Pieni opas suureen elämään -sarja: Isabel Thomas & Marianna Madriz: Frida Kahlo, 64 sivua, Etana Editions 2019.
Isabel Thomas & Marianna Madriz: Stephen Hawking, 64 sivua, Etana Editions 2019.
Danielle Jawando & Noa Snir: Maya Angelou, suom. Kirsikka Myllyrinne, 64 sivua, Etana Editions 2019.
Parin viime vuoden aikana on Suomessa ilmestynyt lukuisia kotimaisia ja käännettyjä sankaritarinakirjoja lapsille ja nuorille.
Etana Editions -kustantamon julkaisema, alunperin brittiläinen, Pieni opas suureen elämään -sarja mahtuu hyvin joukkoon ja moniin edeltäviin henkilövalinnoiltaan rönsyileviin kokoelmateoksiin verrattuna se viehättää nimenomaan pienen kokonsa, viehättävän retrohenkisen kuvituksensa ja kiihkottoman, mutta tarkasti tietoon keskittyvän esitystapansa vuoksi.
Sarjan kolmessa ensimmäisessä suomennetussa osassa tulevat tutuiksi meksikolainen kuvataiteilija Frida Kahlo, yhdysvaltalainen tiedemies Stephen Hawking sekä monilahjakas afroamerikkalainen mustien ihmisoikeuksien puolesta taistellut Maya Angelou.
Heidän keskeiset elämänvaiheensa varhaislapsuudesta lähtien käydään kronologisesti läpi, mutta teksti pysyy helposti omaksuttavana ilman vuosilukutykitystä ja liiallista yksityiskohtien vyörytystä.
Kirjasarjan viehätys perustuu pitkälti paitsi yhtenäiseen sarja-asuun niin kuvituksen rauhalliseen sävymaailmaan. Retrotyylistä huolimatta keskushenkilöitä kuvataan tunnistettavasti ja pidetään huolta tietoaineksen paikkansapitävyydestä. Erityisen komeasti tämä havainnollistuu Marianna Madrizin tavassa visualisoida Stephen Hawkingin tieteellistä ajattelua.
Lapsille todennäköisesti vieraat sivistyssanat on tekstissä alleviivattu ja niistä löytyy teoksen lopusta listaus.
Jokaisesta kohdehenkilöstä on myös aikajana, josta näkyvät tärkeimmät elämänvaiheet.
Hawkingin ajattelu visuaalistuu komeasti kuvituksessa. Marianna Madrizin kuvitusta Isabel Thomasin tekstiin tietokuvakirjassa Pieni opas suureen elämään: Stephen Hawking (Etana Editions 2019). |
Sarja on myös hyvä esimerkki todella monen ikäisiä lapsia ja nuoria kiinnostavasta formaatista. Näitä tietokuvakirjoja voi mainiosti käyttää myös ilmiölähtöiseen oppimiseen viskarista ja eskarista jopa lukioon asti!
Kirjat antavat luontevan sykäyksen etsiä lisätietoja Kahlon taideesta, Hawkingin tutkimuksista ja Angeloun monelle taholle haaroneista saavutuksista myös verkosta.
Maya Angelou oli monella elämän alueella ihmisoikeuksien edelläkävijä. Noa Snirin kuvitusta Danielle Jawwandon tekstiintietokuvakirjassa Pieni opas suureen elämään: Maya Angelou (Etana Editions 2019). |
Yksi sellainen on kuvakirjaformaatissa onneksi jo aloitettukin: Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin Suomen suurnaisia -sarja (Teos v:sta 2018), jonka osissa on jo tutustuttu Minna Canthiin ja Ellen Thesleffiin. Tänä vuonna ilmestyy kolmas osa Eeva Kilvestä.
Myös Etanan sarja jatkuu tänä vuonna Marie Curien, Charles Darwinin ja Leonardo da Vincin elämäntarinoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti