torstai 16. huhtikuuta 2015

Laivakello Hannele Huoville ja Adventure Petra Heikkilälle, hip-hurraa!





Rauman kirjastossa jaettin eilen illalla Laivakello- ja Adventure-palkinnot osana Pertsa ja Kilu -päivien viettoa. Laivakellon sai keuruulainen lastenkirjailija Hannele Huovi (s. 1949) ja kuvittajien Adventure-palkinnon tamperelainen lastenkirjailija-kuvittaja Petra Heikkilä (s. 1976).

Palkintoperusteluissa molempia luonnehdintaan tähän tapaan: 

Tämän vuoden Adventure- ja Laivakello-palkinnot jaetaan aktiivisille monitoiminaisille, joiden luova toiminta on suuntautunut monipuolisesti paitsi lastenkirjallisuuteen myös muuhun taiteelliseen toimintaan. 
Tuotannon monipuolisuuden lisäksi palkinnonsaajilla ovat sisällöllisessä keskiössä samat teemat: maailman tarkasteleminen lasten silmin, inhimilliset eläinhahmot ja empaattinen lähestyminen elämään ja kanssaihmisiin. 
Voi vain toivoa, että tutustumalla näiden palkinnonsaajien tuotantoon omaksuisimme osan heidän maailmankatsomuksestaan. Maailma voisi olla parempi paikka.

Hannele Huovin sanotaan perusteluissa olevan

-- lasten- ja nuortenkirjallisuuden loistokkaimpia ja herkkävireisimpiä kirjailijoita. Hänen tuotantonsa tunnusomaisia piirteitä ovat humaani rakkaus elämää ja sen pienimpiäkin yksityiskohtia kohtaan, vaistonvarainen taito kuunnella ja nähdä luontoa. 
Lisäksi kirjailijan lapsille suunnatuissa teoksissa on vahva kaksoisyleisö: Aikuinen ja lapsi voivat ymmärtää teoksen omalla tavallaan. Juuri kaksoisyleisö tekee teoksista myös aikuisille erityisen kiinnostavaa luettavaa ja teokset sisältävät omanlaistaan huumoria sekä aikuisille että lapsille. 
Parhaimmillaan kirjailijan teokset toimivat lapselle jännittävänä seikkailuna mielikuvituksen maailmaan ja aikuiselle vaikka pienenä ironisena pilkahduksena lapsiperheen elämään. Kaksoisyleisön kautta kirjailija käsittelee myös vaikeita teemoja lapsen ymmärrystä huomioiden.

Ansaitusti perusteluissa nostetaan esille myös Huovin toiminta aapisten tekijänä: 

Yhtenä perusteena tämän vuoden Laivakello-palkinnon saajalle on kirjailijan taiteellis-pedagoginen lähestymistapa lastenkirjallisuuteen. Hän pyrkii tuotannossaan ottamaan huomioon erilaiset ja eritasoiset ja eri-ikäiset nuoret lukijat ja tukemaan heidän kirjallisuussuhteensa syntymistä ja identiteetin rakentamista. 
Lukutaidon tukemiseen suuntautuvasta kirjallisesta toiminnasta esimerkkinä ovat aapiset, Iloinen Aapinen ja Salainen Aapinen. Me aikuisetkin muistamme lämmöllä sympaattisia ja inhimillisiä Onnia ja Enniä tai filosofista Kisu Pikkukuuta, joka ei pelännyt tarttua edes elämää suurempiin kysymyksiin. 
Onpa joku viisas sanonut, että Iloinen aapinen oli kaikkien aikojen paras aapinen.

Petra Heikkilän tuotantoa kuvataan ”monipuoliseksi ja rohkeudessaan vertaansa vailla olevaksi. Tuotannossaan hän korostaa leikinomaisuutta, vaikka valitseekin aiheekseen usein ajankohtaisia ja ristiriitaisiakin tunteita herättäviä kohteita.”

Heikkilän  kuvituksissa näkyy ”rakkaus lapsiin, halu ymmärtää lasten maailmaa ja asettua lapsen asemaan niin, että vaikeat aiheetkin on kuvattu lapsilähtöisesti ja lasta ymmärtäen. Näin lapsi saa vapauden kasvaa haluamallaan tavalla ja haluamassaan tahdissa”.

Heikkilä on käsitellyt vuonna 2001 kuvakirjalla Mikko Kettusen pupupöksyt (Lasten Keskus) alkaneessa tuotannossaan niin lasten ajankäyttöä kuin monikulttuurisuutta ja kyseenalaistettu perinteisiä normeja kelloista, mittanauhoista ja kartoista lähtien.  

Uusin teos Onnen avaimet (Hämeenlinnan historiallinen museo 2014)  kuvaa hienovaraisesti vankilaelämää ja siitä selviämistä.

Heikkilän lastenkirjakuvitukset ovat tiiviissä yhteydessä hänen muuhun maalaustaiteeseensa, jossa yhdistyvät akryylitekniikka ja naivismi. 
Heikkilä käyttää kuvituksissaan naivistista piirrostyyliä ja valokuvaa kollaasimaisina elementteinä. Heikkilän omintakeinen tyyli  kuvaa jännittävällä tavalla lapsen maailmaa, jossa mielikuvitus ja todellisuus yhdistyvät luonnollisesti ja erottamattomasti. 
Kuvitukset ovat herkkiä, empaattisia ja taidokkaita ja ne puhuttelevat sekä aikuisia että lapsia sekä osana tarinaa että omina teoksinaan.

Erikseen Adventure-palkintoperusteluissa nostetaan – aivan ansaitusti – esille Suomessa harvinainen aikuisille suunnattu kuvakirja Paikka sydämessä (WSOY 2007).  


Heikkilän kuvitusoriginaalien näyttely Rivien välissä seikkailu on nähtävillä Rauman kaupunkinkirjastossa 5. toukokuuta 2015 asti. Näyttelyssä on kuvituksia kirjoista Kimurantti juttu, Hipsuvarvas ja muita kertomuksia ja Lokin lokiikkaa).



Laivakello- ja Adventure –palkinnot ovat valtakunnallisia lasten- ja nuortenkirjallisuuden tunnustuksia, mutta niillä on myös paikallinen lisäarvo. 


Palkintoja jakavat vuorovuosin raumalainen Väinö Riikkilä -seura ja Kotkassa vaikuttava Pekkas-akatemia. Laivakello jaetaan joka vuosi ja kuvittajien Adventure-palkinto (aluksi vuosina 2005–2009 nimellä Aapiskukko) kahden vuoden välein Pertsa ja Kilu –päivien yhteydessä. 

Laivakello-palkittu saa Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu -kirjojen hengessä messinkisen laivakellon ja Adventure-palkittu paikallisen taiteilijan työn, tällä kertaa Kirsi Backmanin keramiikkateoksen Raumanmeren helmi. 

Kummankin palkinnon profiili on fiksusti tehty riittävän väljäksi: tunnustuspalkinnot voidaan myöntää joko pitkään jatkuneesta työstä lasten- ja nuortenkirjallisuuden parissa tai lupaavalla uudelle tulokkaalle. 

Palkinnoista päätti Väinö Riikilä -seuran johtokunta.

Lastenkirjahylly onnittelee lämpimästi voittajia. 

Adventure-palkinnon saajan kanssa rouva Huulla on ollut etuoikeus lukea isosiskon roolissa paljon lastenkirjoja ihan pienestä piltistä lähtien! 






Ei kommentteja: