perjantai 28. heinäkuuta 2023

Letkeää varhaisnuoren arkidraamaa


 












Sabine Lemire & Rasmus Bregnhøi: Mira: Ystäviä, ihastuksia, elämää. Suomentanut Sirpa Alkunen. 95 sivua. Otava 2023. 







Sarjakuva voi hyvinkin olla yksi varteenotettava lukemaan innostaja sellaisille varhaisnuorille, jotka kokevat uupuvansa paksujen romaanien lukemisesta. 

 

Mira-sarjakuvan ensimmäinen osa ilmestyi Tanskassa jo kahdeksan vuotta sitten. Suomalaiseen silmään se vaikuttaa kuitenkin vallan freesiltä. Tosin kustantajan kuvaus, että sarja  ”kertoo teini-iästä kaikkine mutkineen ja suorineen” vie hieman harhaan. Tulkitsen Miran olevan käyttäytymisensä ja ulkonäkönsä puolesta vasta hädin tuskin lähestymässä teini-ikää. Toisaalta lukijat ovat aina kiinnostuneet itseään hieman vanhemmista kirjan sankareista.

 

Miran äidin ystävilleen järjestämissä uudenvuoden hipoissa on
tunnelma katossa. 
Rasmus Bregnhøin kuvitusta Sabine Lemiren
sarjakuvatarinaan
Mira: Ystäviä, ihastuksia, elämää (Otava 2023). 



Ainakin tässä sarjan avausosassa seurataan Miran arkea yhden vuoden ajan.    

 

Ensimmäisellä aukeamalla esitellään lukijaystävällisesti kaikki sarjakuvan keskushenkilöt, lähisukulaiset eli äiti ja mummi sekä äidin taajaan vaihtuvat miesystävät sekä koulukaverit Naja, Beate ja Louis. 



Miran äiti on nuorekas ja hänellä on läheiset välit tyttäreensä, mutta kuten lähestyvään teini-ikään kuuluu, äidissä on Miran mielestä myös paljon noloja piirteitä ja tapoja. 


Mira ei tiedä biologisesta isästään paljoakaan, luultavasti isän mysteeri ratkeaa sarjan kuluessa. Kliseisesti, mutta herttaisesti Miran mummi on yksi tärkeä ymmärtäjä monissa kiperissäkin käänteissä. 

 

 
Hyvä esimerkkiaukeama siitä, kuinka kuvitus
"karkaa" välillä ruudutuksen ulkopuolelle. 
Rasmus Bregnhøin
kuvitusta Sabine Lemiren sarjakuvatarinaan 
Mira: Ystäviä, ihastuksia, elämää (Otava 2023). 


 

Mira on vielä sisimmältään hyvinkin lapsi, mutta kaverien joukkopaine tuo arkeen hankausta. 


Pitäisikö luopua jo kaikista leluista (eli Miran omien sanojen mukaan ”vähentää laspsellisuutta”) ja viestiä näin huoneen askeettisella sisustuksella coolia asennetta kavereiden suuntaan? Entä jos kaveripoika Louis suostuisikin vast´edes olemaan poikakaveri?

 

Näkymä kaupungille. Mira näkee yht´äkkiä kaikkialla
rakastuneita pareja.
Rasmus Bregnhøin 
kuvitusta Sabine Lemiren sarjakuvatarinaan 
Mira: Ystäviä, ihastuksia, elämää (Otava 2023).  


Luokalle tuleva uusi tyttö säröttää Miran ja bestiksen Najan ystävyyttä. Tyttöjen väliset skismat ja ryhmäpaine saavat Miran myötäilemään väärissä kohdissa ja käyttäytymään luonteensa vastaisesti. Naja ja Beate perustavat esimerkiksi luokan tytöille rakkauskerhon, jossa puhutaan pojista.

 

Bregnhøin piirustustyyli on rouhea. Kuvia ei aina rajata aukeamalla ruutujen sisälle, mistä syntyy taittoon ja tarinan etenemiseen mukavasti väljyyttä. Toisinaan aukeamalle levittyy vain yksi tunnelmakuva, joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa kaupunkimiljöön kuvauksessa.

 

Sabine Lemire ja Rasmus Bregnhøi ovat tehneet yhdessä myös Jørgen-nimisestä pingviinistä kertovaa lastenkirjasarjaa. 


Sabine Lemiren kotisivujen perusteella Mira-sarjaa on ilmestynyt jo seitsemän osaa ja Miran rinnakkaissarjana on alkanut myös Miran päiväkirjat -sarja. 

 

 

 





 


 



 

 

 

 

Ei kommentteja: