lauantai 8. huhtikuuta 2017

Saako virpoa?Anneli Kanto & Noora Katto:  Vilma Virtanen virpomassa, 30 sivua, Karisto 2017.Lastenkirjallisuudessa jyllää nyt todellinen tunnetaitokirjojen buumi.

Vaikea todentaa, onko varhaiskasvatuksen ja alakoulun uudistuneiden opetussuunnitelmien tunnetaitokasvatuspainotuksella osuutta tunneteemaisten lastenkirjojen runsastumiseen, vai onko kyse taas mystisestä  sattumasta, niin sanotusta ajan hengestä, joka tuottaa yht äkkiä kirjoja tietystä aiheesta.

Anneli Kannon & Noora Katon Virtasen sisarusparvesta kertova kirjasarja on reilun kuuden vuoden sisällä karttunut jo yhdeksällä osalla. 

Virtas-kirjat asettuvat luontevaan jatkumoon Maikki Harjanteen Minttu- ja Kristina Louhen Aino-kirjojen kanssa. Virtas-kirjojen etuna on päähenkilöiden laveampi ikäjakautuma. Niinpä sarjan esiin nostamat arkiset aiheet kiinnostavat vielä alakouluikäisiäkin lapsia.

Virtas-kirjoissa keskitytään usein tunteisiin ja niiden ilmaisemiseen sekä arkiseen kanssakäymiseen erilaisten ihmisten kanssa.

Kuusivuotias Vilma esitellään samastumiseen houkuttelevasti heti ensimmäisellä sivulla. Vilma on ”hyvä lukemaan, tietäväinen, tarkka ja kamalan ujo”.

Vilma on oppinut lukemaan isosiskonsa Veeran vanavedessä ja on jo todellinen lukutoukka. Vilma ei kavahda paksujakaan kirjoja. Sopivasti pääsiäisen alla hän lukee Suurta perinnekirjaa.  

Virpomisperinteen taustat eivät ole nykylapsille enää kovin hyvin tiedossa. Vilman tiedonjanon ja lukuhalun kautta pääsiäisen keskeiset perinteet tulevat luontevasti tutuiksi koko perheelle.Sisarusten erilaiset luonteet tulevat hauskasti esille myös virpomavitsojen askartelussa.
Noora Katon kuvitusta Anneli Kannon tekstiin kuvakirjassa Vilma Virtanen
virpomassa
(Karisto 2017). 


Palmusunnuntai on virpomispäivä. Se on huomenna, Veera muistaa. 
  Meidän on oikeasti pakko hakea pajunkissanoksia ja koristella ne. 
Nyt. 
Maanantaina pelattiin lautapeliä. 
Tiistaina käytiin kerhossa.

Keskiviikkona ei muistettu. 
Torstaina katseltiin lastenelokuvaa ja perjantaina käytiin saunassa. 
Nyt on lauantai ja viimeinen mahdollisuus.


Ison sisarusjoukon kautta tarjoutuu mainio mahdollisuus esitellä erilaisia luonteita ja persoonia. 

Palmusunnuntaina pitäisi siis lähteä virpomaan. 

Isosisko Veera ja isoveli Paavo haluavat virpoa omanikäistensä kanssa ja  Vilmaa ujostuttaa lähteä pikkusisarusten kanssa vanhimpana joukkoa johtamaan.. Mutta hyvinhän siitä lopulta selvitään, vaikka Kastehelmi ja Perttu aiheuttavat Vilmalle monta häpeän ja nolouden hetkeä.

Vilmaa nolottaa, kun pikkusisko sekoittaa virpomalorut, mutta tästäkin
selvitään. 
Noora Katon kuvitusta Anneli Kannon tekstiin kuvakirjassa Vilma Virtanen virpomassa (Karisto 2017). 

Nokkelasti kuvakirjassa käsitellään muun ohella myös ahneuden ja pyyteettömyyden vaikeita käsitteitä lapselle ymmärrettävällä tavalla. 

Noora Katon kuvitus on värikylläistä ja sisältää sopivasti yksityiskohtia.

Ei kommentteja: