Kuvittaja-kirjailija Pasi Pitkäsen vierailu Tampereen yliopiston Normaalikoululla Tampereella 6.11.2018.
Jos on kiinnostunut suomalaisten lasten- ja nuortenkirjailijoiden monipuolisesta työnkuvasta, kannattaa hakeutua kärpäseksi kattoon kouluvierailuille.
Olin tänään seuraamassa kuvittaja-kirjailija Pasi Pitkäsen kouluvierailua Tampereen Nekalan alakoulussa, jossa oli koulun auditorio täynnä viitos- ja kuutosluokkalaisia.
Aamupäivällä Pitkänen oli vetänyt saman setin Tampereen pääkirjastossa Metsossa.
Aluksi Pasi Pitkänen esitteli lyhyesti kuvittamiaan kirjoja ja kyseli, kuinka monelle ne olivat ennestään tuttuja.
Vastoin ennakko-oletustani eniten lukijoita näytti viittausten perusteella olevan Timo Parvelan & Bjorn Sørtlandin Kepler62 -sarjan sijaan Parvelan ja Pitkäsen Pate-kirjoilla.
Metson vastaavassa kyselyssä Kepler62-sarjan lukijoina oli jopa enemmän tyttöjä kuin poikia, mikä on perin yllättävä tieto!
Pitkänen sai nopeasti hälyisät koululaiset aisoihin ryhtyessään piirtämään dokumenttikameralla kuvatarinaa Vieras ulkoavaruudesta.
Lapset saivat osallistua tarinan kehittelyyn mm. nimeämällä tarinan keskushenkilön, Liisan, joka herää keskellä yötä kotitalonsa toisesta kerroksesta pihalla kajastavaan valoon ja outoihin ääniin.
Tarina tihentyi nopeasti. Pasi Pitkänen sanoitti myös piirtämisen nyansseja, esimerkiksi perustelemalla sitä, miksi varjostaa päähenkilön kasvoja tai kuinka ilmaistaan valon vaihteluita.
Minulla oli ainutkertainen tilaisuus myös nähdä livenä, kuinka taitava kuvittaja luonnostelee muutamalla harkitulla vedolla hahmon, kuinka antaa sille asentojen ja ilmeiden kautta karaktäärin ja luo miljöön muutamalla viivalla.
Tarina katkesi kliimaksiin, jossa Liisa on avaamassa oven.
Millainen otus oven takana seisoo, sen saivat koululaiset itse piirtää.
Pitkänen kiersi seuraamassa hahmojen valmistumista ja antoi suoraa palautetta.
Rohkeimmat piirtäjät saivat lopuksi tulla esittelemään dokumenttikameran kautta omat hahmonsa.
Juuri näin pitää nykyisin innostaa lapsia ja nuoria tarinoiden ääreen – tässä tapauksessa myös piirtämään, tekemään omia tarina-aihioita ja mielikuvittelemaan ...ja sitä myöten toivon mukaan myös lukemaan.
Ja olen ihan varma, että useampi koululainen kiinnostui myös Nekalan kirjaston kirjastonhoitaja Raija Lemisen paikalle tuomista Pitkäsen kuvittamista kirjoista.
3 kommenttia:
Aivan upea juttu!!
terveisin Mimmu
Kiva juttu! Nekalan normaalikoulua tosin ei ole, koska Nekalalla ei ole omaa yliopistoa. Sen sijaan Tampereen yliopiston normaalikoulu on, se sijaitsee Nekalassa. :)
Auts, tämä hassu lapsus korjattu.
Lähetä kommentti