keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Matkalla ajatus kirkastuu















Leena Virtanen & Sanna Pelliccioni: Tove! Tove Janssonin matka vapauteen ja maailman ääriin. Suomen supernaisia -sarja. 40 sivua. Teos 2023.

 

 





Tove! on Suomen supernaisia -sarjan kuudes osa. 

 

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni ovat haravoineet sarjassa Suomen taidekenttää ilahduttavan monipuolisesti: edellinen osa kertoi runonlaulaja Larin Paraskesta. Aiemmissa osissa on esitelty kirjailijoista Minna Canth, Eeva Kilpi ja Fredrika Runeberg ja kuvataiteilijoista Ellen Thesleff.

 

Suomen supernaisia -sarjan formaatti ansaitsee erityistä kiitosta. Kankainen kluuttiselkämys ja persoonalliset, mutta tunnistettavat näköiskuvat kohdehenkilöistä tekevät ulkoasusta poikkeuksellisen tyylikkään. 


Jokaisessa sarjan osassa Sanna Pelliccioni sukeltaa erilaisten kohdehenkilöiden visuaaliseen maailmaan raikkaasti ja omintakeisesti – niin värityksen kuin muotokielenkin osalta. 


Lopputuloksen kannalta on myös onnekasta, että Pelliccioni vastaa myös kirjan taitosta ja ulkoasusta. 



Matkalle lähtijän tärkein varuste ovat hyvät kengät.
Sanna Pelliccionin kuvitusta Leena Virtasen tekstiin
 tietokuvakirjassa Tove! Tove Janssonin matka vapauteen
ja maailman ääriin
(Teos 2023). 



Juuri tällä tavoin, harkitulla konseptilla, voidaan raivata Suomessakin tilaa aikuisten kuvakirjoille – tai pikemminkin ehkä ikärajattomille kirjoille, jotka kiinnostavat sellaisenaan, ilman mitään reunaehtoja, hyvin erilaisia kohderyhmiä. 

 

Kuvakirjakoostaan huolimatta sarja täyttää myös ns. coffee table -formaatin vaateet: sarjan kirjat ovat esineinäkin niin kauniita, että niitä tekee mieli pitää esillä ja selailtavana.


Virtanen ja Pelliccioni kirjoittavat ja piirtävät Tove Janssonista ja Tuutikki Pietilästä sympaattiset ja samalla heidän siekailematonta elämänasennettaan kunnioittavat näköiskuvat.

 

Leena Virtanen on tehnyt toimivan ratkaisun ja keskittynyt uusimmassa osassa kronologisen elämäkertarakenteen sijasta matkustamisen teemaan.

 

Tietokuvakirjan ensimmäisellä aukeamalla Jansson on jo ottamassa muumeihin etäisyyttä kirjoittaessaan viimeiseksi jäänyttä romaanimuotoista muumikirjaa Sent i november (suom. Muumilaakson marraskuu), joka ilmestyi samanaikaisesti ruotsiksi ja suomeksi vuonna 1970. 

 


Japanilaisten fanitus ja maan harkittu estetiikka tulevat
kunnioittavasti esille. Erityishuomiota ansaitsee sivulle 
leikattu pyöreä reikä! 
Sanna Pelliccionin kuvitusta Leena
Virtasen tekstiin 
tietokuvakirjassa Tove! Tove Janssonin
matka vapauteen ja maailman ääriin
 (Teos 2023). 




Juonellisen tekstin oheen on nostettu taiten valittuja sitaatteja muumikirjoista, muista Janssonin teoksista sekä Janssonin käymästä kirjeenvaihdosta. 

 

Varsinainen ”seikkailu” alkaa, kun Tove Jansson saa kutsun Japaniin markkinoimaan muumeja. 

 

Tove ja Tooti ehdottivat isännille, että he saisivat vain kaksi menolippua ilman paluuta. Heidän pyyntöönsä suostuttiin. He lähtivät unelmiensa matkalle. 

 

Japanin vierailusta tulikin sittemmin käänteentekevä muumien nykyisen maailmanvalloituksen kannalta: japanilaiset ilahtuivat nimittäin ikihyviksi karismaattiseen kirjailjaan, joka oli varta vasten harjoitellut esittääkseen juhlapuheensa japaniksi.


 

Tuutikki Pietilän kaitafilmikuvaus saa arvoisensa aukeaman. 
Sanna Pelliccionin kuvitusta Leena Virtaen tekstiin
 tietokuvakirjassa Tove! Tove Janssonin matka vapauteen 
ja maailman ääriin
 (Teos 2023). 




Toven ja Tuutikki Pietilän karismaattinen ja heittäytyvä elämänasenne tulee hienosti esille sekä tekstissä että kuvituksessa. Pietilä hankki matkan dokumentoimista varten kaitafilmikameran, ja kaitafilmi luikertelee myös Pelliccionin kuvituksessa polveilevaa matkantekoa havainnollistamassa! 

 

Samaan tapaan havainnollistetaan Mississippin pitkäveteistä jokiajelua koko aukeamalle levittäytyvässä kuvituskuvassa, jonka hahmottamiseen lukijan on käännettävä kirja vaaka-asennosta pystyasentoon. 


Kaksikon boheemista luonteesta saadaan hauskoja anekdootteja: 

 

Toven ja Tootikinkin rahat loppuivat välillä, ja he söivät pelkkiä banaaneja. Mutta filmiin riitti aina rahaa. He kiipeilivät vanhojen temppeleiden raunioilla, kamera surisi ja Tove piirsi.


Erityisen kiitoksen ansaitsee Tove! -kirjan rakenteeltaan selkeä, erilaiset lähdemuodot erittelevä lähdeluettelo, jonka avulla pääsee halutessaan myös alkuperäisen aineiston äärelle.  






 

 

Lisää lasten ja nuorten tietokirjoja Tove Janssonista :

 

Janina Ahlfors & Minna Honkasalo: Muumimuseokirja, kuv. Päivi Arenius. WSOY 2019.

Sirke Happonen: Muumiopas. SKS 2012. 

 

Tordis Ørjasæter: Tove Jansson, Muumilaakson luoja. Suom. Saima-Lisa Laatunen. WSOY 1987.



  

Ei kommentteja: