tiistai 11. helmikuuta 2014

”Ei voi olla totta, yleisö on ihan sekaisin meistä”














Meri Savonen & Johanna Lumme: Peippometsän bändikilpailu. 46 sivua. Robustos 2013.




Tosi-tv- ja talenttikisailut ovat hyvän aikaa olleet monien nuortenromaanien aiheina, mutta nyt kilpailuhenki yltää jo kuvakirjoihinkin.

Vaikka totuuden nimessä onkin sanottava, että Peippometsässä kisataan aika reilussa hengessä, ilman pingotusta. 

Metsän väen juhannustansseissa on tarkoitus järjestää bändikilpailu, johon myös Metsämarjat-bändi haluaa ottaa osaa. Kilpailun ylivoimainen ennakkosuosikki on Ilvespojat. Metsämarjojen esiintymisintoon tämä ennakkosuosikin asema ei kuitenkaan vaikuta. Metsämarjat saa vetoapua myös klassiseen musiikkiin erikoistuneista lepakkosiskoksista, jotka tulevat taustalaulajiksi.

Bändikilpailun juontaa rock-manageri Teppo Tikka, joka on tehnyt menestyneen uran 1990-luvulla Los Angelesissa.

Esiintyjiä on laidasta laitaan, hauskimpana hyönteiskuoro Ininä:

Hyönteiskuoro Ininä tarvitsi megafonin, jota kohtelias hirvivaari piti hampaillaan paikoillaan. Yleisölle jaettiin suurennuslaseja, jotta halukkaat pystyivät seuraamaan esiintyjien tarkoin harjoiteltuja tanssiaskeleita.



Johanna Lumme tekee metsän eläimistä veikeitä karikatyyrejä. Oikeassa
alakulmassa esiintyy hyönteiskuoro Ininä, jota hirvivaari avustaa.
Johanna Lumpeen kuvitusta Meri Savosen tekstiin kuvakirjassa Peippometsän
bändikilpailu
, Robustos 2013. 

Oman yhtyeen menestyksestä huolestunut mäyrätyttö Ruusa sokaistuu täysin Ilvespoikien ammattimaisen esityksen edessä ja menettää hetkeksi tolkkunsa. Kun rumpalin rumpukapulat vierivät vahvistimen alle, Ruusa ei kerro kapuloiden olinpaikasta vaan pitää asian omana tietonaan. Mutta kokeneet artistit ovat luovia, ja veistävät hetkessä uudet rumpukapulat koivun oksista!

Metsämarjojen esitys sujuu erinomaisesti ja yleisö on haltioissaan, kunnes Rolle-mäyrän bassosta katkeaa kieli:

Metsämarjojen yllätykseksi Ilvespoikien basisti James hyppäsi lavalle ja ojensi Rollelle upean, kiiltävän bassonsa. 
– Sinä saat lainata tätä, jotta saatte hienon keikkanne kunnialla loppuun, hän sanoi hymyillen ja taputti mäyräpoikaa kannustavasti olalle. 
Rolle tarttui helpottuneena soittimeen, ja Metsämarjat pysty jatkamaan keikkaansa. 
Pian Ruusan kaunis laulu kaikui taas kesäyössä, ja bändi rytmitti innokkaan yleisön tanssia. Nalle hakkasi rumpuja pam pam pam.


Ilvespojat ottavat esiintymislavan suvereenisti haltuun. Huomiota kannattaa
kiinnittää myös vasemmadds alakulmassa villisti kannustaviin faneihin!  
Johanna Lumpeen kuvitusta Meri Savosen tekstiin kuvakirjassa Peippometsän bändikilpailu, Robustos 2013.  



Ja niinhän siinä tietysti käy, että Ilvespojat voittaa, kisan. Mutta ei huonosti käy Metsämarjoillekaan: yhtye pääsee Ilvespoikien lämmittelybändiksi sen kesäkiertueelle. Ruusa tunnustaa olleensa itsekäs, mutta Ilvespojat suhtautuvat siihenkin joviaalisti.

Meri Savonen uusintaa eläinaiheisten kuvakirjojen perinnettä modernilla aiheellaan. Tekstissä sivutaan monia musiikkimaailman ilmiöitä. Esimerkiksi Ilvespoikien esitys saa muutamat kettutytöt hysterian partaalle. Kirjan lopusta löytyy vielä Peippometsän bändisanasto, joka tekee monet rock-musiikin erikoistermit tutuiksi.


Vesivärikuvitus on tekniikkana ensikertalaiselle vaativa, mutta Johanna Lumme näyttää kyntensä tässä vehreäää metsämaisemaa kuvaavalla aukeamalla. Johanna Lumpeen kuvitusta Meri Savosen tekstiin kuvakirjassa Peippometsän bändikilpailu, Robustos 2013.   

Johanna Lumpeen vesivärikuvitus on aikaavievään tekniikkaansa nähden moniin tietokonepohjaisiin kuvituksiin nähden yksityiskohtissaan jopa tuhlailevan runsas ja houkuttaa tarkkaamaan kuvia antaumuksella. Jokainen eläinhahmo on oma veikeä persoonansa. 

Kokonaisuutena Peippometsän bändikilpailu tuo kuvallisessa runsaudessaan, leppeässä kerronnassaan ja eläinhahmojen karrikoinnissaan mieleen Kalervo Järvensivun kuvakirjat, Otsolan palokunnan kiireinen päivä ja Karhujen kokoontumisajot (WSOY 1995 ja 1996), joita vajaat kymmenen vuotta sitten tahkottiin ees-taas kuopuksen kanssa. Varsinkin ensin mainittua kuvakirjaa lainattiin jatkuvasti kirjastosta, kunnes se löytyi kirjaston poistokirjana Henki ja elämä -kirjafestivaaleilta. Kirjan välistä löytyy vielä Sampolan kirjaston kirjasairaalan myöntämä diplomi “erittäin taitavalle kirjankorjaajalle”.



Meri Savoselta on ilmestynyt  aiemmin kaksi saturomaania Tonttulapset ja seikkailujen joulu ja Tonttulapset ja ketuilla ratsastavat vieraat  Saarni kirjojen kautta vuosina 2010 ja 2011. Molemmat on arvioitu Lastenkirjahyllyssä joulukuussa 2010 ja 2012.


Johanna Lumme on vasta 23-vuotias helsinkiläinen opiskelija, joka voitti vuonna 2009 Otavan oppimateriaalien järjestämän kuvituskilpailun ensimmäisen palkinnon.

Robustos on Karkkilassa toimiva pienkustantamo, joka on rohkeasti ottanut kustannusohjelmaansa aiemmin myös nuortenkirjallisuutta. Siiri Enoranta debytoi Robustoksen kautta ja ylsi heti esikoisellaan Finlandia Junior -ehdokkaaksi. Myös Venla Saalon esikoisteos, nuortenromaani Kirkkaalla liekillä ylsi FJ-ehdokkaaksi. 








1 kommentti:

Peippometsä kirjoitti...

Peippometsän väkeä ja etenkin Hyttyskuoro Ininää ilahdutti tämä arvio kovasti!!!

Metsämarjojen musiikkia on täällä: http://www.youtube.com/watch?v=9voNYCsFcRs