perjantai 9. elokuuta 2019

Pieniä, mutta mullistavia askeleita ja tekoja

Jenni Pääskysaari: Hetki ennen kuin maailma muuttui. Kuvittanut Matti Pikkujämsä, 88 sivua. Otava 2019. 


Suomalainen lasten ja nuorten tietokirjallisuus on hyvässä nosteessa. 

Toimittaja, juontaja Jenni Pääskysaaren Hetki ennen kuin maailma muuttui hämää kannellaan, mikä on oikeastaan hyvä asia. 

Kyseessä ei nimittäin todellakaan – ja onneksi – ole jälleen uusi lapsille ja nuorille suunnattu sankaritarinakokoelma. 

Pääskysaari venyttää tietokirjansa formaattia ja on näin onnistunut tekemään hyvin monen ikäisille sopivan ja hakuteoksen.

88 sivuun on koottu  tavallisten, mutta poikkeuksellisen rohkeiden ihmisten (ja muutaman eläimen!) tositarinoita sekä eri tieteen tai taiteen alojen uranuurtajien elämän käännekohtia. 


Pääskysaaren tyyli on kiteytettyä ja tiivistä; taito lienee toimittajan työn peruja.


Aikajänteen osalta tietokirja tekee varmasti omanlaisensa ennätyksen, kun lähes kronologisesti edetään 14 miljardin vuoden takaisesta esihistoriasta nykyhetkeen!


Elvis Presleystä tuli rockin kuningas
esiintymisjännityksestä huolimatta.
Matti Pikkujämsän kuvitusta 

Jenni Pääskysaaren tekstiin tietokirjassa 
Hetki ennen kuin maailma muuttui (Otava 2019). Pääskysaari on asettanut tarinallisuuden henkilöhistorian, vuosilukuluetteloiden ja muiden detaljien ja historiankirjoituksen edelle.  

Ratkaisu on toimiva: nykylapset ja -nuoret eivät välttämättä tiedä kuka oli Elvis Presley, mutta voivat kiinnostua tämän elämäntarinasta kuultuaan Elviksen poteneen pienenä esiintymisjännitystä.

Aikuinenkin lukija viihtyy kirjan parissa ja lukee kiinnostuneena  esimerkiksi sushin kehittäneestä vihanneskauppiaan pojasta, japanilaisesta Hanaya Yoheista,  Monopoli-lautapelin keksijästä, yhdysvaltalaisesta Elizabeth Magiesta, kahvinhimoisista koodaajista sekä  700-luvulla Lähi-Idässä ja Espanjassa eläneestä yleisnero Ziryabista, joka keksi mm. otsatukan, hyvänmakuisen hammastahnan, shakkipelin ja päivittäisen peseytymisen, monen muun yhä arkisen ja tärkeän innovaation lisäksi.

Kokoelmasta löytyy monia ajankohtaisia teemoja ja painotuksia.  

Rohkeus, omien voimavarojen hyödyntäminen, vahvuuksien tunnistaminen ja omaan asiaan uskominen tulevat eri variantein useasti esille – esimerkiksi tarinassa Herman Melvilleäkin inspiroineesta kalpeasta albiinosta kaskelotista, joka poikkesi lajitovereistaan tai tarinassa änkyttävästä Iso-Britannian kuninkaasta, Yrjö kuudennesta.

Monet tarinat puhuvat humaanisti moniarvoisuuden, seksuaalisen moninaisuuden, kulttuurisen rikkauden, tasa-arvon, luonnonsuojelun ja maailmanrauhan puolesta.  


Oheinen kuvitus liittyy tarinaan, jossa kerrotaan
1970-luvulla sateenkaarilipun suunnitelleesta
Gilbert Bakerista.  Matti Pikkujämsän kuvitusta
Jenni Pääskysaaren tekstiin tietokirjassa
Hetki ennen kuin maailma muuttui (Otava 2019). 


Kuluvan vuoden lasten- ja nuortenkirjoissa on paljon toimeen tarttuvia nuoria päähenkilöitä, jotka ovat valmiita nousemaan barrikadeille tai kyseenalaistamaan vallitsevat käytänteet. 

Pääskysaari on löytänyt rohkeiden tyttöjen tositarinoita eri vuosikymmeniltä:  

Claudette Colvin, rohkea tyttö Alabamasta, kyseenalaisti vuonna 1955 kotikaupunkinsa säännöt, joissa  linja-autossa matkustaville mustille ja valkoisille oli varattu eri istumapaikat.Nykyajan  rohkea tyttö, 15-vuotias Rayouf Alhumedhi, sisuuntui, kun ei löytänyt älypuhelimestaan itsensä ja ystäviensä näköistä emojia. Tyttö otti yhteyttä emoji-merkkejä kehittävään yritykseen ja näin saatiin emoji hijab-huiviin pukeutuneesta tytöstä! 

Intialaiset tytöt kehittivät pari vuotta sitten yhdessä älypuhelinsovelluksen, jonka avulla  elektroniikkajätettä voi kierrättää helposti ja ympäristöystävällisesti.   Rayouf Alhumedhin ansiosta muslimitytöillä
on nyttemminmahdollisuus käyttää hijab-emojia
älypuhelimissaan. 
Matti Pikkujämsän kuvitusta 
Jenni Pääskysaaren tekstiin tietokirjassa 
Hetki ennen kuin maailma muuttui (Otava 2019). 


Huomiota kannattaa kiinnittää myös kattavaan lähdeluetteloon, jossa suurin osa lähteistä on verkko-osoitteita. 

Tietystä henkilöstä, ilmiöstä tai tapahtumasta innostunut nuori lukija voi harjaannuttaa tiedonhakuaan näiden verkkolähteiden avulla. Toivottavasti eri luokka-asteiden opettajat hoksaavat myös käyttää niitä tiedonhaun opetuksen apuna! 


Matti Pikkujämsän tyylin tuntevat nykyisin yhtälailla lapset, nuoret kuin aikuisetkin. Kuvittajat ry nimesi hänet hiljattain Vuoden kuvittajaksi. 

Hän ei tee pönöttäviä potretteja, vaa jatkaa samaa tarinallisuuden ideaa Pääskysaaren tekstien kanssa. 

Haastattelin Jenni Pääskysaarta Tampereen taiteiden yössä Akateemisen kirjakaupan kohtaamispaikalla 8.8.2019.  

Ei kommentteja: