keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Juhlitaan lapsen oikeuksia

Tittamari Marttinen & Timo Kästämä: Tavallisen kiva päivä. 88 sivua. Unicef ja Lasten Keskus 2009.

Ylihuomenna perjantaina vietetään kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Sen mukaan jokaisella lapsella on oikeus muun muassa hyvään elämään, kouluun ja oppimiseen.

Tittamari Marttisen ja Timo Kästämän Tavallisen kiva päivä on todellinen täsmäkirja lapsen oikeuksien juhlavuoteen. Sen tuotolla tuetaan UNICEF:in lapsen oikeuksien puolesta tehtävää työtä.

Marttisen suomalaislasten arkeen kytketyt tarinat kiteyttävät kukin yhtä lapsen oikeuksien artiklaa lapsentajuisesti.

Tarinat muistuttavat hienovaraisesti aikuisen hoivavastuusta, lapsen oikeudesta lepoon, leikkiin, vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuuririentoihin. Lastensuojelun nykylinjauksia ilmentää mainiosti esimerkiksi tarina "Eeron oma huone - tervetuloa!", joka korostaa myös lapsen oikeutta yksityisyyteen ja omaan rauhalliseen olemiseen. Lasten ja vanhempien sekä muiden läheisten luonteva yhdessäolo kulkee tarinoissa punaisena lankana.

Kirjan lopusta löytyy lapsen oikeuksien sopimus lyhennetyssä muodossa sekä tarinoihin liittyviä toiminnallisia tehtviä.

Yhä kansainvälistyvä Suomi tulee esille Somaliasta Suomeen muuttaneen Roda-tytön tarinassa "Rodan kodit".

Timo Kästämän värikylläinen vesivärikuvitus esittelee aktiivisia, energisiä ja iloisia lapsia. Lasten kulttuuritaustoja ei tekstissä juurikaan Rodan tarinaa lukuunottamatta pureta auki, niinpä Kästämän kuvituskin tukee kirjan itsestäänselvää perussanomaa siitä, että pallo kuuluu Suomessa jo kaikille.




Marttisen ja Kästämän kirjan rinnalla on mielenkiintoista tutustua 30 vuotta sitten ilmestyneeseen, alunperin espanjalaiseen kuvakirjaan Kun lapset oppivat nauramaan (Weilin+Göös 1979, suom. Kaija Pakkanen).

Kuvakirja tiivistää tuolloin vasta lanseeratut lapsen oikeudet hyvin viitteellisesti sadunomaiseen tarinaan. Siinä kerrotaan maasta,

jossa lapset olivat aina kilttejä. He eivät koskaan riidelleet eivätkä tapelleet, eivät rikkoneet tavaroita eivätkä melunneet, ja he noudattivat aina vanhempiensa neuvoja.


Toisin kuin voisi luulla, valtakunnan aikuiset huolestuvat lastensa mallikelpoisuudesta ja ilottomuudesta. Onneksi paikalle ilmaantuu taikuri, joka kuiskaa jokaiselle lapselle viestinsä... ja sitten alkaakin uusi aika. Lapsista tulee riehakkaan iloisia ja jopa kurittomia - siinä määrin, että vanhemmat huolestuvat jälleen. Mutta taikuri kuiskaa saman viestin myös vanhempien korvaan, ja niin rauha laskeutuu valtakuntaan.

Oman tulkintani mukaan tämä salaviisas kuvakirja liputtaa moniarvoisuuden, mielikuvituksen ja ennen muuta lapsen ja aikuisen tasa-arvoisen toimijuuden nimeen.

Teosta on hyvä lukea ilmestymisaikaansa vasten: tuolloin lapsen pidäkkeetön tunneilmaisu ei vielä ollut lastenkirjallisuudessa yhtä hyväksyttyä kuin nykyaikana.



Perjantaina on taas jaossa monia palkintoja: Taiteen keskustoimikunnan lastenkulttuurin valtionpalkinto ja Opetusministeriön Lapsen päivän palkinto.

Tampereella julkistetaan Kurittomat lapset -seminaarin kupeessa perjantaina myös Plättä-palkinnon saaja. Pirkanmaalaiset koululaiset ovat voineet äänestää viime vuoden parhaasta kotimaisesta kirjasta. Äänestystulokset kertovat aina mielenkiintoista kieltään lasten suosikeista.

Perjantain palkintouutisia Rouva Huu kommentoi lauantaina palattuaan Helsingistä kaksipäiväiseltä kokousmatkalta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Pienennä huomiona Huulle. Marttisen ja Kästämän kirjan nimi on ainakin meidän tietokannan mukaan Tavallisen kiva päivä. Kesti hetken, ennenkuin hoksasin haussa. Lainassa oli, mikä näin lasten oikeuksien päivän aattona on ihan hyvä.
Lasten tekemät lyhdyt syttyvät huomenna lammella ja päättäjät kuuntelevat lasten lukemia oikeuksia. Tosin lampi meni jäähän, mutta eiköhän siitä tule mukava tapahtuma silti!
Kyllä niistä oikeuksista kannattaa puhua ja muistutella.
Kyllä tästä rouva Huun palstasta on tullut sellainen säännöllisesti katsottava juttu. Aina saa vinkkejä uusista luettavista!
Kiitos! Airi