torstai 27. helmikuuta 2014

Ehdokkuuksia ropisee monelta suunnalta 

On hyvä, että lastenkirjakentän toimijat hoksaavat ajoittaa ehdokasasetteluita ja palkinnonjakoja myös vuoden ensimmäiselle puoliskolle. 
Näin taataan ehkä hiukan parempi näkyvyys myös medioissa.
Lukuvarkaus-palkinnon ehdokkaiksi ovat yltäneet Kirsti Ellilän Johannes ja Jura (Karisto), Niina Hakalahden Tuukka-Omar ja minilapset (Tammi), Sanna Iston Tinka ja Taika Noidanruohon salaisuus (WSOY), Johanna Hulkon Geoetsivät ja vaeltava aave (Karisto), Tuija Lehtisen Sirkuskoira Rico ja öinen ratsastaja (Otava), Kreetta Onkelin Poika joka menetti muistinsa (Otava) ja Saska Saarikosken Meidän isä on hammaspeikko (Otava).
Ehdokkaat valitsi aikuisista koostunut raati 65 viime vuonna ilmestyneen suomenkielisen lasten- ja nuortenkirjan joukosta. 
Uutistiedotteessa korostettiin, että poikkeuksellisesti tänä vuonna ehdokkaiden joukossa ei ole lainkaan ns. puhdasveristä lastenfantasiaa. Uskoisin, että lapsiin vetoaakin parhaiten juuri arjen ja sadun välillä tasapainoileminen, ja sitähän löytyy Ellilän, Hakalahden, Iston, Onkelin ja Saarikosken lastenromaaneista. 
Voittajan valitsee kuusijäseninen lapsiraati kesäkuussa. Palkintona on 3500 euroa.

Maakunnallisista lasten- ja nuortenkirjapalkinnoista asemansa on jo vakiinnuttanut Kaarinan kaupunginkirjaston kahden vuoden välein jakama Kirjava kettu -tunnustuspalkinto, jonka voi saada varsinaissuomalainen lastenkirjailija. 
Kirjavan ketun ehdokkaina ovat Magdalena Hain Kerjäläisprinsessa (Karisto 2012), Hannu Hirvosen Virtahepojen laulujuhlat (Tammi 2013), Markku Karpion Mun isäni on avaruusmies, (Tammi 2012), Roope Lipastin  Vilhelmiina ja vanha röyhyttelijä, (WSOY 2012), Marita Katariinan  Sammalkummulla juhlitaan (Ilon Purje 2012) ja Reetta Niemelän & Salla Savolaisen  Tikkumäen koirat (Otava 2013).
Kirjava kettu -palkinnon saajan valinnasta päättää niin ikään lapsiraati. Omaa ehdokastaan voi äänestää myös kirjaston nettisivujen kautta. Äänestykseen saavat osallistua 16. maaliskuuta asti alle 16-vuotiaat lapset.
Pari viikkoa sitten julkistettujen Tulenkantaja-palkinnon ehdokkaiden joukossa ovat Alexandra Salmelan & Martina Matlovicován  satukirja Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia (Teos 2013) sekä Aino & Ville Tietäväisen sarjakuvakirja Vain pahaa unta (WSOY 2013).
Ensimmäisen Tulenkantaja-palkinnon sai viime vuonna Seita Vuorelan Karikko, jota ollaan nyt kääntämässä viidelle kielelle. Karikko sai myös Pohjoismaiden neuvoston ensimmäisen nuortenkirjapalkinnon. 

Tulenkantaja-palkinto on suomalaisen kirjallisuuden viennin edistämiseen keskittynyt palkinto ja se on suuruudeltaan 5000 euroa. 2 kommenttia:

Valkoinen Kirahvi kirjoitti...

Kiitos sinulle näistä koonneista!

Palkintojen ja ehdokkuuksien seuraamiseen tämä on oivallinen tapa - saataisiinkohan vastaavia juttuja läpi myös päälehdissä?

Anonyymi kirjoitti...

Hih, Valkoinen Kirahvi. Sopii toivoa. Ainakaan meidän "pää"lehdessä ei tietenkään VOI olla tilaa. On niin paljon tärkeämpää, kuten esim. pelien esittelyt. Kuuden palstan ja puolen sivun mittaiset jutut peleistä ovat elintärkeitä. Ihan hullua kuvitella, että lukemisen tärkeys, johon liittyy esim. hyvän ja palkitsemisen arvoisen kirjallisuuden tuntemus, olisi jotenkin merkityksellistä.
Kyllä "pisatkin" paranee, kun tiedämme peleistä kaiken.

T von L