torstai 10. joulukuuta 2015

Vesisateen lomassa palkintosadettakin



Tänään iltapäivällä julkistettiin Suomen nuorisokirjailijat ry:n vuosittain jakamien Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaat.


Ohessa kummankin palkinnon viisi ehdokasta perusteluineen.


Topelius-palkinnon ehdokkaat:

Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä, WSOY 

Upea ja monitasoinen romaani vie mukanaan Sarastuksen palatsiin ja Surukauriin kansan saarille. Kauniilla kielellä sujuvasti kirjoitettu teos punoo tarinan lukuisat osat ja kertojaäänet yhteen eheäksi kuvaksi, joka elää lukijan silmien edessä. Kantavina teemoina ja harkitusti tarkasteltuina esiin nousevat valta, rakkaus ja inhimillisyys.

Anna Hallava: Sammakkoprinsessa, WSOY 2015 

Räiskähtelevä esikoisteos yhdistää chick litiä, fantasiaa ja teinityttöjen arkea: Kun Ofelia täyttää neljätoista, hän saa kuulla olevansa keijuprinsessa. Kahden maailman kuvauksessaan teos käsittelee taidokkaasti ja humoristisesti niin suudelmatoiveita, ulkonäköpaineita kuin ennakkoluuloja. Erinomaisesti kirjoitettua viihdettä, jossa on asennetta.

Mervi Heikkilä: Louhen liitto, Haamu 2015 
Roona osaa puhua pedoille: hän on tietämättään Vanhojen jälkeläinen, liitossa Louhen kanssa. Soljuva, helppolukuinen ja napakka teos yhdistelee juonessaan taidokkaasti arkea ja fantasiaa. Kansanperinnettä on punottu jännittävään juoneen onnistuneesti ja pakottamatta. Lyhyet luvut toimivat ja teos sopii hieman tottumattomammallekin lukijalle.

Jyri Paretskoi:  Shell's Angles ja beibit, Karisto 2015 
Jyri Paretskoin mopojengin seikkailut jatkuvat jälleen mukaansatempaavasti. Humoristinen, helppolukuinen ja sujuvasti etenevä tarina kuvaa sympaattisesti ystävyys-, perhe- ja ihmissuhteita. Henri, Milla, Samu ja Rudi pohtivat luontevasti esimerkiksi tulevaisuuteen ja koulunkäyntiin liittyviä pieniä ja suurempia kysymyksiä.

Kirsi Pehkonen: Voittolaukaus, Karisto 2015 
Kirsi Pehkosen Voittolaukaus on vauhdikas teos urheilusta, arjesta, ystävyydestä ja koulunkäynnistä. Juoneen punoutuu onnistuneesti vakavia teemoja, kun teoksessa käsitellään tyttöjen kohtaamaa seksuaalista häirintää. Tarina on hyvin kirjoitettu kokonaisuus, joka yhdistää saumattomasti tyttöenergiaa, huumoria ja tärkeitä aiheita.

  
Arvid Lydecken -palkinnon ehdokkaat: 

Saku Heinänen: Zaida ja elovalkeat, Tammi 2015 
Saku Heinäsen Zaida ja elovalkeat on erinomainen ja ehjä lastenromaani. Tarina vetää lukijan mukaansa pieneen merenrantakylään, jossa Zaida perheineen viettää kesälomaa. Jännitys, mielikuvitus, arki ja maaginen ulottuvuus yhdistyvät toisiinsa luontevasti. Tunnelmallinen teos käsittelee myös oivaltavasti muukalaisuutta.

Tomi Kontio: Koira nimeltään Kissa, Teos 2015 
Koira nimeltään Kissa on koskettava kertomus yksinäisyydestä, ystävyydestä, erilaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Harkituilla sanavalinnoilla ja kauniilla kielellä Tomi Kontio kuvaa Kissan vaiheita yksinäisyydestä ja surusta ystävän löytymiseen ja luottamukseen. Sävykäs ja kantaaottava teksti tavoittaa kaikenikäisen lukijan.

