tiistai 1. elokuuta 2023

Lastenromaani sähköstä, tarinoista ja kaiken järjettömyydestä

 















Timo Parvela: Ella ja kaverit: Kadonneen tarinan metsästys. Kuvittanut Anni Nykänen. 84 sivua.  Tammi 2023. 

 

 

 




Timo Parvela on jo pitkään puhunut monissa yhteyksissä siitä, kuinka jokaisella lapsella tulisi olla ympärillään tarinoista muurattu linna, joka suojaa lasta myös silloin, kun todellisuus on liian pelottava tai käsittämätön. 

 

Parvela toivoo tarinan tarjoavan myös mahdollisuuden lapsen ja aikuisen yhteiseen nauruun. Kun lapsi ja vanhemmat nauravat yhdessä, on maailma sillä hetkellä hiukan turvallisempi paikka.
  

Uusimmassa Ella ja kaverit -sarjan osassa ollaan aivan sananmukaisesti yhteisen tarinan äärellä. 

 

Ella ja luokkakaverit löytävät  joka päivä pulpetilta yhden liuskan verran juonellista tarinaa. Mistä on kyse ja kuka on tarinan kirjoittaja?



 

Ellan ja kaverien mielikuvitus loihtii sähköyhtiön uhkan pelottavaksi
lohikäärmeeksi. Anni Nykäsen kuvitusta Timo Parvelan
lastenromaaniin Ella ja kaverit: Kadonneen tarinan metsästäjinä
(Tammi 2023).  




Samaan aikaan opettaja kipuilee kallistuneiden sähkölaskujen kanssa ja yrittää luovasti keksiä ratkaisuja ennen kuin sähköyhtiö katkaisee hänen kotinsa sähköt kokonaan: 

 

– Miksi te ette ole maksanut viimeistä sähkölaskua? matala ääni kysyi tai oikestaan melkein murisi. Se kuulosti vähän lohikäärmeeltä.

– Koska se summa oli niin järjettömän suuri. Me olemme vaimoni kanssa järkeviä ihmisiä. Ei meidän pienillä opettajan palkoilla makseta mitään niin järjetöntä. 

– Järjetöntä olla maksamatta, sillä me katkaisemme teiltä sähköt, ääni uhkasi. 

– Tuo on järjetöntä. Meillä on kaksi aikuista, kaksi lasta ja kaksi koiraa. Kakikilla on sähköhammasharjat. Me tarvitsemme sähköä, jotta saamme hampaat pestyä.

 

Yksi Parvelan eittämättömistä bravuureista on juuri tällainen arkisen ja karnevalistisen ajattelutavan siekailematon sekoittaminen. 

 

Oppilaat vakoilevat opettajan toimia ja yrittävät parhaansa mukaan auttaa. 


Sarjan kuudella lapsipäähenkilöllä on kullakin oma, tunnistettava ja hyvin omintakeinen tapansa replikoida, käyttäytyä ja toimia tarinan moottorina ja eteenpäinviejänä. 

 


Joskus tarinan aihioita on etsittävä kivien ja kantojenkin alta...
Anni Nykäsen kuvitusta Timo Parvelan lastenromaaniin

Ella ja kaverit: Kadonneen tarinan metsästäjinä 
(Tammi 2023). 



Kun lapset pohtivat yhdessä, kuka jättää tarinanpätkiä luokan pulpetille, Sampsa epäilee, että tekijä olisi haamu. 

 

Nokkelasti Parvela johdattaa lukijan kirjansa temaattiseen ytimeen: haamukirjoittamisen kautta päästään nimittäin pohtimaan tarinan ja varsinkin sadun sepittämisen käytänteitä, vuosituhansien aikana yleismaailmallisesti tunnettuja ominaispiirteitä. 


Tuukan kirjoittama aine ”Kaikki mitä olet aina halunnut tietää saduista” on mainio oppitunti kenelle tahansa satujen kulttuurihistoriasta! 


Hyvä esimerkki kuvituksesta, joka ei suostu pelkkään tarinan
 somistamiseen.Anni Nykäsen kuvitusta Timo Parvelan 

lastenromaaniin Ella ja kaverit: Kadonneen tarinan metsästäjinä 
(Tammi 2023). 

 

Timo Parvelalla on ollut onnea sen suhteen, että hänen tuotantoaan ovat kuvittaneet eri vuosikymmeninä monet eturivin tekijät (mm. Markus Majaluoma, Virpi Talvitie ja Pasi Pitkänen). 


Etenkin viimeisten kymmenen vuoden aikana monet kustantamotkin ovat alkaneet suhtautua lastenromaanien kuvituksen suunnitteluun entistä kunnianhimoisemmin: kuva ei enää ole tekstin somiste, vaan aktiivinen toimija tarinassa. 


Anni Nykänen ei tyydy toistamaan jo tekstissä kerrottua, vaan lihottaa usein tarinaa sarjakuvakerronnan kautta. 


Kuvitus työntyy aivan konkreettisesti tekstin joukkoon ja lopputuloksesta syntyy lukevalle lapselle visuaalisestikin palkitseva kokemus.




Kirjailija Pamo Tirvela muistuttaa kovasti olemukseltaan
ja piirteiltään Timo Parvelaa... Anni Nykäsen kuvitusta
Timo Parvelan 
lastenromaaniin Ella ja kaverit: Kadonneen
tarinan metsästäjinä
 (Tammi 2023). 

 

Loppuratkaisua eli haamukirjoittajan henkilöllisyyttä en tässä lähde paljastamaan. 


Aivan kirjan viimeisillä sivuilla tarinaan tupsahtaa kirjailija Pamo Tirvela, joka potee kirjoittajan blokkia, tyhjän paperin kammoa.

 

 

 

 

                                                   * * * * * *



 

Timo Parvela oli kesäkuussa Ylen ykkösen kulttuurin ajanohtaisohjelmassa, Kulttuuriykkösessä, toimittaja Ville Talolan haastateltavana. 

 

Ohjelman otsikkona oli ”Miljoonamyyntiin ja kansanväliseen menestykseen yltänyt kirjailija Timo Parvela haluaa jättää jäljen lastenkulttuuriin”. 

 

Yksittäinen lastenkirjailija saa entistä harvemmin äänensä kuuluviin sähköisessä mediassa. Siihen nähden Parvela käytti lähes tunnin mittaisen lavajulkisuutensa hieman harkitsemattomasti, kun  hän aivan ohjelman alussa  toteaa lakonisesti vanhan ja kuluneen ruikutuksen siitä, kuinka lastenkirjallisuus ja -kulttuuri on Suomessa aliarvostettua. Parvela povaa, että jo edesmennyt Kirsi Kunnas jää viimeiseksi suomalaiseksi ”suureksi nimeksi” suomalaisessa lastenkirjallisuudessa. 

 

Toimittaja tosin myös tietoisesti johdatteli aiheeseen ihmetellessään, että kolmen miljoonan kirjan myyntiin yltänyt kirjailija on Suomessa ihmeellisen vähän tunnettu.  Parvela tosin korjasi, että itse asiassa hänen kirjojaan on myyty jo 10 miljoonaa kappaletta.

 

Näinä aikoina, kun lastenkirjallisuutta todellakin ajetaan medioissa vielä aiempaakin enemmän nurkkaan ja näkymättömiin, toivoisin kaikilta lastenkirjallisuuden tekijöiltä enemmän yhteiseen hiileen puhaltamista. 


Haluan edelleen uskoa siihen, että joukkohenki ja ammattiylpeys vie paremmin maaliin kuin vanhojen hokemien ja oletusten toistelu julkisuudessa.

 










Ei kommentteja: