maanantai 8. elokuuta 2016

”Eihän se ole mikään konsti kehoaan rakennella”



Sinikka & Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja pullistelija, kuvittanut Christer Rönns, 117 sivua, Tammi 2016.

Mary Hoffman & Ros Asquith: Meidän ja muiden kehot, suomentanut Maisa Tonteri, 31 sivua, Lasten Keskus 2016.

Mar Ferrero: Opi, piirrä, väritä -sarja/  Ihmiskeho: Tarroja ja tehtäviä. Suomentanut Päivi Rekiaro, 32 sivua, Gummerus 2016.







Tunnekasvatustaidot ovat keskeisessä osassa uusissa varhaiskasvatuksen ja alakoulun opetussuunnitelmissa.

Myöhemmin syksyllä ilmestyy tähän aihealueeseen vielä tarkemmin täsmäkohdistettuja kirjoja, mutta nämäkin kolme, eri tavoin omaan kehoon liittyvää kirjaa liittyvät kyllä samaan teemaan.

Sinikka & Tiina Nopola eivät petä Risto Räppääjä -fanien odotuksia ja pitävät kurinalaisesti huolta kirja/ vuosi -julkaisutahdista. Timo Koivusalon Risto Räppääjä -elokuvat pitävät myös buustia yllä ja kirjasarja saa elokuvien myötä myös entistä laveamman lukijakunnan.

Perheiden monimuotoisuuskin on nyt niin sanotusti muodissa. Riston uusperheen kuviot ovat osoittautuneet toimivaksi sarjan alusta asti. Riston äiti on nimittäin edelleen tutkimustöissä maailmalla ja isä on kuollut. Äidin virkaa toimittaa luovasti Rauha-täti, ja miehen malliksi riittää herra Lindberg.

Rauha kiinnostuu kerrostalon uusista asukkaista:

   Risto! Mäkäräisen asuntoon meni isä ja poika! Rauha huudahti. – Vähän niin kuin me. 
   Ethän sinä ole isä, Risto sanoi 
      Mutta meitäkin on kaksi, ja minä olen ikään kuin molemmat, sekä äiti että isä. 
   Ehkä sen pojan äiti on kaupassa. 
   Ei siellä ole äitiä, minä näin, että on kyseessä isä-poika-yhdistelmä. Ssiään ei kannettu lainkaan sarjapöytiä. 
   Mitä ne ovat? Risto kysyi. 
   Kolme pientä pöytää päällekkäin. Kun tulee vieraita, ne erotetaan toisistaan apupöydiksi, ja vieraat voivat laskea niille kahvikuppinsa ja leivoslautasen. – – 


Liki jokaisessa Risto Räppääjä -kirjassa naamioidutaan valepukuihin. 
Tässä Elvi, Risto ja herra Lindberg unkarilaisissa perinneasuissa. 
Christel Rönnsin kuvitusta Sinikka ja Tiina Nopolan lastenromaaniin
Risto Räppääjä ja pullistelija (Tammi 2016). 


Bill Pöntinen on muuttanut taloon poikansa Sylvesterin kanssa Kokemäeltä. Isä ja poika aiheuttavat tietämättään kilpailutilanteita sekä Rauhan ja herran Lindbergin että Riston ja Nellin suhteisiin. Bill ja Sylvester osallistuvat Vuoden vahvin isä ja poika –kilpailuun Atleettien kerholla. Herra Lindbergin huolimaton tokaisu ”Eihän se ole mikään konsti kehoaan rakennella” sysää hänet ja Riston taas valeasujen, väärinkäsitysten ja hassunkuristen sattumusten keskelle. Apuun ehättää vielä ylimmäiseksi sopankeittäjäksi Elvi Räppääjä.

Sukupuoleen määrittyviä olettamuksia kiinnostuksen kohteista ja käytöksestä hämmennetään myös, kun Sylvester lopulta paljastaa todellisen luontonsa Nellille ja Ristolle.

Risto Räppääjä -kirjojen juonisynopsis muistuttaa paljon vanhojen Suomi-filmien draaman kaarta. Bill Pöntisen vaimon ikäväkin lievittyy lopulta suloisessa loppunousussa.


Tarkkaavainen kuvankatsoja löytää Christel Rönnsin kuvitusta monenlaista 
huvitusta ohi tarinan: herra Lindberg kasvattaa näköjään ruukussa sekä begoniaa 
että pekonia. Myös maatuskoita näkyy useammassakin kuvassa. 
Christel Rönnsin kuvitusta Sinikka ja Tiina Nopolan lastenromaaniin
Risto Räppääjä ja pullistelija (Tammi 2016). 


Christel Rönnsillä on taas ollut ”omaa lystiä”  kuvituksen parissa. Kuvituskuvista löytyy paljon tekstistä irrallisia yksityiskohtia ja jippoja.


Mary Hoffmannin & Ros Asquithin Meidän ja muiden kehot täydentää sarjaa, jossa on aiemmin tutustuttu perheisiin, tunteisiin ja vihreään elämäntapaan (Meidän ja muiden perheet; Meidän ja muiden tunteet ja Meidän ja muiden vihreä kirja, Lasten Keskus 2010, 2013 ja 2015). Kesän uutuus tukee lapsen myönteistä minäkuvaa, auttaa tutustumaan kehon eri ominaisuuksiin ja kasvamisen taitekohtiin.  Myös erityislapset ja poikkeava kehitystahti huomioidaan.

Ja nykyisen sukupuolisensitiivisyyden nimissä annetaan jokaisen myös itse tehdä valintansa ”oikean sukupuolensa” suhteen.

Yksityiskohta Ros Asquithin kuvituksesta Mary Hoffmannin tekstiin 
kuvatietokirjassa Meidän ja muiden kehot (Lasten Keskus 2016). 





Gummeruksen Opi, piirrä, väritä -sarja on taas kiinnostava esimerkki siitä, kuinka täytettävien puuhakirjojen repertuaari vain kasvaa ja lavenee. Ihmiskeho otetaan haltuun tarrojen ja tehtävien avulla vuorovaikutteisesti ja toiminnallisesti.













Ei kommentteja: