maanantai 11. maaliskuuta 2013

Hengästyttävää luokkahenkeäTittamari Marttinen: Meidän luokka nousukiidossa. Kuv. Carlos da Cruz. Tammi 2012. 173 sivua.


Kirjava kukko –sarjassa ilmestyneessä Tittamari Marttisen kirjassa Meidän luokka nousukiidossa on vauhtia ja äkkikäänteitä enemmän kuin kotitarpeiksi. Meidän luokasta kerrotaan myös kirjassa Meidän luokka pipot vauhdissa (2011).

Tällainen ”koohotus- ja remellyskirjallisuus” liittyy vaiheeseen, jolloin hiljattain lukemaan oppinut lapsi treenaa lukutaitoaan ahmimalla parhaimmillaan kirjan tai kaksikin päivässä. Kirjojen juonenkäänteet ja nyanssit eivät välttämättä tallennu mieleen kovin pitkäksi aikaa, mutta pääasia onkin saada vahvistusta lukutaidon hallintaan.

Lastenromaaneissa koulu on edelleen suosittu tapahtumien ja seikkailun miljöö, vaikka varsinaisen koulunkäynnin kuvaaminen jääkin vähälle huomiolle. 

Marttisen Meidän luokassakin on kliseinen, hiukan hömelö ja hajamielinen opettaja, jonka pääasiallinen tehtävä on äimistellä oppilaiden edesottamuksia. Timo Parvelan Ella-kirjojen opettajaan verrattuna tämä Henkka-opettaja rakastaa statistin rooliaan ja vetäytyy mieluiten syrjään oppilaiden tempauksien ristitulessa.

Marttisen lastenromaanissa on kuusi erillistä episodia, joissa seikkaillaan lentokentällä vapaaehtoistyössä keräämässä rahaa kehitysyhteistyöhankkeeseen, osallistutaan kaupunkisuunnistukseen, mennään elokuviin,  järjestetään naamiaiset, hoidetaan koiria ja käydään luokkaretkellä Kajaanissa. 

Hyvät käytöstavat unohtuvat usein julkisilla paikoilla, kun hauskanpito karkaa käsistä. Toisaalta toverihenki ja yhteen hiileen puhaltaminen korostuvat luokan vauhdikkaissa edesottamuksissa taajaan. 

Nykylasten minäkeskeisyys todentuu havainnollisesti kohtauksessa, jossa oppilaiden pitäisi äänestää luokalle oma luottamusoppilas. Jokainen äänestää itseään, ja lopulta päädytään ratkaisemaan valinta arpomalla! 


Helppolukuisessa lastenromaanissakin kuvitus voi hauskasti elävöittää tekstiä ja tehdä myös taiton vaihtelevaksi. Carlos da Cruzin kuvitusta Tittamari Marttisen lastenromaaniin Meidän luokka nousukiidossa (Tammi 2012).


Carlos da Cruzin tarkkapiirteinen karikatyyrimäinen kuvitus sopii oivallisesti Marttisen äkkikäänteiseen tarinointiin. da Cruzin tyyli muistuttaa Aino Havukaista ja Sami Toivosta, mutta on silti myös riittävän omaperäinen, ettei sekaannuksen vaaraa ole. 


Kuvituksessa on paljon vauhtia ja sarjakuvamaistakin kerrontaa.  Carlos da Cruzin kuvitusta Tittamari Marttisen lastenromaaniin Meidän luokka nousukiidossa (Tammi 2012).

Ei kommentteja: