perjantai 15. maaliskuuta 2013

Arvostava katse lastenkirjan ulkoasuunSuomen Kirjataiteen komitean
Vuoden kauneimmat kirjat -logo. 

  

Suomen Kirjataiteen komitea julkisti eilen Vuoden kauneimmat kirjat 2012 -listansa. Kirjataiteen vuoden kaunein kirja –arvonimen sai Jaakko Yli-Juonikkaan romaani Neuromaani (Otava), jonka graafinen suunnittelija on Markus Pyörälä
Kirjataiteen kaunis kirja -palkinnon sai yhteensä 24 kirjaa tai kirjasarjaa.
”Kaunis kirja vaatii tekijöiltään innostusta, herkkävireisyyttä ja monialaista ammatillista osaamista. Se vaatii kirjailijan, kustantajan, graafikon, painon ja sitomon saumatonta yhteistyötä. Kun kaikki kirjan tekemiseen kuuluvat osa-alueet ovat yhteisymmärryksessä, syntyy hallittu ja kaunis kokonaisuus”,  sanottiin tiedotteessa.  
Lastenkirjoista palkittiin palkinnoilla ja kunniakirjoilla seuraavat teokset. Ohessa palkintolautakunnan perustelut: 
KARO HÄMÄLÄINEN &  SALLA SAVOLAINEN: Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki. Tammi. Graafinen suunnittelija Markko Taina.

Riemukkaissa kaupunkikuvissa riittää ihmeteltävää lapsille ja aikuisille. Kotikaupunkikirjana sivuilta löytyy rakkaita, tuttuja juttuja, mutta yhtä hyvin teos toimii vaikkapa oppaana lapsen Helsinki-matkalla. Tietoruudut, yksityiskohtia ja yllätyksiä pursuva kuvitus ja lapsille tarkoitetut tekstiosuudet tekevät matkasta löytöretken designin moninaiseen maailmaan - esineisiin, asuihin, leikkipaikkoihin, leivoksiin...

Hurraa Helsinki on arvioitu Lastenkirjahyllyssä viime vuoden huhtikuussa


MARIKA MAIJALA & RÉKA KIRÁLY: Lunta sataa, Lupo! WSOY. 
Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Marika Maijala ja  Réka Király
.


"Kuinkas sitten kävikään" -hengessä tehty riemukas lastenkirja. Yllätyksiä löytyy reikien ja taitoksien takaa. Sivut tuntuvat tarpeeksi tukevilta pienenkin lukijan käsiin. Kannen punainen kluuttiselkä istuu mainiosti reippaaseen ja aukeamat täyttävään kuvitukseen.

Lunta sataa, Lupo! On arvioitu Lastenkirjahyllyssä viime vuoden syyskuussa

 
MARIKA MAIJALA &  JUHA VIRTA: Sylvi Kepposen kirjekaveri. Otava.  Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Marika Maijala
.  

Kapeankorkeaa formaattia on tälläkin kertaa käytetty niin taitavasti, että se tuntuu tuoreelta. Etu- ja takakansi muodostavat kuin itsestään hauskan kokonaisuuden, jonka punainen selkä päättäväisesti puolittaa. Kuvat täyttävät sisäsivut esilehdistä alkaen, vain tittelisivulle on maltettu jättää valkoista. Väritys ja sommittelu on niin elävää ja kevyttä, että lukija ei missään vaiheessa kyllästy.
 
HELLEVI SALMINEN: Kuinka pikku Täplästä tuli iso koira. Otava.  
Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Erika Kallasmaa.  

Kirja on kuin sympaattinen pikku otus. Sen pieni koko ja hellyttävä ulkoasu ilahduttavat. Kuvittajan täytyy tuntea aiheensa, niin monimuotoisia pieniä tutkielmia koirista ja heidän reviireistään löytyy. Sisuksen kuvitusten mustavalkoisuudesta on otettu kaikki irti sävyjen, tekstuurien ja erilaisten pintojen rikkaalla vaihtelulla. Erikokoiset ja -muotoiset kuvat elävöittävät taittoa hauskasti. Typografiaa virkistää rento käsintekstaus. Tätä tekee mieli paijata!

Salmisen lastenromaani on arvioitu  Lastenkirjahyllyssä viime vuoden toukokuussa.


Kirjataiteen  komitea julkaisi toisen kerran kirjasen vuoden kauneimmista kirjoista, Vuoden kauneimmat kirjat 2012 - The Most Beautiful Finnish Books 2012. Se ei ole myynnissä, vaan se jaetaan kirjojen tekijöille sekä alan yrityksille ja järjestöille. Kirjanen toimi myös näyttelyluettelona kotimaisissa ja ulkomaisissa näyttelyissä.

Suomen kirjataiteen komitea sai arvioitavakseen 231 kirjaa. Kirjoja lähettivät niin suuret kuin pienet kustantajat, museot, säätiöt, yritykset ja yksityiset henkilöt.

Suomen ja Viron kauneimmat kirjat 2012 -näyttely on Kansalliskirjaston kahvilassa ja Agricola-huoneessa 23.5. asti. Sen jälkeen Suomen kauneimmat kirjat ovat näyttelyissä muualla Suomessa ja ulkomailla. Vuoden kauneimmat kirjat valitaan yli 30:ssä maassa.

Kirjan typografia ja ulkoasu on keskiössä myös Grafia ry:n vuosittain julkistamassa Vuoden huiput –kilpailussa, jossa kilpailusarjoina on kuvan ja kuvituksen lisäksi esim. integroitu ja digitaalinen markkinointiviestintä, innovatiivinen media tai ympäristö, printtimainonta ja julkaisugrafiikka.

Kuvan ja kuvituksen sarjassa  Shortlistalle  on valittu yksi lastenkirja, Annastiina Syväjärven Vanhan Rauman Kirsti (Kiinnoste) ja julkaisugrafiikan puolella ehdolla on Veera Salmen Puluboin ja ponin kirja (Otava), kuv. Emmi Jormalainen.

Tulokset julkistetaan huhtikuun 18. päivänä. 

Vanhan Rauman Kirsti on arvioitu Lastenkirjahyllyssä viime joulukuussa

Ei kommentteja: