keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Säpinää ilman turhaa koohotusta
Laura Suomela: Kanarian säpinät. Kuvittanut Markus Pyörälä. 108 sivua. WSOY 2014.
Tamperelainen seurakunnan nuorisotyön ohjaaja Laura Suomela (s. 1973) jatkaa parhaista kaveruksista, Juhosta ja Istosta, kertovaa lastenromaanisarjaansa. Edellisessä osassa Lokkisaaren säpinöissä (2012) oltiin kesäisissä leiritunnelmissa ja nyt Juho pääsee talvilomalla Iston perheen kanssa Espanjaan Kanarian saarille. Juho ei ole ennen ollut ulkomailla, joten matka jännittää hiukan etukäteen. 

Suomelan sarjan vahvuus on helposti samastuttavassa ja luontevasti käyttäytyvässä poikakaksikossa, jonka ikää ei ole näyttävästi napitettu sen koommin takakannessa kuin itse tarinassakaan. Kerronta on leppoisaa ja havainnollistaa hyvin turistimatkan käänteitä ilman teennäistä action-tykitystä.

Las Palmasissa opas johdatti meidät ensin jonnekin tylsään museoon. Melkein koko seurue meni vessajonoon, joten museossa ehdittiin kierrellä vain hetki. Otin pari kuvaa kännykkäkameralla museon sisäpihalla olevasta suihkulähteestä ja yhdestä kukasta. Sen jälkeen menimme ostoskadulle. Näimme monta katutaiteilijaa. Yksikin mies esitti patsasta ja oli täysi liikkumatta ties kuinka kauan. En kyllä itse pystyisi olemaan niin kauan paikallani. Isto harkitsi kutittavansa taiteilijaa leuan alta, jolloin hän aivan varmasti liikkuisi. Kävin viemässä miehen koppaan kolikon, jolloin mies yllätykseksemme vaihtoikin asentoa ja vilkutti meille. Päätimme mennä koko porukalla jätskille. Oli mukava seurata rauhassa kävelykadun meininkiä ja tunnelmaa.
Turistimatkailun perinteisten vaiheiden lomaan on punottu pientä dekkarijuonta. Helsinki-Vantaan lentokentällä pojat löytävät maahan pudonneen lompakon. Poikien pettymykseksi lompakon omistaja ei kuitenkaan katso tarpeelliseksi palkita heidän rehellisyyttään millään tavalla.Lentokentän aulan odotuksesta tihentynyt tunnelma kuvastuu hyvin tässä
Markus Pyörälän kuvituksessa. Etualalla kaverukset Isto ja Juha.
Markus Pyörälän kuvitusta Laura Suomelan lastenromaaniin
Kanarian säpinät, WSOY 2014. 


Sitten hotellista häviävät Iston lenkkarit ja myöhemmin Juhon kannettava tietokone, johon pojat ovat tallettaneet  kuvaamiaan välähdyksiä matkan eri vaiheista. 

Kirjan suvaitsevaisuuskasvatus ontuu hieman, sillä pojat epäilevät ensin hotellisiivoojaa varkauksista, ja osansa epäilyksistä saavat myös suomalaisten turistiryhmään kuuluva tummatukkainen parrakas vanhempi mies ja rastatukkainen nuorukainen. Poikien terävät hoksottimet ratkaisevat lopulta tietokonevarkauden, ja samalla he saattavat yhteen kauan riidoissa olleet parhaat kaverukset ja liikemiehet.Isto testaa uskallustaan hypätä hotellin uima-altaan uimatornista.
Uhmakkuus vaatii veronsa, mutta poika kuittaa mahaplätsin aiheuttaman tuskan
huumorilla. 
Markus Pyörälän kuvitusta Laura Suomelan lastenromaaniin
Kanarian säpinät, WSOY 2014.


Markus Pyörälän nelivärikuvitus on selkeää ja eloisaa tallentaessaan monia turistimatkailun kliseitä ja kohtauksia. Nelivärikuvitus on huomattavasti lisääntynyt ns. helppolukuisissa lastenromaaneissa.

Nelivärisyyttä isompi houkutin nimenomaan poikasankareista kertovissa kirjoissa olisi kuitenkin väljä ladonta ja riittävän iso kirjasin! Ei kommentteja: