Eva Eriksson: Teemun uusi takki. Suomentanut Hannele Huovi. 43 sivua, Weilin+Göös 1987.
Teemu on saanut uuden takin. Se on hyvä takki.
Teemun äidin mielestä takki on siisti ja kaikin puolin käytännöllinen. Hän on ostanut sen alennusmyynnistä. Vehviläisen alennusmyynnistä. Se on halpa ja hyvä. Se on myös vahvaa kangasta.
Uusi takki saa koko perheen ilmeet muikean tyytyväisiksi. Eva Erikssonin kuvitusta lastenkirjaan Teemun uusi takki (Weilin+Göös 1987). |
Tämä yli 35 vuotta sitten ilmestynyt ruotsalainen lastenkirja palautui mieleeni kahdesta eri syystä.
Pari viikkoa sitten olin pitämässä luentoa Forssassa tunnetaitoihin keskittyvistä uusista kuvakirjoista.
Esityksen jälkeen eräs kuulija tuli juttelemaan ja halusi kertoa nyt jo aikuiseksi varttuneen poikansa lempikirjasta, jonka nimi oli tallentunut muistoihin nimellä "Likkojen takki".
Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla tapauksesta, jossa nuorisojoukko vei 17-vuotiaan pojan päältä useamman sadan euron arvoisen collegepaidan.
Alle 15-vuotiaiden tekemät ryöstöt ja pahoinpitelyt ovat Helsingissä llisääntyneet.
Usein ryöstetään vaatteita, kenkiä, kuulokkeita ja matkapuhelimia. Helsingin Sanomien kyselyssä lasten ja nuorten vanhemmat kertoivat, että ovat jopa rajoittaneet lastensa liikkumista kalliisiin merkkivaatteisiin pukeutuneina paikoissa, joissa saattaa olla riski tulla ryöstetyksi.
Eva Erikssonin Teemun uusi takki on konseptiltaan nerokas. Takakansi mainostaa sen olevan ”hauska ja samalla viisas pieni kertomus lukemaan oppineille”.
Kirja on kooltaan sympaattisen pieni. Erikssonin mustavalkoista piirroskuvitusta on runsaasti tekstiin nähden ja kuvat tukevat tarinaa aukottomasti.
Eva Erikssonilla on omintakeinen taito kiteyttää kuvitukseen paljon puhuvia ilmeitä ja tunteita, joihin lukijan on helppo samastua.
Uusi takki herättää heti koulun pihalla huomiota. Eva Erikssonin kuvitusta lastenkirjaan Teemun uusi takki (Weilin+Göös 1987). |
Teemun ylpeys uudesta takista haaltuu kun luokkakaverit koulun pihalla antavat takista tuomionsa ja määrittelevät sen ”likkojen takiksi”.
Mutta niin vain käy, että muutaman päivän kuluttua muutkin vanhemmat ovat hankkineet Vehviläisen alennusmyynnistä samanlaisen käytännöllisen ja edullisen takin jälkikasvulleen.
Kas kummaa: takista, jolle ensin naureskeltiin, onkin tullut muotia! Eva Erikssonin kuvitusta lastenkirjaan Teemun uusi takki (Weilin+Göös 1987). |
Lastenkirja heijastaa aina aikaansa. 1980-luvulla lapsille hankittiin vain yksi takki vuodenaikaa kohden, ja vaatteen valinnasta päättivät lähinnä aikuiset.
Silti Teemun uuden takin viestin sopii hyvin nykyhetkeenkin: kierrätys, laadukkaat materiaalit ja käytännöllisyys ovat myös kestävän kulutuksen aikana kannatettavia arvoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti