maanantai 22. marraskuuta 2021

Räsymatossa ja ystävyydessä on paljon samaa
















Kaisa Paasto: Anni ja kaverinkesyttäjä punaisella matolla. Kuvittanut Mari Ahokoivu. 144 sivua. Tammi 2021. 

 

 





Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon esivalintaraati peräänkuulutti enemmän tarjontaa 10–12-vuotiaille.

 

"Tuntui, että emme oikein saaneet näkymää, miten tässä ihanassa välitilassa olevat varhaisnuoret elävät ja mitä kokevat", totesi raadin puheenjohtaja Petri Kemppinen. 

 

Emmi Jäkkö tarkensi sosiaalisessa mediassa, että raati toivoi enemmän liikkumavaraa tähän herkkään esiteiniyden vaiheeseen, jossa identiteetti ja ihmissuhteet jo mietityttävät, mutta nuortenkirjojen rajut aiheet eivät vielä tunnu omilta.  

 

Tunnistan ongelman.

 

Lukutaidon taso ja lukuinnostus eivät mene enää tasatahtia tietyn ikäluokan keskuudessa. 


Aiemmin puhuttiin ahmimisiästä, jolla tarkoitettiin juurikin 10-12-vuotiaita lapsia, jotka innostuvat vapaa-ajan lukemisesta siinä määrin, että ahmivat ja hotkivat kirjoja toinen toisensa perään silkasta lukemisen ilosta. Nyt sujuvan lukutaidon saavuttaminen voi kestää pidempään ja siksi lasten- ja varhaisnuortenkirjavalikoimankin soisi olevan entistä laajempi, niin aiheiden, sivumäärien kuin teemojensakin osalta.  

 

Lastenromaaneja ilmestyy nykyisin enemmän kuin pitkään aikaan. Uusia sarjoja perustetaan ja vanhoja sarjoja kartutetaan uusilla osilla. 

 

Viime vuonna ilmestynyt Kaisa Paaston Anni kaverinkesyttäjä oli raikas esikoinen. Se kuvasi oivaltavasti perhesuhteita ja alakoululaisten jatkuvaa kaverikarusellia.

Syksyn uutuudessa Anni tempaisee yhdessä luokkatoveriensa kanssa hyväntekeväisyyskampanjan. 


Opettaja näyttää luokalle tv-uutisen Brasilian hirmu-myrskystä. Hänen mielestään oppilaat ovat jo sen ikäisiä, että heidän tulee olla tietoisia, mitä maailmassa tapahtuu.  

 

Annin huomio kiinnittyy hirmumyrskyn kokeneeseen tyttöön, jolla on samanlainen teepaita kuin hänellä. 

 

Sosiaalisesti oikeudentuntoinen tyttö päättää toimia. Hän ehdottaa lähimmille kavereilleen, että he tekisivät yhdessä elokuvan, jonka esittämisestä kertyneet rahat ohjattaisiin hirmumyrskyn uhrien auttamiseen. 



Mari Ahokoivun kuvitus näyttää ulkopuolelle jäämisen
tunteet konkreettisesti. Ahokoivun kuvitusta Kaisa Paaston
 lastenromaaniin Anni kaverinkesyttäjä punaisella matolla
 (Tammi 2021). 

 

Helpommin sanottu kuin tehty, saa Anni pian huomata. 

 

Tyttönelikon sisällä kytee jännitteitä, ja yhteistä säveltä on vaikea löytää. Jokaisella on oma mielipiteensä ja kompromissien teko on vaikeaa. 

 

Samaan aikaan Anni hermoilee hänen ja Riian ystävyyden suhteen: onko yökyläily Annin perheen luona liian tavallista ja miksi ihmeessä Riia ei olekaan Annin tavoin yhtään innostunut kiipeilypuistoon lähdöstä?  

 

Kaisa Paaston kirjasarja todistaa, että tunnetaitoja voidaan luontevasti työstää lastenkirjassakin ilman, että aihe dominoi kuitenkaan liikaa varsinaista juonen kuljetusta. 

 

Annilla on myötäelävä perhe, joka auttaa tarpeen tullen. Pikantin säväyksen tuo aikuinen isoveli, joka on aloittanut ammattiopinnot, mutta asuu edelleen kotona. Äidillä on uusi ura bloggarina, mutta hän ei saakaan rahakkaita sopimuksia ja  kodin vähentyneet rahavarat heijastuvat myös Annin arkeen. 


Naapurissa asuva eläkeläinen Kauko Mansteeni on myös osa Annin perheen tukiverkkoa, sillä hän ottaa välillä minipossun hoitoon.



Mainio kiteytys siitä, kuinka hyvä lähtee parhaimmillaan kiertoon.
Mari Ahokoivun kuvitusta Kaisa Paaston 
lastenromaaniin 
Anni kaverinkesyttäjä punaisella matolla (Tammi 2021). 

 


Annin alkuperäinen haave hyväntekeväisyysgaalasta ja punaisesta matosta ei ulkoisilta puitteiltaan ehkä toteudu, vaikka elokuva lopulta valmistuukin ja herättää suurta ihastusta.

'

 

Kotijoukot kannustavat elokuva tekijätiimiä.
Mari Ahokoivun kuvitusta Kaisa Paaston

 lastenromaaniin Anni kaverinkesyttäjä punaisella matolla
 (Tammi 2021).  




Mari Ahokoivun kuvituksessa punaisen maton sijasta astellaan kirjavilla räsymatoilla, jotka sopivatkin paljon paremmin Annin ja ystävien rouheaan elokuvaprojektiin ja kuvastavat samalla myös lastenromaanin letkeää ja ihmisläheistä elämäntapaa. 





Ei kommentteja: