ovat nähtävillä  ja teosten sisällöstä on tiivistelmät. 
Lukemon oheismateriaalit (mm. kirjavinkit, tehtäviä ja toimintaa, kirjasome ja ajankohtaiset uutiset)  tarjoavat erilaisia väyliä kirjojen maailmaan. 
Materiaaleja voi käyttää lukuharrastuksen syventämiseen tai vaikka oppitunnilla. 
Lukemossa on lisäksi kirjalistoja, joissa teemojen ympärille on koottu myös aiemmin julkaistuja lasten- ja nuortenkirjoja.
Lukemon graafinen ilme on raikas ja selkeä. Se puhuttelee eri-ikäisiä käyttäjiä. Hakutoiminnot ovat myös riittävän pelkistetyt ja siten helppokäyttöiset. Ei kommentteja: