tiistai 8. joulukuuta 2015

8. luukku: Jouluna saa olla nostalginen ja retrohenkinen


Susan Waggoner: Have Yourself A Very Vintage Christmas. Crafts, Decorating Tips, and Recipes, 1920s–1960s. Photopgraphs by Jeffe Elkins, 144 sivua, Stewart, Tabori & Chang 2011.
Joulu on monien aikakerrostumien juhlaa.

Meidän perheessä joulukuusi on mainio läpileikkaus koko perheen historiasta:  siellä killuvat sulassa sovussa lasten tekemät askartelut, lahjaksi saadut arvokoristeet ja itse tehdyt paperitähdet ja huopapallot. 

Jouluun kuuluu nostalgia, tunneperäinen haikailu menneiden hyvien aikojen perään. Nykyisen retrobuumin aikana on syntynyt myös kysyntää menneiden vuosikymmenten joulunviettotapoja esitteleville tietokirjoille.

Yhdysvaltalaisen Susan Waggonerin Have Yourself A Very Vintage Christmas sykähdyttää meitä kaikkia jouluentusiasteja.

Waggoner käy kirjassa läpi vuosikymmenittäin 1920–1960-lukujen joulunvieton trendejä: mitkä värit, koristeet, joulukorttien aihe- ja värimaailmat sekä typografiat sekä yleiset jouluiset tyylisuunnat ovat kulloinkin olleet muotia. 

Sota-aika ja pitkään jatkunut pula-aika vaikuttivat vielä 1950-luvunkin joulunviettoon, mutta 1960-luku enteili jo nykyisen kerskakulutuksen ja ylenpalttisen jouluhysterian alkua.

Kirjassa on myös askarteluohjeita, joiden avulla 2000-luvun joulun viettäjäkin voi jäljitellä entisaikojen joulutyylejä sekä vapaasti kopioitavia kuvia, joita voi hyödyntää omissa jouluaskarteluissa.

Waggonerin kirja innosti rouva Huuta etsimään nuoruudessa karttuneen vanhojen joulukorttien kokoelman kauneimpia yksilöitä laatikon pohjalta. Kirjasta sai paljon vinkkejä  korttien iän selvittämiseen. Läheskään aina  postileimasta ei saa selvää.


Rouva Huun lapsuuden ensimmäinen joulukalenteri oli joulupukki, jossa oli luukkukalenteriominaisuuden lisäksi leikittävä ominaisuus. 

Pukin silmät, kädet ja jalat liikkuivat narusta nykäistessä! 

Ja voi sitä riemua, kun esikoistyttärelle oli mahdollisuus hankkia TISMALLEEN samanlainen joulukalenteri melkein 30 vuotta myöhemmin! 

1960-luvulla amerikkalainen Coca Cola -joulupukki turkisreunusteisine takkeineen ja möhömahoineen oli tosi trendikäs. 

 Tässä joulun alla 1968


... ja toisessa polvessa joulun aikaan vuonna 1994.

 Ei kommentteja: