keskiviikko 9. joulukuuta 2015

9. luukku: Jouluseikkailu Tornionjokilaaksossa, Norjassa ja IslannissaElina Söderström & Esa Rautiainen: Oraffan ja Kurren jouluseikkailu/ Oraffa och Kurre på Juläventyr, 50 sivua, Atrain kustannus 2014.

Elina Söderströmin &  Esa Rautiaisen kuvakirja on kaksikielinen: aukeamilla on rinnakkain suomen- ja ruotsinkielinen teksti. 

Vuoropuhelussa on paljon Tornionjokilaakson murretta, joten kirja on kiinnostava kuriositeetti myös tästä syystä.

Lilliputin kokoisten kaverusten, Oraffan, Kurren ja Hellä-Antin,  kanssa lähdetään tässä jouluteemaisessa kuvakirjassa vaiherikkaalle jouluseikkailulle. 

Hellä-Antti osaa laulaa niin lumoavasti, että porotkin unohtavat tuskansa pudotettuaan sarvensa. Kiitokseksi porot lahjoittavat sarvet Hellä-Antille. 

Kolmikko päätyy Tonttulaaksoon ja Aavasaksalle, ja joka paikassa Anttiin suhtaudutaan kunnioittavasti ja ihailevasti.

Joulupukin taikatakin hihan kautta (!)  kolmikko ampaisee Islantiin auttamaan tulivuorenpurkauksen takia eristyksiin joutuneita tonttuja.

Tässä Hellä-Antti auttaa taikavoimillaan Islannin tonttuja, jotka ovat
joutuneet saarroksiin tulivuorenpurkauksen takia. Esa Rautiaisen kuvitusta
Elina Södertströmin tekstiin kuvakirjassa Oraffan ja Kurren Jouluseikkailu
(Atrain kustannus 2014).   


Islannin joulutontut eivät ole kovin lempeäluontoisia:

Jokaisella tontulla on eri jekkuja, ne näpistelevät ruokaa, paukuttavat ovia, vievät steariinikynttilät, vievät kermat, tai ruuan tähteet. Kun talonväeltä silmä välttää niin yksi tontuista käy nuolemassa lusikat ja kapustat. Mutta tontut tuovat myös lapsille lahjoja, jos lapset ovat olleet kilttejä.

Hellä-Antin taikojen jälkeen tontut lupaavat kuitenkin parantaa tapansa ja ryhtyvät kilteiksi.

Norjassa Peikonkylässä kaverukset tapaavat vielä Lucia-neidon ja juuri parahiksi ennätetään takaisin Tornionjokilaaksoon joulun viettoon. 

Joulupukki saa Antilta joululahjaksi ison ämpärillisen poronsarviliimaa!

 Antin kotipihalla Tornionjokilaaksossa kolmikkoa odottaa jo Joulupukki
rekivaljakkoineen. Esa Rautiaisen kuvitusta Elina 
Södertströmin tekstiin kuvakirjassa
 Oraffan ja Kurren Jouluseikkailu (Atrain kustannus 2014).   
 


Kuvakirjassa on 24 lukua, joten tämäkin joulukirja toimii joulukirjakalenterina. 

Elina Söderströmin mitaltaan vaihtelevat tekstit on ladottu raskaslukuisesti ja tiiviillä rivityksellä aukeamille, jotka välillä näyttävät turhan ahtailta. Jokaisen luvun päätteeksi on lyhyt runo.

Esa Rautiaisen kuvitus on rouheaa ja amatöörimäistä, mutta sopii melko hyvin kirjan rosoiseen Lapin henkeä ja eräänlaista kotikutoisuuttakin ilmentävään tyyliin.

Hellä-Antti on osa lappilaista kulttuurihistoriaa. 

Anders Hellant (1717–1789) oli tiedemies ja kauppias, joka pääsi jo 16-vuotiaana opiskelemaan Uppsalan yliopistoon ja sai siellä opetusta mm. Carl Johan Linnéltä. Sittemmin hänet hyväksyttiin Kuninkaallisen Tiedeakatemian jäseneksi. Hän perusti liimatehtaan Tornioon ja liiman raaka-aineena käytettiin poron sarvia.


Oraffasta ja Kurresta on ilmestynyt  kaksi muutakin kuvakirjaa,  Oraffa ja Kurre Käpysaarella (2014) ja Oraffa ja Kurre Maupertuisin jalanjäljessä (2015).

Atrain kustannus on kemiläinen pienkustantamo, jonka sisarkustantamona toimii Nordbooks. Atraimella on mieltä kohottava motto: "Kirkkaan sanan ja veden puolesta".

Atrain julkaisee paljon lappilaisten kirjailijoiden teoksia, ja niistä muutamaan rouva Huu lupaa palata heti kun pahimmat kiireet helpottavat.Ei kommentteja: