maanantai 25. helmikuuta 2019

Puhelimen ruudun kautta voi joutua hukkaan












Anu Holopainen: Kauhukännykkä, Myllylahti 2019, 111 sivua, kansikuva Anne Muhonen.







Lasten ja nuorten älylaiteriippuvuudesta ja laitteiden jatkuvan käytön aiheuttamista haitoista myös ergonomialle on julkaistu tänä vuonna Silja Kosolan, Mona Moisalan & Päivi Ruokoniemen toimittaja artikkelikokoelma Lapset, nuoret ja älylaitteet. Taiten tasapainoon (Duodecim 2019). 

Anu Holopaisen uuden Iik-sarjan avaus, Kauhukännykkä, ammentaa tästä aikuisten huolipuheesta, mutta ilman turhaa moralisointia.

Sisarusten ei tarvitse aina lastenkirjoissakaan nahistella keskenään. Sarjan keskushenkilöt, viidesluokkalaiset Saku ja Sussa ovat kaksosia ja viihtyvät hyvin yhdessä myös kodin ulkopuolella. 

Saku löytää maasta puhelimen, joka ei vaikuta ihan tavanomaiselta. Tunnollinen poika aikoo toimittaa puhelimen löytötavaroihin, mutta koulun kiusanhenki, Ville, ennättää napata sen itselleen. 

Seuraavana päivänä Saku ja Sussa ihmettelevät Villen silminnähtävää muodonmuutosta: hiukset ovat tummuneet ja kasvaneet nopeasti ja olemus on muutoinkin outo. Kesken koulupäivän Ville vastaa puhelimeen ja se imaisee hänet sisäänsä. Puff. 

Myöhemmin Saku pääsee todistamaan toista tilannetta, jossa helikopteri nappaa Villen. Kaveriporukassa pähkäillään erilaisia vaihtoehtoja. 

Kaksosten isoveli, 16-vuotias Luikku, on kiinnostunut hirviöistä ja kauhutarinoista ja hän tietää, että japanilaiset haamut ovat erikoistuneet valtaamaan teknologiaisa laitteita ja voivat siirtyä niiden avulla ihmisten maailmaan. 


Kun kaksosten pikkusisko, toista luokkaa käyvä Pirre, joutuu vastaavan löytökännykän pauloihin, Saku ja Sussa terästäytyvät ja ryhtyvät ratkomaan mysteeriä.

Omintakeinen aihe vesittyy hieman, kun kerronta tasapainottelee tavallisen arjen kuvauksen ja jännitteen verkkaisen nostamisen välissä.  

Luvut ovat sopivan lyhyitä, mutta ne olisi voinut nimetä vielä houkuttelevasti. 

Anne Muhosen harmaan väriskaalan kansikuva jää toiminnallisuudestaan huolimatta turhan vaisuksi.






Lisää lastenkirjoja kännykästä:

Jyrki Kiiskinen: Jänis ja vanki saavat kännykän, Tammi 2009

Jukka Lemmetty: Illi ja langaton puhelin, WSOY 2010 

Vesa Löhönen & Jukka Laukkanen: Pietu ja iskän ihmekänny, Karisto 2010

Jeanne Willis & Tony Ross: Pukkien pikku pila, suomentanut Raija Rintamäki, Kustannus-Mäkelä 2016

Riina Katajavuori  & Liisa Kallio: Talvikki ja ensimmäinen älypuhelin, Karisto 2019

Ei kommentteja: