tiistai 21. marraskuuta 2017

Lemmikit opettavat nyt vastuuta ja empatiaa lasten- ja nuortenkirjoissa


Tuija Lehtinen: Lemmikkilyhärit, 156 sivua,  Otava 2017.

Marita Hauhia & Anne Randén: Emman ja Eetun koirapulma, Avain 2017.

Katarina Belejová & Petra Bartiková: Valitse lemmikki… ja opi pitämään siitä huolta, suomentanut Sari Luhtanen, 23 sivua, Otava 2017

Kirsteen Robson & Gareth Lucas: Etsi ja löydä kissat ja koirat, ulkoasu Ruth Russell, suomentanut Mirkka Hynninen, 32 sivua, Tammi 2017.






Lasten- ja nuortenkirjallisuuden trendit ovat aina yhtä arvaamattomia. Nyt  tunnetaitoja (esim. vastuuta ja empatiaa) opetetaan lemmikkiaiheisilla kirjoilla.

Isommille lukijoille naseva johdatus lemmikkieläimiin on Tuija Lehtisen lyhyiden kertomusten kokoelma Lemmikkilyhärit.

Lehtinen on velho luomaan karismaattisia pää- ja sivuhenkilöitä. Hän luo jännitettä henkilöiden välille pienin, sivaltavin vedoin. Parhaimmillaan hän on sukuselkkausten ja parisuhteen tunnedynamiikan kuvaajana.

Kertomuksia ryydittää makaaberi, hurtti huumori, joka voi toisinaan saada eläinsuojelijat takajaloilleen. 

Keskushenkilöt ovat lähes järjestään teini-ikäisiä, mutta ”Kertut, murkut ja koppikset” -tarinan aiheena on alakouluikäisten lasten eettisesti arveluttava viehtymys järjestää hyönteisten ja muiden pikkueläinten hautajaisia.

Kertut, murkut ja koppikset tiesivät. Ne peittivät hänet yö toisensa jälkeen elävänä mattona alleen. Tukehduttivat hänet tunkeutumalla silmiin, korviin, nenään ja suuhun. Aina viime tipassa hän heräsi kauhun vallassa ja vannoi, ettei koskaan enää hautajaisia. Ei ikinä. Mutta heti, kun jokin liikahti lähettyvillä, hänen kätensä kävi ja tappoi. Se oli hänen luontonsa, ei hän sille mitään voinut.
  
Suvun outolintu, Uolevi-eno,  hankkii minipossun, mutta tapaturman takia sen hoitaminen sysätään sukulaistytön vastuulle. Kilpikonna Pessi yhdistää uusperheen samanikäiset tyttäret. Originellilla tädillä on Kossu-niminen kissa, jolla on paha silmä. Topilla on Cheek-niminen leopardigekko, jonka hän antaa kaverinsa hoitoon lomamatkan ajaksi. Elsalla on Bichon frisé -rotuinen koira, joka vartioi emäntäänsä tarkkaan  ja lemppaa poikaystäväkandidaatteja päättäväisesti pois.

Kertomukset eteenvät melko samankaltaisen kaavan mukaan. Muutama nousee kuitenkin muiden yläpuolelle, esimerkiksi "Vanttu ja Tumppu", jossa lemmikkikaneja koko ikänsä hoitanut, hiljattain omilleen opiskeluiden takia kotoaan muuttanut kiltti perhetyttö Miisa joutuu huiputetuksi, mutta lopputulema ei olekaan hassumpi. 

Lehtinenkin ottaa kantaa lasten ja nuorten kirjallisuuskasvatukseen kertomuksessa "Putte". Se kertoo kääpiosnautserista, joka tekee töitä lukukoirana kirjastossa.

Putte sai taas puruluun ja rouskutti sitä päivän viimeisen lukijan tuloon asti. Kun Putte näki tytön, niskakarvoissa kihelmöi. Tyttö oli lukenut Putelle monen monituista kertaa. Aina samaa kirjaa ja aina kirjan alusta. Emäntä oli joskus ehdottanut että jatkettaisiin siitä, mihin viimeksi jäätiin. Se ei kuitenkaan sopinut tytölle. Hän ei muistanut, mitä oli aiemmin lukenut. Niinpä hän halusi kerrata ja jatkaa uudella kohdalla, jos aikaa riittäisi. Koskaan ei riittänyt. Tyttö luki hitaasti ne samat sivut kerran toisensa perään.

Marita Hauhian & Anne Randénin selkokuvakirjasarja sisaruksista jatkuu Emman ja Eetun koirapulmalla

Tällaisia lapsen arjen leppoisia kuvauksia saisi olla tarjolla enemmänkin. Aiemmin tätä lajityyppiä kutsuttiin kotikertomukseksi. Ehkä laji pitäisi brändätä uudelleen vähän houkuttelevammalla nimellä?

Emman ja Eetun isoveli on luvannut hoitaa tyttöystävänsä koiraa. Tietysti hyvästä hoidosta huolimatta koira karkaa, mutta Emma ja Eetu pelastavat koiran pälkähästä.  

Anne Randén on toteuttanut kuvituksensa ns. pesutekniikalla, jossa käytetään nestemäistä mustaa tussia ja valkoista peiteväriä. Vaativan ja työlään tekniikan käyttö ei ehkä ole aivan perusteltua selkokirjassa, jossa kuvan visuaaliseen kertovuuteen ja hahmotettavuuteen on syytä kiinnittää erityisen paljon huomiota.

Tsekkiläinen Valitse lemmikki -kirja on hyvä esimerkki visuaalisilla erityisherkuilla (esim. aukeamille upotetut minikirjat, joissa lisäinfoa) höystetystä ja vuorovaikutukseenkin houkuttelevasta modernista lasten  kuvatietokirjasta.  

Lemmikkitestin tekemisen jälkeen voi pyörittää Eläinhyrrää  ja aloittaa kirjan lukemisen tutustumalla helppoihin tai vaativiin lemmikkeihin sen mukaan, onko aloittelija tai huipputuntija. Perinteisten lemmikkien rinnalla tutustutaan myös hyönteisiin, kotiloihin ja liskoihin.


Etsi ja löydä kissat ja koirat on tarkkaavaisuutta testaava hulina-vilinä-kuvakirja, jossa lapsen tulee etsiä tapahtuman- ja yksityiskohtien täyteisiltä aukeamilta pyydettyjä asioita. Kirjan lopusta löytyvät oikeat vastaukset.

Ei kommentteja: