maanantai 26. tammikuuta 2015

Tarkkanäköinen kuvakirja eriarvoisuudesta

Anthony Browne: Me and You. 32 sivua, Random House 2010.Modernin kuvakirjan mestarin Anthony Brownen (s. 1946) kuvakirjoja ovat kiitettävästi vielä takavuosina julkaisseet suomennoksina Lasten Keskus ja Kustannus-Mäkelä. Viimeisin Brownen suomennos Pikku Kaunotar on vuodelta 2008 (Lasten Keskus).

Tämä herkkupala Brownen myöhemmästä tuotannosta löytyi lähikirjaston englanninkielisten kuvakirjojen hyllystä ja suorastaan huusi tulla esitellyksi Lastenkirjahyllyssä.

Kultakutri ja kolme karhua on mm. Hanhiemon satuaarteesta Fjodor Rojankovskyn kuvituksena Suomessa hyvin tunnettu satu, joka on kirjattu brittiläisen Robert Southeyn (1744–1843) nimiin.

Martti Haavio on kirjoittanut sadun innoittamana   saturunoelman, jossa kerrotaan Marjatta pikku piikasesta, joka tunkeutuu Pan-, Pin- ja pikku poika Pon -nimisten karhujen tupaan.

Anthony Browne ei koskaan kaihda ottaa lastenkirjoissaan kantaa yhteiskunnallisesti kiperiin asioihin. 

Kirja on omistettu esilehdellä ”For all underdogs”, eli kaikille vähäosaisille. Tätä kautta kirjaa tietysti aikuisena lukee heti valppaasti ja tiedostavasti.

Browne kierrättää joitakin kuva-aiheita ja teemoja myös kirjasta toiseen. Samankaltaista lapsen ja vanhempien kohtaamattomuutta ja tunnekylmyyttä Browne on kuvannut myös esimerkiksi 1980-luvulla alunperin ilmestyneessä kuvakirjassaan Gorilla.  Isä on luvannut viedä tytön eläintarhaan, mutta työkiireiden takia hanke on tytön harmiksi lykkääntynyt. Browne käyttää tehokkaasti kuvaa tunteiden tulkkina: isän sanomalehdestä tulee muuri tytön ja isän väliin aamiaispöydässä. Anthony Brownen kuvitusta kuvakirjaan Gorilla (Lasten Keskus suom. 1983).


Pikkukarhu asuu isäkarhun ja äitikarhun kanssa hyvin toimeentulevien alueella sievässä keltaisessa kaksikerroksisessa talossa. Aamiaispuuro on liian kuumaa, ja ne päättävät lähteä pienelle kävelylle jäähtymistä odotellessa. Kehon kieli on Anthony Brownelle tärkeä: karhut kävelevät kekkavina ja itsetietoisina, pikkukarhu yrittää vielä pyristellä luokkatietoista asennetta vastaan ja yrittää epätoivoisena kiinnittää vanhempiensa huomion.  Anthony Brownen kuvitusta kuvakirjaan Me and You (Random house 2010).

Browne on mieltynyt kuvaamaaan – raadollisestikin – ihmisten tai vaatetettujen eläinten ihmissuhteiden tragiikkaa. Isäkarhu ja äitikarhu viis veisaavat pikkukarhusta – eivätkä näytä olevan järin aidosti kiinnostuneita toistensa asioista.  

Karhujen tarina kulkee aukeaman oikealla sivulla ja tytön tekstittöminä kuvasarjoina etenevä eksymisen tarina ruskealla toonatuissa kuvissa vasemmalla sivulla. 

Tyttö eksyy äidistään ottaessaan kiinni ohi lentävää ilmapalloa. Hän juoksee halki kaupungin rähjäisten sivukujien ja päätyy onnekseen lopulta karhujen talolle, jonka ovi on jäänyt kutsuvasti auki.
Kävelyretki on ohi ja karhut ovat palaamassa takaisin kotiin. Sillä välin tyttö viimeistelee puuroateriaansa... Anthony Brownen kuvitusta kuvakirjaan Me and You (Random house 2009). 


Tytön vierailu karhujen talossa etenee klassisen sadun juonta uskollisesti mukaillen. Ja niinpä karhut myös reagoivat kutsumattoman vieraan edesottamuksiin närkästyessään tavattomasti pikkukarhun puuron syönnistä, tuolin rikkoutumisesta ja sängyn valloituksesta.

Ja niin tyttö herää suloisesta unestaan kesken karhujen sisääntulon, hän ampaisee pois talosta ja juoksee lohduttomana sateessa takaisin laitakaupungille, jonka kiviseiniä kirjavoittavat graffitit.Tällä tunnepitoisella aukeamalla tarjoutaan kuvakirjan katsojalle kaksi näkökulmaa tarinan kliimaksiin.  Isäkarhu todellakin näyttää myrskyn merkiltä! Pikkukarhun silmissä on pelkkää hämmästystä. 
Anthony Brownen kuvitusta kuvakirjaan Me and You (Random house 2010).

Kuvakirjan kertojana ja tulkitsijana on pikku karhu, ja tästähän kertoo myös kuvakirjan nimi:
The girl leaped out of bed, ran downstairs and out of the door. 
I wonder what happened to her?

Tunkeutujan ansiosta pikkukarhu havahtuu – kenties ensimmäistä kertaa – tarkastelemaan omaa herttaista keskiluokkaista koti-idylliään uudessa valossa

Kuinka käy tytölle? Hän löytää äitinsä, joka on arvatenkin ollut huolissaan tytön katoamisesta. Kuvasarjan viimeisessä kuvassa värit palautuvat tytön elämään: tytön ja äidin kullanpunaiset hiukset ovat yhtä ja äidin suljettujen silmien takaa on aistittavissa suuri helpotus ja rakkaus tyttären löytymisestä.Loppu hyvin, kaikki hyvin? Kiintymys ja vahva tunneside äitiin kannattelee tyttöä kirjan onnelliseen loppukohtaukseen asti. 
Anthony Brownen kuvitusta kuvakirjaan Me and You (Random house 2010).

Anthony Browne on hyvä esimerkki niukan tekstin magiikasta kuvakirjassa. Hän sananmukaisesti antaa kuvan puhua puolestaan, solmia kuvan katsojassa assosiaatioiden ketjusta omia tulkintoja.


Me and You -kuvakirjan kuvituksia voi selailla kustantajan sivuilla


Ei kommentteja: