keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Kaveri- ja perhekuviot uusiksi

Henna Helmi: Nellyn uudet kuviot, Ice love -sarja, kuvittanut Reetta Niemensivu, 160 sivua, Tammi 2017.Henna Helmi (oik. Henna Helmi Heinonen) aloitti taitoluisteluharrastukseen keskittyvän Miisa-sarjan vuonna 2014 ja se on jo karttunut neljällä osalla. 

Miisa–sarja keskittyy yläkouluikäisen tytön arkeen, mutta uusi sarja Ice Love on suunnattu huomattavasti pienemmille alakouluikäisille tytöille.

Nelly on kymmenvuotias  tyttö, jolla on monin tavoin haastava tilanne. Hänen vanhempansa ovat eronneet ja isällä on uusi vaimo ja lapsi. Äidin reissutyön takia Nelly asuu vakituisesti isän luona ja näkee kiireistä äitiä vain viikonloppuisin, jos silloinkaan. Nelly muuttaa isän luokse kesken lukukauden eikä ole onnistunut löytämään kavereita uudelta luokalta. Nellyllä on hyvä mielikuvitus ja hän pakenee usein mielikuvitusmaailmoihinsa pois ankeista tilanteista.

Mutta onneksi Nelly löytää uuden harrastuksen, muodostelmaluistelun, ja Ice Love -joukkueen kautta sarja antaa mahdollisuuden tarjota samastumispintaa hyvinkin eri-ikäisille lukijoille. Sisäkannessa esittäytyvät joukkueen keskushahmot, joiden ikä vaihtelee 8–12 vuoden välillä.

Nellyn rohkaistumista ja jumiutuneiden ajatusmallien työstämistä  kuvataan pääosin uskottavasti. Uusperheen perhedynamiikka rakentuu vähitellen, virheitä tekee kukin vuorollaan, mutta jokainen ottaa onneksi myös opikseen ja osaa pyytää myös anteeksi.  Hiukan oudolta tosin kuulostaa, kun Nellyn isä ilmoittaa tytön äidille, että tyttö haluaisi äitinsä luokse kylään ennen sovittua viikonloppua.

Henna Helmen toivoisi olevan hiukan huolellisempi kielen suhteen.

Esimerkiksi seuraavat tunteisiin liittyvät ilmaukset kuulostavat luvalla sanoen hieman kummallisilta:

Nelly räjähtää hymyyn. 
– – Nelly huutaa ja ja hänen hengityksensä on tiheää kuin olisi juossut kilometrin.
–  –    Hänen sydämensä on ihan pulleana ja kohta se varmasti paukahtaa rikki.
    Korjattu 22.3.2017

Ei kommentteja: