maanantai 18. helmikuuta 2019

Tunteiden ja mielikuvituksen pauloissa


Käsiohjelman kuvitus Ilja Karsikas 


Feeri. Lastennäytelmä. Ohjaus Otso Kautto. Käsikirjoitus Otso & Minerva KauttoMaija Rissanen ja Kolina van den Berg. Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen, lavastussuunnittelu Pen van den Berg, valot Tero Koivisto, sävellys Pierre Fourmeau. Näyttelijät Minerva Kautto ja Maija Rissanen. Yhteistuotanto Teatteri Sydänkäpy, Teatteri Quo Vadis ja Tampereen Työväen Teatteri. Suomenkielinen kantaesitys TTT:n Kellariteatterissa 9.2.2019. Kesto 40 min. Ikäsuositus 4–8. v. Uusia lastennäytelmätekstejä syntyy harvakseltaan. 

Tampereella viikko sitten ensi-iltansa saanut Feeri on freesi lastennäytelmä, joka on kohdennettu päiväkoti-ikäisille, eskareille ja eka- ja tokaluokkalaisille. 

Tampereen Työväenteatterin uuden johtajan Otso Kauton, Minerva Kauton, Maija Rissasen ja Kolina van den Bergin yhteistyönä kirjoittaman näytelmän fokus on varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmisssakin isosti esillä olevassa tunnekasvatuksessa.


Toden ja unen maailma on hauskasti näyttämöllä  rinnakkain
pystyyn nostettujen sänkyjen ansiosta. Tytöt solahtavat
sängyistä yöllä Feeriin. Vas. Minerva Kautto ja Maija Rissanen.
Kuvan copyright TTT / Kari Sunnari. 


Kaksi tyttöä tapaa toisensa unimaailmassa eli Feerissä, missä asiat tapahtuvat aivan omalakisesti ja usein yllättäen –  esimerkiksi Kieppiin tai Luuppiin joutuminen voi olla kohtalokasta. 

Toinen tytöistä on ollut Feerissä  ennenkin ja hän opastaa ensikertalaista maan tavoille. Tytöt ystävystyvät Feerissä. Oikeasssa arjessa kumpikin on tahollaan yksinäinen, mutta sattuma heittää tytöt toistensa naapureiksi, ja unimaailmalle ei olekaan enää tarvetta.

Näytelmä työstää hienovaraisesti tunnetaitoihin liittyviä asioita. Myös ystävät voivat riidellä ja olla eri mieltä. Ilmeet, kehon kieli ja äänenpainot kertovat joskus sanojakin enemmän. Mielikuvitus selättää karunkin arjen realiteetit.

Naseva ja karsittu teksti on syntynyt erilaisten improvisaatioharjoitusten kautta. 

Yhteys toimii myös valve- ja unimaailman välillä.
Ylhäällä Maija Rissanen, alhaalla Minerva Kautto.
Kuvan copyright TTT / Kari Sunnari. 


Ensimmäisessä kohtauksessa ihmettelin tyttöjen vahvaa tyypittelyä röyhelömekkoineen ja letteineen. Sukupuolineutraali kasvatus on niin tätä päivää. Olisiko päähenkilöiden sukupuolen voinut jättää kokonaan katsojan päätettäväksi?  

Lasten perhearki on viisaasti rajattu ulkopuolelle – nalkuttavaa käsinukkeäitiä ja vanhempien riitojen kuulokuvia  ja lemmikkikoiraa lukuun ottamatta. 

Minerva Kautto ja Maija Rissanen tekevät kumpikin ilmeikkäät roolit. Toisen tytön roolissa näyttelee välillä myös Kolina van den Berg.

Parhaan palautteen tokaisi loppuaplodien jälkeen pieni poika: ”Ei ne olleet selvästikään mitään aikuisia!”

Perjantain aamupäivän esityksessä oli useampi päiväkotiryhmä ja lapset eläytyivät hyvin näytelmään. Näyttelijät ottivat yleisökontaktia sopivasti, ilman tyrkyttämistä.
Feeri on Tampereen Työväenteatterin, ammattiteatteri Quo Vadiksen ja Ruotsissa toimivan ruotsinsuomalaisen ammattimaisen lastenteatterin Sydänkävyn yhteistyö. Näytelmää voi tilata kiertueelle sekä suomen- että ruotsinkielisenä esityksenä. 
Ei kommentteja: