perjantai 14. tammikuuta 2022

Perinnettä tuoreesti uusintavat teokset huomioitiin Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnoilla


Suomen Nuorisokirjailijat ry on hetki sitten julkistanut Arvid Lydecken- ja Topelius-palkinnot saaneet teokset ja kirjailijat.


Lastenromaaneille myönnettävän Arvid Lydecken -palkinnon sai Reetta Niemelä teoksestaan Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus 2021).

Raati (Aleksis Salusjärvi, Henriika Tulivirta ja Marja Majuri) perustelivat valintaansa seuraavasti:

Mustan kuun majatalo on ensimmäinen osa jännittävää ja mukaansatempaavaa sarjaa, jossa fantasiamaailma muodostaa uskottavan ja ehjän kokonaisuuden yhdessä todellisen maailman kanssa. 

Reetta Niemelän lumoava tarina ja monimuotoinen, viehättävä miljöö vetoavat ja tekevät lukukokemuksesta nautittavan. Jännittävä romaani on kirjoitettu kauniilla, huolellisella ja ajoittain hulvattoman hauskalla kielellä, ja kertomuksen hahmot ovat monipuolisia ja kiehtovia. 


Mustan kuun majatalo sopii monen ikäiselle: teosta voi lukea lapselle ääneen, lapsi voi nauttia kirjasta itsenäisesti ja myös aikuislukija ihastuu kertomukseen. Majatalon asukkaat ja tapahtumat ovat niin taitavasti luotuja, että niiden seuraa jää kaipaamaan. 


Luonnonsuojeluun ja eläinten kohteluun liittyvät teemat on kirjoitettu mukaan hienovaraisesti: teos muistuttaa saarnaamatta ja lämmöllä siitä, miten on meidän ihmisten vastuulla huolehtia maapallosta ja sen erilaisista otuksista. 


Mustan kuun majatalo nousi voittajaksi sen lämpimän tunteen vuoksi, jonka se jättää lukijan sydämeen pitkäksi aikaa lukemisen jälkeen. Hahmot ovat rakastettavan inhimillisiä tunteineen, ongelmineen ja heikkouksineen. 


Nuortenkirjallisuuden Topelius-palkinnon sai Anniina Mikaman Myrrys (WSOY 2021).


Sen valintaa raati perusteli seuraavasti: 

Anniina Mikaman Myrrys on kansanperinteestä ammentava ylistyslaulu suomalaiselle luonnolle. Tarinan päähenkilö on orpo Niilo-poika, joka päätyy pelottavan ja mahtavan myrryksen, tietäjän, oppipojaksi. Myrrys on fantastisen upealla kielellä kirjoitettu seikkailu, jonka maailma tulee lukijan lähelle: tarinaan uppoutuessaan voi suorastaan kuulla korpimetsän huminan ja oksien rasahdukset askelten alla. 

Myrrys on teoksena ajaton. Aihepiirinsä, sujuvan kerrontansa ja mieleenpainuvien hahmojensa ansiosta kirjassa on aineksia aikansa klassikoksi. Raatiimme teki erityisen vaikutuksen Mikaman kertojantaidot. Myrrys nielaisi meistä jokaisen maailmaansa heti ensimmäisillä sivuillaan. Tarina kasvaa lukuromaaniksi, joka on niin elävästi kirjoitettu, että miljöötä ei voi erottaa henkilöhahmoista. 

Mikaman luontohavaintojen tarkkuus ja täsmällisyys ovat vertaansa vailla, mutta ennen kaikkea hän on tarinankertoja. Anniina Mikama kutoo orpopojan kasvutarinaan annoksen suomalaista mytologiaa. Lopputuloksena on samaan aikaan perinteinen ja uunituore fantasiaromaani. 



Anniina Mikama sai Topelius-palkinnon myös vuonna 2019 romaanistaan Taikuri ja taskuvaras (WSOY 2018). Mikama on muutamassa vuodessa vakiinnuttanut asemansa omaäänisenä kertojana. Hänen nuortenromaaninsa vaativat työlästä taustatutkimusta, mutta hänellä on taito ujuttaa historiallista tietoa luontevasti vetävän tarinan lomaan. 


Pitkän proosan rinnalla hän on kirjoittanut myös tekstejä kuvatietokirjoihin, Carlos da Cruzin kuvittamiin Päivä maapallolla -sarjan osiin Lääkärit, Poliisit ja Koulussa (Karisto, vuodesta 2019) sekä da Cruzin kuvittamaan kuvatietokirjaan Täyttä laukkaa maailman ympäri (Tammi 2014). Monipuolinen Mikama hallitsee myös kuvituksen: hän on ollut mukana kuvittajana useammissa oppikirjoissa.  

Reetta Niemelä aloitti uransa lastenkirjailijana vuosituhannen taitteessa. Hänen monipuoliseen tuotantoonsa kuuluu perinteistä lastenlyriikkaa ja  proosarunoja (eli ratinoita), helppolukuisia lastenkirjoja lukutaidon alkuun, kuvakirjatektstejä ja kuvatietokirjoja. Viime vuosina hän on myös ollut mukana aapis- ja lukukirjahankkeissa.

Mustan kuun majatalo  ja Myrrys on molemmat arvioitu Lastenkirjahyllyssä ja kumpikin kirja löytyi myös Lastenkirjahyllyn varjolistalta. 

Onnittelut voittajille!


Ei kommentteja: