tiistai 4. huhtikuuta 2017

Meitä on moneksi










Niina Bell, Ilona Sundell & Raine Vasquez: Leppäkerttu ilman pilkkuja, 25 sivua. Sis. äänikirja, lukijana Niina Bell, laulu ja säestys Niina Bell, Sovitus Nina Bell ja Jari Backlund, Tuotanto Kerma records, Invalidiliitto 2016.







Ennen puhuttiin yleisesti suvaitsevaisuudesta, mutta nyt koetaan, että on korrektimpaa työstää moniarvoisuutta.

Erilaisuus on toki aina ollut rikkaus lastenkirjoissa, mutta silti fyysistä, esimerkiksi synnynnäisen vamman aiheuttavaa poikkeavuutta ei ole juurikaan viime aikoina tuotu lastenkirjoissa keskusaiheeksi. 

1970- ja 80-luvulla kehitysvammaiset ja liikuntavammaiset seikkailivat tasaveroisina lastenkirjoissakin, mutta sittemmin heitä ei ole juuri keskushenkilöinä näkynyt.

Leppäkerttu ilman pilkkuja -kuvakirjan julkaisijana on Invalidiliitto. Niinpä on perusteltua puhua ns. täsmätilauskirjasta. Kirja on toteutettu osana Invalidiliiton Asennetta ja elämänhallintaa -projektia, jonka  tavoitteena on ollut vaikuttaa lasten ja nuorten asenteisiin vammaisuutta kohtaan. Yhteistyökumppaneina toimivat Kirkkohallitus ja Suomen vammaisurheilu ja -liikunta Vau ry. 

Hiukan konstikasta on tosin se, että kirjaa ei voi ostaa mistään, sillä se on toteutettu Raha-automaattiyhdistyksen tuella. Kirjaa on kuitenkin jaettu kaikkiin evankelisluterisiin seurakuntiin ja kirjastoihin. 

Helsingin Sanomien haastattelussa  Niina Bell kertoo kirjan alkuidean juontavan hänen omasta tapaturmaisesta vammautumisestaan. Hän mietti, kuinka sellittäisi omille lapsilleen lapsentajuisesti vammautumisen tuntojaan ja pyörätuoliin joutumistaan. 

Lasten musiikkikirjoista entuudestaan tuttu Bell on loitontanut liikuntavamman hyönteisten maailmaan. Kerttuli-leppäkerttu  rohkaistuu lähtemään kotipesän ulkopuolelle. Muut hyönteiset kohtelevat sitä tylysti ja halveksuvasti. 

Hämähäkki tokaisee:

–  Minä en vietä aikaa leppäkerttujen kanssa, enkä varsinkaan sellaisten leppäkerttujen, joilla ei ole pilkkuja.

Hämmentyneenä Kerttuli jatkaa matkaansa.


Kurkistus hyönteisten miniatyyrimaailmaan. Ilona Sundellin ja
 Raine Vasquetzin kuvitusta Niina Bellin tekstiin kuvakirjassa Leppäkerttu i
lman pilkkuja
(Invalidiliitto 2016). 



Seuraavaksi Kerttuli päätyy apeana heinäsirkan luokse. 

Viisaasti heinäsirkka korostaa kaikkien elollisten olentojen erityisyyttä: kukaan ei ole tismalleen samanlainen kuin toinen. 

Samaa vakuuttaa myös kotipesässä äitileppäkerttu:

– Tiesitkö, että jokainen taivaalla tuikkiva tähti on erilainen? Tähtien lailla meistä jokainen on säteilevä ja ainutkertainen, äiti kertoo.



Tekstiltään kiitettävän niukkaa tarinaa ryydittävät tutut lastenlaulut, jotka ajoittain tuntuvat turhaltakin lisäkkeeltä. Tarina ja laulut ovat kuultavissa myös kirjan ohessa olevalta cd-levyltä.

Sivut ovat vahvaa ja kovaakin käsittelyä kestävää ohutta kartonkia, joten kirja sopii myös pienen lapsen itse selailtavaksi.

Ilona Sundellin & Raine Vasquezin kuvitus voi tosin olla pienemmille paikoin jopa pelottava. Inhimillisinä ja vaatetettuina kuvatut hyönteiset tuovat mieleen Waldemar Bonselsin Maija Mehiläinen -kirjan pohjalta luodun animaation satumaailman.


Kirjan ideassa on paljon samaa Gillian Shieldsin  & Paula Metcalfin Kaunis pikkuveli -kuvakirjan kanssa. Siirin perheeseen odotetaan perheenlisäystä. Pikkuveli herättää hämmennystä, sillä muun perheen tavoin sillä ei olekaan pilkkuja, vaan raidat. Ajan oloon Siiri hyväksyy pikkuveljen poikkeavan ulkonäön ja esittelee häntä ylpeänä ystävilleen: "Hän on kaunis kuin sateenkaari." 



Lisää kuvakirjoja erilaisista lapsista:

Gillian Shields & Paula Metcalf: Kaunis pikkuveli, suom. Pia B. Holopainen, Kustannus-Mäkelä 2006 / poikkeava ulkonäkö

Jussi Syynimaa & Maileena Kurkinen: Poika ja variksenpoika, Otava 1986 / liikuntavamma

Jeanne Willis & Tony Ross: Susanna nauraa, suom. Atso Mäkelä, Kustannus-Mäkelä 2000 / liikuntavamma

Michèle Larchez &  Francis Treiber: Ystäväni Aapo, jolla on autismi, suom. Hannele Parviainen, Autismi- ja aspergerliitto 2002

Sari Airola: Mia Tiu ja tuhat sanaa, WSOY 2006 / herkkyys

Inka Nousiainen & Satu Kettunen: Yökirja, Tammi 2015 / herkkyys

Brita Teckentrup: Rähmäräpylä, suom. Anna-Reetta Sipilä, Lasten Keskus 2015 / kömpelyys

Marianne Kulmala: Saku, spesiaali lapsi ja Rufus, spesiaali lapsi, Aivoliitto 2014 ja 2015 / Tourette ja ADHD

Jakob Martin Strid: Pikku-Makko, suom. Arja Kantele, WSOY 2006 / ADHD

Pija Lindenbaum: Henna-kirjat, suom. Päivö Taubert, WSOY v:sta 2002  / herkkyys




Muokattu 5.4.2017 


Ei kommentteja: