keskiviikko 31. elokuuta 2016

Absurdi novellihelmi 20 vuoden takaa


Asko Martinheimo: Kidukset, novelli kokoelmasta Isojalkainen poika. Kuusi tositapausta, 142 sivua, WSOY 1996. Kansikuva Martti Ruokonen.


Toisinaan jokin uutinen tai julkisuudessa syystä tai toisesta ajankohtainen ilmiö palauttaa rouva Huun mieleen tietyn jo aikapäiviä sitten ilmestyneen lasten- tai nuortenkirjan ja joskus myös yksittäisen kertomuksen, tarinan tai sadun.

En ota nyt kantaa Särkänniemen delfiinien siirtoon Attican eläintarhaan Kreikkaan, vaan keskityn Asko Martinheimon hienoon novelliin, joka löytyy 20 vuotta sitten ilmestyneestä kokoelmasta Isojalkainen poika. Kuusi tositapausta.

Sama novelli ilmestyi viime vuonna myös toimittamassani kokoelmassa Panttivanki ja muita kertomuksia (Opetushallitus 2015) Ari Saanion selkomukauttamana ja Jussi Kaakisen upeasti kuvittamana.

Novelli on yksi Martinheimon lyhytproosan helmistä.

Kidukset kertoo pojasta, joka haluaa akvaarion.  Vanhempien mielestä toive on outo, eihän kaloja voi ulkoiluttaa eikä siten liioin päteä naapurustonkaan silmissä.

Kunnianhimoiselle isälle ei ihan pieni allas riitäkään, ja isä hankkii isoimman mitä rahalla saa. Mutta sekin on isän silmään liian pieni… ja aina vain isompi on hankittava, jotta isäkin saa pojan harrastuksesta osansa.

Isän suuruudenhulluus menee jo äärimmäisyyksiin, mutta pojalle se tarjoaa houkuttelevan mahdollisuuden.  

Pojasta tulee asuinalueen julkkis, kunnes armahtava kevätaurinko tekee tehtävänsä, ja olohuoneen ikkunan takana kurkistelevat uteliaat jäävät leväverhon taakse…

Jussi Kaakisen kuvitusta Asko Martinheimon novelliin Kidukset
kokoelmassa Panttivanki ja muita kertomuksia (Opetushallitus 2015). 


Martinheimon novelli on absurdi ja visuaalisesti huima. Lukija näkee pojan vähittäisen muodonmuutoksen elävänä mielessään.
  
Ylen Pirkanmaan alueuutiset julkaisi toissapäivänä Särkänniemen delfinaarion pitkäaikaisimman eläinkouluttajan, Kai  Mattssonin, haastattelun. Mattson on työskennellyt Särkänniemen delfiinien kanssa yli 30 vuotta.

Mattson on Asko Martinheimon (oik. Mattsson, 1934–2002) poika, ja eittämättä kirjailija-isä on lainannut novelliinsa poikansa kiinnostuksen kohteita, fantastisilla elementeillä arkea taittaen.1 kommentti:

Sari kirjoitti...

Mahtavaa, että nostit tämän novellin.

Isojalkaisella pojalla on hyllyssäni klassikon paikka. Niin ison vaikutuksen se teki aikoinaan että tulee kulkemaan mukana aina. (Eikä vaikutteita liene vaikea havaita.) Minulla sattuu vielä olemaan kirjassa tekijän omistuskirjoitus.


Sari P.