Nora Lehtinen & Jenni Skyttä-Forssell: Hattaratuuli. Piirretään satuja iholle. Kuvitus Reetta Niemensivu. 32 sivua. Karisto 2021.
Rauhoittuminen, mielen tasaaminen ja rentoutuminen eivät ole enää meille kaikille luontevia ja itsestään selviä arkisia asioita, ja niinpä myös lapsille suunnattuja kirjoja tästä aiheesta ilmestyy nykyisin entistä enemmän.
Koronasta johtuva epävarmuuden aika on sekin luultavasti lisännyt tarvetta ja monista kirjoista hyötyvät yhtälaisesti aikuisetkin.
Minulla oli tilaisuus päästä kokeilemaan – sekä satuhierojan että -hierottavan roolissa – Sanna Tuovisen kehittelemää satuhieronta-menetelmää muutama vuosi sitten Imatralla varhaiskasvattajille suunnatussa koulutuspäivässä.
Tuovinen korostaa aina, että satuhierottavalta lapselta on pyydettävä lupa hierontaan. Näin kunnioitetaan kehorauhaa. Kaikkien mielestä hellä sively pääasiassa selkään ei tunnu yhtä miellyttävältä tai ajankohta ei muutoin ole lapsen mielestä sopiva.
Nora Lehtisen ja Jenni Skyttä-Forssellin Hattaratuuli edustaa hieman riehakkaampaa satuhierontakonseptin toteutusta.
Siinä missä Tuovisen satuhierontakirjoissa tarinat ja sadut ovat tempoltaan ja sisällöltään hyvinkin verkkaisia, niin Hattaratuuli tukeutuu lastenlyriikassa kautta aikojen tyypillisen luontokuvaston lisäksi myös nopeampitempoisiin runotarinoihin.
Satumetsän parkkipaikka-, Villiksi meni- ja Keijun siivouspäivä- runoissa on vauhtia jo toimintaa, mutta niiden välistä löytyy myös hengitystä tasaavia runoja, kuten kokoelman nimiruno Hattaratuuli ja Ystäväni tähti.
Kokoelman runot toimivat ”omillaankin” eli niistä voi nauttia myös ilman rentouttavaa hierontaa.
Monelle lapselle runo on muotona ja lajina nykyisin jo tyyten vieras ja siksi toiminnallinen osuus voi auttaa lasta keskittymään paremmin tarinallisen runon kuuntelemiseen.
Reetta Niemensivun selkeä, sympaattinen nelivärikuvitus levittäytyy koko aukeamalle ja pienet, harkitut yksityiskohdat kiinnostavat myös kirjaa yksinään selailevaa lasta.
Harmillisesti sisäsivujen kuvituksissa aukeaman keskelle on jäänyt valkoista.
Kotimaisesta vauvalyriikasta löytyy nykyisin myös monia teoksia, joissa on runon kupeessa leikki- tai toimintaohjeet. Varsinkin rauhallisempien runojen ohjeistus muistuttaa idealtaan satuhierontaa.
Oman kokemukseni perusteella parhaiten runo- ja satuhieronta toimii, kun aikuinen muistinvaraisesti tai jopa aivan spontaanisti sepittää lyhyttä tarinaa tai runoa lapselle sivelyn aikana. Tyyli on siis vapaa.
Nora Lehtinen on tehnyt yhdessä Anne Muhosen kanssa aiemmin selkokielellä kirjoitettua Aino ja Matias -sarjaa, joka on ilmestynyt Pieni Karhu -kustantamon kautta. Lehtisen ja Muhoen uusin kirja, Hilma-täti ja kuutamoseikkailu, on ilmestynyt tänä vuonna Avaimen kautta.
Olen kirjoittanut rauhoittumiseen johdattavista lastenkirjoista Lastenkirjahyllyyn myös aiemmin vuosina 2016 ja 2017.
Lisää kirjoja lapsen rauhoittumisen tueksi:
Kaisa Aitlahti & Satu Reinikainen: Uusia polkuja rauhoittumiseen, Lasten Keskus 2021, ilmestyy syyskuussa
Kaisa Aitlahti & Satu Reinikainen: Piirrän sinuun tarinan, Kirjapaja 2020
Kaisa Aitlahti & Satu Reinikainen: Polkuja rauhoittumiseen. Läsnäolotaitoja lapsille ja nuorille. Lasten Keskus 2018
Satu Pusa & Sanna Tuovinen: Nuutti Pikkukuutti. Maailman suloisin satuhieronta-tarina, kuvitus Nora Surojegin, Tarina ja Kosketus ry 2016
Sanna Tuovinen & Pirjo Turpeinen: Pikkupeikko ja Kuu. Satumainen rentoutuskirja, kuv. Laureliina Romppainen, Tarina ja Kosketus ry 2015, 2. painos 2019
Sanna Tuovinen: Satuhieronta. Läsnä olevan kosketuksen ja sadun taikaa. Valokuvat Mikko Törmänen. Piirroskuvitus Sanna Pelliccioni, WSOY 2014
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti