perjantai 17. maaliskuuta 2017

Monipuolisuus on valttia













Satu Rakkolainen-Sossa & Sini Anttila-Rodriquez: Mainio matkatoimisto, Oivallisten otusten osakeyhtiö -sarja, 47 sivua, Tarusola 2016.





Omakustanteiset tai  pienten yhdistysten lastenkirjat eivät aina huuda sanomaansa, vaan sen saa itse hoksata, ja hyvä niin.

Mainio matkatoimisto esittelee osittain vaatetettuja, inhimillisesti kahdella jalalla kulkevia eläimiä, jotka työskentelevät matkatoimistossa yöaikaan, ihmisten jo mentyä nukkumaan.


Vahdinvaihto. Yöaikaan matkatoimiston kansoittavat eläimet maapallon eri kolkista.
Sini Anttila-Rodriquezin kuvitusta Satu Rakkolainen-Sossan tekstiin kuvakirjassa
Mainio matkatoimisto (Tarusola 2016). 


Satu Rakkolainen-Sossa tekee parhaillaan väitöstutkimusta  monikielisten lasten kielenomaksumisesta. Hän sai kimmokkeen lastenkirjaan selailtuaan kirjastossa eläinkirjaa, josta löytyi useita hauskasti nimettyjä tai kiinnostavan näköisiä eläimiä.

Kuvataiteilija Sini Anttila-Rodriquez (s. 1973) on luonut ensimmäiseen lastenkirjakuvitukseensa sympaattiset ja eloisat, mutta tunnistettavat eläinhahmot. 

Aukeamat on välillä pakattu liian täyteen eläimiä ja yksityiskohtia, joskin valkoinen tausta rauhoittaa yleisvaikutelmaa. Runotarinan ja kuvituksen dynamiikan kannalta olisi voinut keskittyä aina yhteen tai kahteen eläimeen kerrallaan. 

Pellervo Puukenguru ja Richard Gerenukki etsivät matkatoimiston arkistosta rapua.
 
Sini Anttila-Rodriquezin kuvitusta Satu Rakkolainen-Sossan tekstiin kuvakirjassa 
Mainio matkatoimisto (Tarusola 2016).  


Tekijäpari kertoo Kielikuvakohtaamisia-blogissa kirjan syntymisestä. Rakkolainen-Sossa päätyi suorasanaisen kerronnan sijasta loppusointuihin:

 – Riimittelyssä jouduin myös pohtimaan paljon muotoa ja kieltä.Halusin kertoa tarinan riimimuodossa mutta yksittäisten runojen sijaan laajempana tarinana. Koen sen olevan ikään kuin funktionaalista runoutta. Riimimuodon valitsin kielellisen leikittelyn ja sen hyötyjen takia. Jossain vaiheessa kokeilin kertoa tarinan suorasanaisesti, mutta se ei tuntunut yhtä omanlaiseltaan kuin riimimuotoinen.  

Löyhästi juonellinen riimitarina soljuu suurelta osin luontevasti. Moniarvoisuus tulee esiin ilman huutomerkkejä:

Vaikka ulkokuoressamme ei ole suuresti samaa,sisältä olemme samaa kamaa. 
Osaamme paljon erilaista,ja tiedämme hurjasti eri kielistä, maista.

Me toisiltamme avun saammeja sitä mielellämme myös jaamme. 
Vaikka meillä meneekin toistemme kanssa joskus vähän maltti,on monipuolisuus porukkamme ainutlaatuinen valtti.


Kuvitus on paikoin staattista, paikalleen pysähtynyttä, mutta eläinten olemukset
valloittavat. 
Sini Anttila-Rodriquezin kuvitusta Satu Rakkolainen-Sossan tekstiin
kuvakirjassa 
Mainio matkatoimisto (Tarusola 2016).  


Mainio matkatoimisto -kuvakirja on hyvä esimerkki siitä, kuinka lastenkirjallisuutta voi käyttää myös ilmiölähtöisen oppimisen apuna. Kuvakirja suorastaan yllyttää tarttumaan myös eläinkirjoihin, joissa kerrotaan faktatietoa  vaikkapa puukengurusta, hämähäkkiapinasta, gerenukista ja keisarisarvinokasta


Tarusola ry on vuonna 2015 perustettu kulttuuriyhdistys, joka edistää ja ylläpitää eri-ikäisten kansalaisten taide- ja kulttuuriharrastusta. Yhdistyksen tavoitteena on kulttuurisen monimuotoisuuden arvostuksen ja monipuolisten vuorovaikutusmahdollisuuksien lisääminen. Yhdistys järjestää kulttuurien kohtaamista tukevaa toimintaa ja sanakuvataideopetusta sekä harjoittaa julkaisu-, tutkimus- ja tiedotustoimintaa.












2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Kiitos mainiosta blogistasi! Jälleen kerran kutkuttava kirjaesittely. Olen ollut lukijasi jo pidempään ja ajattelin, että vihdoin on kiitoksen aika.

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos Maija, on aina yhtä lystiä saada palautetta.