Kerttu Rahikka & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri puutarhureina. 32 sivua. Mäkelä 2023.
Kotimainen lasten tietokirjallisuus ei ole enää aikoihin aliarvioinut
kohderyhmäänsä. Arvostus näkyy esimerkiksi siinä, että lasten tietokirjallisuutta ei enää kohdenneta yksinomaan kouluikäisille lapsille.
Lasten tietokirjat myös sarjoittuvat, mistä voi päätellä, että ne ovat suosittuja ja kustantajallekin aiempaa kannattavampia kirjahankkeita.
Jo taaperoilla ja leikki-ikäisillä on alituinen tiedonjano ja sen tyydyttämiseen on tarjolla laaja valikoima kirjoja erilaisista aihepiireistä. Kiinnostava uusi ilmiö on sekin, että aikuisten ja lasten tietokirjojen aihevalinnoissa on entistä enemmän yhtäläisyyksiä.
Kerttu Rahikan ja Nadja Sarellin Elsa ja Lauri -tietokuvakirjasarja on hyvä esimerkki pikkulasten tietokirjabuumista. Ensimmäisissä kirjoissa päähenkilönä oli sisaruksista vain Elsa (Elsa luistelemassa ja Elsa uimahallissa, SanomaPro 2014 / Oppi & Ilo -tuoteperhe). Elsa ja Lauri matkustavat ja Elsa ja Lauri juhlissa ilmestyivät vielä SanomaPro:n kautta, mutta myöhemmät osat ovat tulleet Kustannus-Mäkelän kautta.
Elsa ja Lauri ovat päiväkoti-ikäisiä sisaruksia. Perheen yhteisellä aterialla keskustellaan, mitä päiväkodissa on päivän mittaan puuhattu.
Kiireetön keskustelu ruokapöydän ääressä virittää kirjan aiheeseen. Nadja Sarellin kuvitusta Kerttu Rahikan tekstiin tietokuvakirjassa Elsa ja Lauri puutarhureina (Mäkelä 2023). |
Lapset kertovat, että päiväkodissa puhuttiin ruuasta ja lempikasviksista. Lauri kertoo pitävänsä kyllä tomaateista mutta ei porkkanoista. Elsa taas pitää porkkanoiden lisäksi herneistä. Ja näin päästään itse aiheeseen.
Vanhemmat ovat jo pitkään haaveilleet kerrostalon pihaan rakennettavista viljelylaatikoista.
Perhe lähtee siemenostoksille ja lapset istuttavat ystäviensä kanssa siemenet esikasvatukseen pieniin pahviruukkuihin.
Lapsille mieluisa ja intensiivinen puuhastelu kiteytyy hyvin tähän kuvituskuvaan. Nadja Sarellin kuvitusta Kerttu Rahikan tekstiin tietokuvakirjassa Elsa ja Lauri puutarhureina (Mäkelä 2023). |
Yhteisöllisyys ja yhdessä puuhaaminen on tietokuvakirjan keskiössä. Kerttu Rahikan kokemus varhaiskasvatuksessa näkyykin erityisesti siinä, että lapset esitetään aktiivisina toimijoina: aikuiset auttavat tarvittaessa, mutta pysyttelevät myös viisaasti loitommalla, jotta lapsille syntyy osaamisen, pystyvyyden ja onnistumisen kokemuksia myös keskenään.
Elsan ja Laurin perheen kasvilavaviljely innostaa mys muita talon asukkaita. Nadja Sarellin kuvitusta Kerttu Rahikan tekstiin tietokuvakirjassa Elsa ja Lauri puutarhureina (Mäkelä 2023). |
Siementen istuttaminen ja sadon odottaminen ei ole hätähousujen hommaa, sen saavat Elsa ja Laurikin huomata. Ja niin vain itse kasvatettu porkkanakin maistuu Laurille. Isä toteaa, että "Rakkaudella kasvatettu maistuu aina hyvältä".
Nadja Sarellin hahmot ovat ilmeikkäitä ja samastumiseen houkuttelevia. Aukeamilla on riittävästi yksityiskohtia mielenkiinnon herättämiseen, mutta silti sen verran hallitusti, että keskittymisen fokus ei turhaan hajaannu.
Elsa ja Lauri -sarjan formaattiin kuuluu tarinaosuuden jälkeen vielä useamman aukeaman mittainen faktaosuus. Uusimmassa osassa kerrataan esimerkiksi kasvun vaiheet, esitellään puutarhan ahkerat apulaiset ja kerrotaan kasvisten syönnin hyödyistä.
* * * * * *
Suomen tietokirjailijat ry on hetki sitten jakanut vuotuisen lasten ja nuorten tietokirjapalkinnon, Tietopöllön, Kerttu Rahikalle ja Nadja Sarellille Elsa ja Lauri -tietokuvakirjasarjasta. Palkinto jaettiin Helsingissä Tieteiden talolla Tietokirjafestivaalien avajaistilaisuudessa.
Raati perusteli valintaansa seuraavasti:
Helsinkiläisen työparin tausta ja tiivis yhteistyö tulevat hienosti esiin suurikokoisissa Elsa ja Lauri -kuvakirjoissa (Kustannus-Mäkelä). Nyt kahdeksanosaisen sarjan aiheet vaihtelevat matkustamisesta uimiseen, luistelemisesta kierrätykseen. Tapakulttuuri tulee tutuksi, kun tutustutaan esimerkiksi juhlaetikettiin tai opitaan keinoja riehakkaan olon purkamiseen.
Elsan ja Laurin elämänpiiri on monipuolinen. Päiväkodissa korostuvat niin oppimisen kuin ryhmän käyttäytymisen erilaiset vaiheet, suhteet aikuisiin ja erilaiseen kulttuuritaustaan. Isovanhempien mukanaolo antaa luontevan mahdollisuuden käsitellä sukua ja ikääntymistä. Tarinoiden tapahtumista pienet lukijat saavat vinkkejä omiin toiminnallisiin leikkeihinsä.
Lapsen arkipäivään liittyvät elämänhallinnan keinot käsitellään vetävän tarinan ja huomaamattoman toiston avulla. Tässä tärkeässä osassa on myös Nadja Sarellin kuvitus. Selkeiltä, liikkeiltään harkituilta ja värikylläisiltä hahmoilta voi oppia toimintatapoja erilaisiin tilanteisiin. Näissä faktiotyyppisissä kuvakirjoissa tarinan jälkeen tuleva tietopaketti houkuttelee jatkamaan yhteisiä keskusteluja.
Elsa ja Lauri ovat kirjastojen ja kirjakauppojen asiakkaiden suosikkeja. Koko perheen kirjoina ja päiväkotien käytössä ne lisäävät lukemisen intoa. Teokset korostavat omalta osaltaan turvallisia ihmissuhteita ja kykyä tulla toimeen muiden kanssa. Hyvä kasvuympäristö on Elsan ja Laurin maailman tapaan yhteisöllinen.
Lastenkirjahylly onnittelee Tietopöllö-palkittuja!