torstai 23. marraskuuta 2017

Omituinen ilmiö: Unikudelmia-näyttelyssä virkistyy!


Unikudelmia. Elämyksellinen ja moniaistinen näyttely unista ja unelmista. Annantalon taide-galleria, Helsinki, os. Annantalo 30. Avoinna arkisin klo 10.15–20 ja la–su klo 10–16. Vapaa pääsy. Avoinna 17.12.2017 asti. Tuotanto Valveen sanataidekoulu/ Katri Tenetz,  alkuperäisidea, käskirjoitus, näyttelysuunnittelu ja sanataide- kasvatusmateriaalit Anna Anttonen & Kati Inkala. Näyttelysuunnittelu, visualisointi ja lavastus Heidi Kesti. Näyttelyjuliste Satu Kontinen.  ––>


Oululainen Valveen sanataidekoulu on jo pitkään oivaltanut, että nykylapset ja -nuoret innostuvat kirjoista myös elämyksellisyyden ja toiminnallisuuden kautta. 

Uusin näyttely Unikudelmia todistaa konkreettisesti, että Sanataidekoulu Valve on valveilla, mitä tulee lastenkirjallisuuden tunnetuksi tekemiseen! 

Sanataidekoulun näyttelyt ovat saaneet mainetta ja kunniaa. Erityisen hienoa on se, että niitä on saatu myös kiertueelle muualle Suomeen.


Yleisnäkymä Unikudlelmia-näyttelyn ensimmäisestä salista. Etuvasemmalla
kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinin Hulahula Pandapupu. Valokuva PHH. 

Unikudelmia-näyttely on vielä vajaan kuukauden ajan nähtävillä Annantalolla Helsingissä.  Rouva Huu patistaa kaikkia kokemaan näyttelyn, se on mannaa marraskuun harmaaseen mielentilaan. 

Helsingistä näyttely lähtee kiertueelle ensi vuonna Kotkan Merikeskus Wellamoon.


Unikudelmia-näyttelyssä kehrätään tietysti myös unista
lankaa. Rukin takana Taruliisa Warstan kuvitusoriginaaleja kuvakirjaan Ruusunen. Kuva PHH. 


Sataidekasvattajat Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat ansiokkaasti haravoineet suomalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta, mukana on kolmisenkymmentä uniteemaan eri tavoin sopivaa teosta – kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietokirjoja. Suurin osa on lasten- ja nuortenkirjallisuutta, mutta mukana on myös pari aikuisille suunnattu teosta Emmi Itärannalta ja Leena Krohnilta. Oili Tannisen Nunnu-kirjojen kärpänen Santeri surina on saanut
oman ristipistoteoksen! Valokuva PHH. 

Mukana on  tuttuja suosikkeja (Mauri Kunnaksen Yökirja ja Aino Havukaisen & Sami Toivosen Tatun ja Patun outo unikirja), suotta unohtuneita vanhoja helmiä (Oili Tannisen Nunnu, Eira Stenbergin Ihmispuu ja Marjatta Kurenniemen Unikon satuja) ja uutuuksia vuoden-parin takaa (Kaisa Happosen  & Anne Vaskon Mur eli karhu, Ritva Toivolan Anni Unennäkijä ja Laura Ertimon & Satu Kontisen Yö, kirja unesta ja pimeän salaisuuksista). Äkkiseltään on vaikea sanoa, että joku olennainen kirja olisi jäänyt joukosta pois! 


Satu Kontisen ja Laura Ertimon tietokirja inspiroi näyttelytyöryhmää
erityisesti. Kontisen kuvituksia  tietokirjaan Yö, kirja unesta ja pimeän
 salaisuuksista
(Myllylahti). Valokuva PHH.

Kirjoista on laadittu installaatioita, elämyskokonaisuuksia, joissa leikitellään valveen ja unen rajatilalla, uneen liittyvillä assosiaatioilla, tunteilla ja tunnelmilla.  


Sanna Tahvanaisen ja Jenny Lucanderin Lohikäärmeunia -kuvakirjasta
tehty kuvasuurennus imee näyttelyssäkävijän heti unenomaiseen
maailmaan. Valokuva PHH.


Näyttelyn visualisoinnissa on ollut mukana useita kuvataiteilijoita, kuvanveistäjiä, joista monella on myös oululainen tausta. Mukana on myös alueen käsityöläisiä ja alalle kouluttautuvia opiskelijoita.


Kuvataiteilija, lavastaja ja puvustaja Heidi Kestin Pehmoleluryijyssä olisi
ainesta laajempaankin tuotantoon!  Valokuva PHH. 


Päiväkodeille ja kouluille löytyy verkosta sanataideharjoitusmateriaalia.Ei kommentteja: