tiistai 13. tammikuuta 2015

Huima muodonmuutostarina

Sini Ezer: Aavikkohaukka. 246 sivua. Karisto 2014. Kansikuva Sini Ezer.

Erinomaisen hienoa, että Suomessa julkaistaan yhä myös kotimaista ja omintakeista varhaisnuorten ja nuorten fantasiaa.

Sini Ezer (s. 1964) on kiinnostava lasten- ja nuortenkirjailija: hän on paitsi kirjailija ja kuvittaja niin myös geenitutkija! Ezeriltä on aiemmin julkaistu Kariston kautta kaksi hempeän-pastellista kuvakirjaa Tiian hattu tuulessa ja Sokerileipuri.

Ezer on tehnyt myös Aavikkohaukan kansikuvan. Sen romanttinen ja perin  tyttömäinen tunnelma johtaa harmillisesti harhaan: kirjan keskushenkilönä on nimittäin esimurrosikäinen Aaro, joka tosin suuren osan seikkailuistaan seikkailee aavikkohaukan hahmossa!

Tapahtuma-aikaa ei romaanissa tarkemmin määritetä. Seikkailu on klassinen ja toisiaan täydentävien vastakohtien ja juonenkäänteiden osalta monin kohdin jopa melko ennalta-arvattava, mutta silti juonenkuljetukseltaan hyvinkin koukuttava. Ahmaisin kirjan vajaassa parissa tunnissa yhdeltä istumalta.

Seikkailunnälkäinen pohjoisen poika Aaro lähtee pienellä veneellään purjehtimaan aamuvarhaisella ja tekee haaksirikon vanhan majakanvartijan saarelle. Poika parantaa harvinaisen aavikkohaukan ja siitä tulee eräänlainen suojelija ja voimaeläin Aaron seikkailun myöhempiin käänteisiin.

Aaron ja etelän aavikon tuntumassa asuva Yael-tytön tiet risteytyvät ja heidän ihmeitä kyseenalaistamaton asenteensa johdattaa myös majakanvartijan ja tämän nuoruuden rakkauden takaisin yhteen.

Onnelliseksi kiertyvä tarina korostaa unelmien, ystävyyden ja peräänantamattomuuden tärkeyttä. 

Aavikkohaukka on Arvid Lydecken -palkintoehdokkaana.

Romaani oli jäänyt rouva Huun kirjapinossa aiemmin huomiotta, ja aivan syyttä. Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoraati pöyhii ansiokkaasti kotimaista tarjontaa ja nostaa vähemmälle huomiolle jääneitä teoksia esiin! Palkinnot jaetaan huomenna keskiviikkona. Ei kommentteja: