maanantai 10. helmikuuta 2014

Kustantajat pitävät sittenkin balanssista huolta!
Yleiskustantajat ovat viime vuosina selvästi vähentäneet kotimaisen nuortenkirjallisuuden nimekemääriä. Fantasiat ja dystopiat ovat liki pitäen jyränneet maan rakoon realistisen nuortenkirjallisuuden. Syitä realistisen kerrontalinjan henkitoreeseen voi vain arvailla. 

Moni aiemmin realistista valtavirtaa edustanut nuortenkirjailija on siirtynyt – joko vaihtelun halun takia tai markkinavoimien ajamana – tekemään fantasiavetoista kirjallisuutta. Esimerkkejä voisi luetella enemmänkin, mutta tässä tuon esille vain Laura Lähteenmäen, Salla Simukan ja Anne Leinosen & Eija Lappalaisen. 

Myös Timo Parvela  Sammon vartijat -trilogia oli kiinnostava kokeilu lajissaan yhdistää fantasiakirjallisuuden action-taistelut ja Kalevala moderniin realistispohjaiseen, poikalukioita kiinnostavaan kerrontaan. 

On täysin ymmärrettävää, että fantasia koukuttaa myös kirjailjoita. Se antaa enemmän liikkumavaraa niin henkilökuvauksen kuin miljöönkin osalta. Ja kuten olen useasti aiemminkin sanonut, niin hurjimmatkin fantasia- ja dystopiakuvaukset onnistuvat parhaimmillaan tiivistämään olennaisen nuoruuteen kuuluvasta kipuilusta ja identiteettikriisistä.

Viime vuonna Karisto julkisti kirjoituskilpailun, jolla etsitään uusia varhaisnuorten kirjasarjan avausosia. Ja Otava on tänään julkistanut tulevan juhlavuotensa kunniaksi realististen nuortenromaanin kirjoituskilpailun. Tarkoituksena on löytää ansiokas teos, joka kertoo tämän hetken nuorten maailmasta.

Otava julkaisee voittajateoksen juhlavuotenaan 2015 ja sille haetaan näkyvyyttä myös siten, että voittajateos dramatisoidaan syksyllä 2015 Suomen Kansallisteatterin näyttämölle. Näytelmän esitykset toteutetaan yhteistyössä helsinkiläisen Kallion lukion kanssa.

Samanlaista kahden taidemuodon käsikynkkää Otava käytti jo taannoisessa lastenromaanin ja elokuvakäsikirjoituksen kilpailussaan, jonka voitti Siri Kolu Me Rosvoloiden käsikirjoituksella vuonna 2009. Elokuva on liikkeissään jähmeämpi ja näyttämösovitusta enemmän rahallista investointia edellyttävä taidemuoto, joten Me Rosvolat -elokuvaa saa todennäköisesti vielä tovin odotella.

Otavan nuortenromaanikirjoituskilpailun voittaja saa lisäksi sievoisen rahapalkinnon,  7000 euroa.

Kilpailu on avoin kaikille kirjoittajille, jotka eivät vielä ole julkaisseet kaunokirjallista teosta nuorille. Kilpailuun voi osallistua suomenkielisellä ja ennen julkaisemattomalla kaunokirjallisella käsikirjoituksella. Osallistumisaikaa on syyskyyn alkuun 2014 asti.   Lisätietoja löytyy  Otavan sivuilta.

Tuomaristoon kuuluvat kirjailija Terhi Rannela, ohjaaja Jukka Rantanen Suomen Kansallisteatterista, kustannuspäällikkö Katriina Kauppila ja kustannustoimittaja Sanna Jaatinen Otavasta sekä kaksi Kallion lukion opiskelijaa. Kilpailun tulokset julkistetaan huhtikuussa 2015.


Kilpailulta on mielestäni lupa odottaa suuria. WSOY julkisti Anni Swanin muiston kunniaksi vuonna 1958 Anni Swanin muistokilpailun, jolla etsittiin uusia nuortenromaanin tekijöitä. Kilpailun voitti Merja Otavan Priska, joka on edelleen  pätevä ja lukukelpoinen modernin nuortenromaanin edustaja.

4 kommenttia:

Elina K kirjoitti...

Hmm… Entisaikaan realistisia nuortenromaaneja kirjoittivat (sivutoimenaan) opettajat, joilla oli hyvä näppituntuma kouluikäisten maailmaan. Nyttemmin koulutyöstä on tullut niin stressaavaa, että opettajille riittää, kun saavat hoidettua välttämättömän opetustyönsä???

Rouva Huu kirjoitti...


Se oli silloin se.

Mutta täytyy muistaa, että nykyisistä aktiivisista nuoremman polven nuortenkirjailijoista moni on tehnyt - tai tekee yhä - töitä myös lasten ja nuorten sanataidekouluissa. Heti muistuu mieleen ainakin Vilja-Tuulia Huotarinen ja Seita Vuorela.

Iida kirjoitti...

Vitsi olipa onni, että huomasin tämän postauksen ja sen kautta kilpailun. Mulla on omasta mielestäni aivan mahtava idea jota oon työstäny pitkään ja jos nyt ottaa itteään niskasta kiinni niin kyllä se ennen syyskuuta valmistuu :)

Tuntuu niin ku ois luotu meikäläiselle tämä kilpailu.

Rouva Huu kirjoitti...


Hyvää kirjoitusvirettä sitten vaan eteenpäin!

Nämä uusia kirjoittajia etsivät kirjoituskilpailut aiheuttavat minussa aina sellaista kutkutusta ja odotusta, mitä tuleman pitää.