keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Veirto ja Marttinen ylsivät Topelius- ja Lydecken-palkituiksi

Nuorisokirjailijat ry:n raati on hetki sitten julkistanut Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen saajat. Kumpikin palkituista on entuudestaan hyvin tunnettu tekijä.

Nuortenkirjoille jaettavan Topelius-palkinnon sai Kalle Veirto nuortenromaanistaan Säbätalvi (Karisto 2014) ja lastenkirjoille kohdennetun Arvid Lydecken-palkinnon Tittamari Marttinen helppolukuisesta lastenromaanistaan Ikioma perheeni (Pieni Karhu 2014, kuv. Aiju Salminen).

Säbätalvi on arvioitu Lastenkirjahyllyssä viime maaliskuussa ja Ikioma perheeni -kirjan arvio löytyy heinäkuun Helsingin Sanomista.

Raati luonnehti palkittuja teoksia seuraaavasti:


Säbätalvi on 19-vuotiaan nuoren miehen kasvutarina, kipeä mutta kasvattava. Hän haluaa itsenäistyä ja ottaa ohjat käsiinsä omasta elämästään ja valinnoistaan. Kirjassa korostuu erityisesti nuoren empaattisuus, jota hän pystyy jakamaan erilaisissa tilanteissa erilaisille ihmisille. Kirja myös kuvaa aidosti urheilumaailman henkeä, välillä voitetaan ja silloin hehkutetaan, välillä hävitään ja se on monelle kiukun ja raivon paikka. Kirjan ansiota on myös sen lennokas kieli - se on nuorten kieltä, mutta myös nuorten mieltä.Ikioma perheeni on lämminhenkinen ja sympaattinen tarina sateenkaariperheen elämästä pienen lapsen näkökulmasta. Kirja osoittaa, että lapsen onnellisuus ei ole kiinni perheen koostumuksesta. Lapsen ilot ja surut ovat samoja kaikenlaisissa perheissä. Kirja on tärkeä kannanotto myös yhteiskunnallisesti; teemoina ovat toisista välittäminen ja rakkaus, oman perheen tärkeys sekä muiden hyväksyminen sellaisina kuin he ovat.


Palkittujen teosten kautta voi tulkita raadin tehneen myös yhdenlaista lasten- ja nuortenkirjallisuuspolitiikkaa: Karisto on tehnyt linjakkaita kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden toimituksia jo pitkään ja piskuinen lastenkirjakustantamo Pieni Karhu puhuu kaikissa kustantamissaan kirjoissa painokkaasti suvaitsevaisuuden puolesta.

Vuonna 1946 perustettu Topelius-palkinto on Suomen vanhin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, joka viettää ensi vuonna 70-vuotisjuhlaa. Lastenromaaneille perustettiin vuonna 1969 oma Arvid Lydeckenin mukaan nimetty palkinto.

Molempiin palkintoihin kuuluu myös rahaa 2015 euron verran, ja se rahoitetaan Kopioston varoista. 

Rouva Huu onnittelee lämpimästi Tittamari Marttista ja Kalle Veirtoa.

Ei kommentteja: