torstai 6. helmikuuta 2020

Muistot rakkaista kulkevat mukana

















Sanna Pelliccioni, Maami Snellman & Kiti Szalai: Muistan sinua rakkaudella, 40 sivua, Teos 2020.




Kuolema on itse asiassa varsin yleinen aihe  lasten- ja nuortenkirjallisuudessa.

Korkean lapsikuolleisuuden aikana 1800-luvulla kuolemasta kertovilla saduilla ja tarinoilla oli myös valmentava ja lohduttava merkitys. 

Nykylapsikin tarvitsee eri muodoissa tietoa monista vaikeista ja kipeistä aiheista, joita hän ennen pitkää tulee elämässään kohtaamaan. 

Viime vuonna ilmestyi  Annika Sandelinin ja Linda Bondestamin Silkkiapinan nauru (Teos, suom. Maarit Halmesarka) ja Kaija Pannulan & Netta Lehtolan Kettujuttuja (WSOY), jotka kumpikin loitontavat aiheen inhimillistettyjen eläinten maailmaan.  

Ruotsalaisen Jens Mattssonin ja suomalaisen kuvittaja Jenny Lucanderin Vi är lajon (Förlaget) sitä vastoin kertoo pikkuveljen surutyöstä isoveljen sairastuttua vakavasti. Vaikka siinäkin paetaan kuolemanpelkoa leikin ja fantasian maailmaan, tarinan kehykset ovat silti realistiset. 

Tiukasti arjessa on kiinni myös Sanna Pelliccionin, Maami Snellmanin ja Kiri Szalain yhteistyönä syntynyt kuvakirja Muistan sinua rakkaudella.  

Koulun piha kuhisee lapsia, jotka juoksevat ympäriinsä. Alma nojaa kiipeilytelineeseen, vetäisee kaulaliinaa tiukemmaksi ja tuijottaa kenkiään. Viime viikolla Alma kertoi koulussa, että mummo on kuollut. Opettaja halasi ja sanoi, että mummosta jää sinulle muisto. Ja muistot kulkevat mukana.  

Suru näkyy Alman olemuksessa hiukan lysähtäneenä
ryhtinä ja apeutena. Sanna Pelliccionin kuvitusta Maami
Snellmanin ja Kiti Szalain tekstiin kuvakirjassa
Muistan sinua rakkaudella (Teos 2020). 


Opettajan sanat jäävät tytölle sanahelinäksi, mutta onneksi hän saa  tukea koulukaveriltaan Diegolta, jonka vaari, abuelo, on myös kuollut hiljattain. 

Alman vanhemmat eivät pysty käsittelemään suruaan yhdessä tyttärensä kanssa, mutta Diegolla on konstit, joilla pakahduttava suru pienenee.
  

Alman kodin apea tunnelma havainnollistuu hienosti tällä aukeamalla.
Alman äiti suree äitinsä kuolemaa ja isä yrittää myötäelää
parhaansa mukaan. Sanna Pelliccionin kuvitusta Maami 

Snellmanin ja Kiti Szalain tekstiin kuvakirjassa 
Muistan sinua rakkaudella (Teos 2020). 

Kohtaus, jossa Alman perhe lähtee kylään Diegon perheen luokse, on hieno esimerkki luontevuudesta, jolla uusin lastenkirjallisuus hälventää ennakkoluuloja tai vieraskoreutta liittyen eri kulttuurien tapoihin ja perinteisiin. Monikulttuuriset teemat puhuttelevat tasaveroisesti kantasuomalaista ja monikulttuurista arkea elävää lasta ja aikuista. 

Sanna Pelliccionin kuvituksen jippona on rouhea ja huokoinen värillinen paperi, jonka pinnalle öljypastelliliidut leviävät kauniisti. Eri aukeamien väritys vaihtelee ja rytmittää hyvin tarinaa ja myötää kulloisiakin tunteita ja tunnelmia.



Musta tausta toimii upeana pohjana Diegon perheen
vaarin kunniaksi rakentaman muistoalttarin väriloistolle.
Sanna Pelliccionin kuvitusta Maami 
Snellmanin ja
Kiti Szalain tekstiin kuvakirjassa 
Muistan sinua rakkaudella (Teos 2020). 

Kuvitus tuo myös kauniisti esiin Alman ja perheen surun vähittäisen hälvenemisen. Elämä kantaa ja ympäröivää todellisuuttakin havainnoi aiempaa virkeämmin silmin. 


Varhaisen aamun kirpeä pakkanen ja pihlajanmarjoja
ahnehtivat tilhet symboloivat koskettavasti Alman toipumista
surusta.
Sanna Pelliccionin kuvitusta Maami Snellmanin ja Kiti tekstiin
kuvakirjassa 
Muistan sinua rakkaudella (Teos 2020). 

Kuvakirjan lopussa on tieto-osuus, jossa kerrotan meksikolaisesta kuolleiden päivän vietosta, siihen littyvien luurankokoristeiden merkityksestä ja annetaan myös muutama juhlaan liittyvä resepti 

Pelliccioni ja Snellman ovat aiemminkin tehneet yhteistyössä kuvakirjoja. Kiti Szalai on äidinkielen ja suomi toisena kielenä -oppiaineen opettaja. 

Sanna Pelliccioni on ollut mukana myös kirjoittajana. Hän sai idean aiheen työstämiseen jo monta vuotta sitten, kun oma lapsi nosti aiheen esiin ja miettimällä, haudataanko kaikki perheenjäsenetsamaan hautaan kuin Italiassa asuneet isovanhemmat, nonno ja nonna.  


Muokattu 7. helmikuuta, lisätty tieto Sanna Pelliccionista myös tekstin tekijänä.















Ei kommentteja: