Ilkka Olavi: Agenttimummo ja lentävät tekarit, kuvittanut Kai Vaalio, 202 sivua. Into 2023.
Heidi Mäkinen: Kuura ja karkaileva isomummo. 80 sivua. Kuvittanut Marja Siira. Karisto 2023.
Susanna Silvander-Rosti & Nadja Sarell: Sulon ja Elsin mummo karkuteillä. 31 sivua. Otava 2023.
– – Nyt oli parempi olla kertomatta vanhuuden oireista, joita olin mummossa viime aikoina huomannut. Oirekuvat olivat hyvin samanlaisia kuin ihmisellä, joka on saanut zombien pureman: muistikatkoksia, hourailua, päätöntä höpöttelyä, outoja mustelmia kalpenevalla iholla ja samenevat silmät. Mummo ei ehkä ollut saanut zombien puremaa, mutta oli selkeästi siirtymävaiheessa muuttumassa hitaasti elävästä kuolleeksi. – –
(Agenttimummo ja lentävät tekarit, s. 34).
Isovanhemmilla ja ikäihmisillä ylipäätään on ollut lasten- ja nuortenkirjoissa kautta aikain tärkeä tehtävä kasvavan lapsen ja nuoren ymmärtäjänä, tukijana ja kannustajana.
Tänä vuonna lastenkirjoissa esiintyy poikkeuksellisen paljon uppiniskaisia, rämäpäisiä ja jopa anarkistisia mummoja.
Kaikissa kolmessa kotimaisessa uutuudessa tarina käynnistyy mummon karkaamisesta.
Tyyliltään ja tihenevältä juonenjuoksutukseltaan raflaavin ylöspano on Ilkka Olavin uuden sarjan aloittavassa varhaisnuortenkirjassa Agenttimummo ja lentävät tekarit.
Seiskaluokkalaisen Alexin mummo karkaa yksityisestä vanhusten hoivakodista. Äiti pyytää, että Alex ryhtyy juuri alkaneella syyslomallaan vakoilemaan mummonsa toimia. Jäljet johtavat mummon kotipitäjään Honkkamuokkaan.
Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun Alexille selviää, että mummo on oikeasti agentti, joka yrittää pelastaa Valtion Itsenäisten Seniori-Suojelijoiden Instituutin toiminnan.
Mummo ja rollaattori. Kai Vaalion kuvitusta Ilkka Olavin varhaisnuortenkirjaan Agenttimummo ja lentävät tekarit (Into 2023). |
Kirjasin on kohderyhmää ajatellen turhan pientä ja Onnenpyörä-ohjelmaan liittyvä kirjainarvuuttelu menee kokonaan harakoille. Kai Vaalion kuvitustakin olisin toivonut höysteeksi huomattavasti nykyistä enemmän.
Ilkka Olavi (s. 1989, oik. Hämäläinen) on aiemmin kirjoittanut tietokirjan Kundiopas tytöille (Tammi 2012), äänikirjasarjan Mitä ihmettä Aliisa! (Storytel) ja Herra Hirmu ja hurja torakkaimuri (Atrain & Nord 2021).
Heidi Mäkisen lastenromaanissa huolta aiheuttaa ekaluokkalaisen Kuuran muistisairas isomummo, jonka vauhtia ei lopulta hidasta edes keuhkokuume.
– – Isomummo lojuu ikkunapaikalla ja näyttää yhtä haalistuneelta kuin lakanat, joilla hän makaa. Isomummo pyytää vettä ja tekohampaitaan. Hänen puheestaan on vaikea saada selvää. Kun isomummo on saanut juotua ja laitettua hampaat paikoilleen, hän alkaa kuulostaa ja näyttää isomummolta.
Myös Kuuran isomummo liikkuu rollaattorillaan vikkelästi. Marja Siiran kuvitusta Heidi Mäkisen lastenromaaniin Kuura ja karkaileva isomummo (Karisto 2023). |
Kuura lähtee isomummon seuraksi Tampereelle ja Särkänniemen huvipuistoon.
Heidi Mäkisen kerronta on hieman lakonista. Aloittelevan lukijan tarpeisiin kirjasin on turhan pientä, mutta onneksi luvut ovat lyhyitä.
Marja Siiran tussipiirrosten viiva on ohut ja kuvituksen voima jää siksi vähän haaleaksi.
Isomummon maneereihin kuuluvat sananlaskut ja kettukarkit, jotka ovat keskiössä myös Agenttimummossa!
Heidi Mäkinen (s. 1956) on tehnyt työuransa reumatologian erikoislääkärinä ja hän asuu Tampereella. Karisto on julkaissut aiemmin häneltä kaksi romaania aikuisille.
Susanna Silvander-Rostin ja Nadja Sarellin Sulo ja Elsi -kuvakirjasarjan toisessa osassa mummo loikkaa kotipihan aidan ylitse, kun lapset haluavat leikkiä piilosta.
– Mummo lähti karkuteille! Elsi huudahti ihmeissään.
– Vai ottiko mummo varaslähdön piiloleikkiin? Sulo pohti.
Sulon ja Elsin vetreä ja punatukkainen mummo ei todellakaan tarvitse rollaattoria! Nadja Sarellin kuvitusta Heidi Silvander-Rostin kuvakirjaan Sulon ja Elsin mummo karkuteillä (Tammi 2023). |
Näin lapset pääsevät leikin varjolla seikkailemaan ympäri kaupunkia, minne mummo jättää erilaisia johtolankoja.
Sulon ja Elsin mummo ei kahden muun lastenkirjan mummojen tapaan tarvitse rollaattoria: hän kipittää paikasta toiseen ja liikkuu jopa potkulaudalla!
Silvander-Rosti tunnetaan Kaksi äitiä ja kaksoset -vlogistaan. Sateenkaarevat teemat näkyvät tässä kuvakirjassa kohtauksessa, jossa Elsi ja Sulo päätyvät keskele miesparin häähumua kirkon edustalle.
Lisää mummoja lastenkirjoissa:
Tuula Korolainen: Mummola. Runoja mummoista, vaareista ja lapsista. Kuv. Jani Ikonen, Kirjapaja 2022
Elin Löf: Benni & skrivmaskinen, Schildts & Söderströms 2022 / kuvakirja
Malin Klingenberg: Mormor Mai, kuv. Margareta Sandin. Schildts & Söderströms 2021 / lastenromaani
Malin Klingenberg: Patrik ja superseniorit- sarja, kuv. Tiina Konttila, suom. Outi Menna, S&S 2019–2021.
Mila Teräs & Sanna Pelliccioni: Lentävä mummini, Karisto 2020 / kuvakirja
Mari Kujanpää: 102 askelta mummolaan, kuv. Paula Mela, Otava 2018 / lastenromaani
Maria Kuutti: Anna ja Elvis mummolassa, kuv. Katri Kirkkopelto, Karisto 2018 / lastenromaani
Elina Tiilikka: Kun mummi katosi, Myllylahti 2016 / kuvakirja
David Walliams: Gangsterimummi ja Gangsterimummi iskee jälleen, kuv. Tony Ross, suom. Jaana Kapari-Jatta, Tammi 2016 ja 2023 / lastenromaani
Teemu Saarinen: Mummoni on pankkirosvo, kuv. Annika Manström, WSOY 2020 / Helppolukuinen lastenkirja
Ulf Nilsson & Eva Eriksson: Mummon kaikki rahat, suomentanut Raija Viitanen, Mäkelä 2008 / kuvakirja
Maijaliisa Dieckmann: Ville Romunen ja mummo -sarja, kuv. Raimo Huittinen, Mäkelä 2004–2019
McCaughrean, Geraldine & Stephen Lambert: Mummin kello, Karisto 2003 / kuvakirja
Laura Langston & Lindsey Gardiner: Mummin mehevä omenapiirakka, suom. Sanna Vehviläinen, Lasten Keskus 2004 / kuvakirja