Hanna Lundström: Rassel prassel puss. Poesi för nybörjare, Schildts & Söderströms 2015 
Hanna Lundströmin runot on suunnattu aloitteleville runonlukijoille, mihin tarpeeseen ne vastaavat täsmälleen. Koti tavaroineen ja luonto ilmiöineen ovat runojen keskiössä; esimerkiksi hammastahna, imuri, saippuakuplat ja ensilumi kutkuttavat pienen ja isommankin lukijan mielikuvitusta. Kokonaisuudessa on huumoria, herkkyyttä ja mainioita kielikuvia.

Timo Parvela: Kepler62. Kirja yksi: Kutsu, WSOY 2015 
Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin yhdessä suunnitteleman kirjasarjan avausosa koukuttaa lukumatkalle. Taidokkaasti luotu tulevaisuudenkuva yhdistää toimivasti myös peliaineksia jännittävään ja vaiheikkaaseen juonenkuljetukseen. Teos onnistuu käsittelemään yhteiskunnallisia ongelmia niin, etteivät ne jyrää lukijaa alleen.

Tuutikki Tolonen: Mörkövahti, Tammi 2015 
Kun Hilla, Kaapo ja Maikki saavat mörkövahdin kesäloman alkaessa, seikkailu käynnistyy vastustamattomalla voimalla. Mörkövahti on omaleimainen tarina, tuoreesti, vakuuttavasti ja kiinnostavasti kirjoitettu kokonaisuus. Lämminhenkiseen ja jännittävään seikkailuun on punottu ystävyyden ja ymmärryksen sanoma. 

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnot jaetaan aina pienellä viipeellä Finlandia Junior -palkintoon nähden ja siksi näiden kahden palkinnon asetteluissa voi nähdä myös pientä korjaavaa liikettä.

Olen erityisen iloinen Siiri Enorannan, Tuutikki Tolosen ja Tomi Kontion & Elina Warstan teosten nostosta ehdokkaiksi.

Lydecken-ehdokkaaksi nostettiin viime vuonna myös yksi kuvakirja, Maija ja Anssi Hurmeen Lepakkopoika sekä Tittamari Marttisen Ikioma perheeni, jossa siinäkin Aiju Salmisen kuvituksella on vahva osuus.

Kenties tulevaisuudessa Lydecken- ja jopa Topelius-raatienkin täytyy jotenkin noteerata kuvituksen osuus, olkoonkin, että kysymys on perinteikkäistä kirjallisuus- ei kuvituspalkinnoista. Kuvitus tulee nimittäin varmasti lisääntymään myös nuortenkirjoissa ja kuvittajalla on keskeinen merkitys tarinan kuvakerronnassa.

Uusi palkintoraati aloitti tänä vuonna kolmivuotisen kautensa. Raadin puheenjohtajana on  erikoiskirjastonhoitaja Salla Erho sekä muina jäseninä tutkija ja kriitikko Myry Voipio sekä äidinkielenopettaja Ida Kaaria.

Eilen julkistettiin myös Lounais-Suomen kirjailijoiden jakaman Anni Polva -kirjallisuuspalkinnon saaja. Palkinto myönnettiin nuortenkirjailija Laura Lähteenmäelle North End -trilogiasta (Niskaan putoava taivasKaiken peittävä tulva ja Karrelle polttava helle (WSOY 2013 ja 2014).  

Anni Polva -palkinto keskityty sarjoittuneen lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkitsemiseen. 
Polvan Tiina-kirjojen jälkeen sarjakirjallisuus on muuntunut ja monipuolistunut, mikä todentui myös muiden ehdokkaiden osalta: ehdolla olivat myös Juha-Pekka Koskisen   Lumottu lelutehdas, Päivi Lukkarilan  sarjan avaus Ihana Panda sekä Teija Rekolan ja Mervi Lindmanin  Eetu ja nokkelat neropatit.
Lastenkirjailija Anni Polvan syntymästä on tänä vuonna kulunut sata vuotta, minkä kunniaksi voittajalle myönnettiin 1 000 euron suuruinen rahapalkinto ensimmäistä kertaa.  

Lastenkirjahylly onnittelee Lähteenmäkeä Anni Polva -palkinnosta ja kaikkia Topelius- ja Lydecken-palkinnon ehdokkaita. 

muokattu 11.12.2015

Ei kommentteja: