lauantai 3. elokuuta 2019

Kotitehtävänä maailman pelastaminen
Timo Parvela: Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä. Kuvitus Mervi Lindman, 101 s., Tammi 2019.
Kirjailija Timo Parvelan debyytistä, nuortenromaanista Poika (Tammi 1989), on kulunut tänä vuonna 30 vuotta.  

Muutaman yksittäisen lastenromaanin jälkeen hän kehitti  maailmallakin käännöksinä menestyneen Ella-sarjan, jonka valttina on huumorin lisäksi naseva, kielen vivahteista ammentava vuoropuhelu. 

Ella-kirjat ilmestyivät aluksi osana helppolukuista Kirjava kukko-sarjaa vuonna 1995 ja eriytyi omaksi sarjakseen vuonna 2003. Ellan luokkakaveri Pate sai oman nimikkosarjansa vuonna 2014.

Ella ja kaverit -sarjan menestys nojaa tuttuuteen ja äärimmäiseen karrikointiin.

Ella ja hänen viisi persoonallista kaveriaan Hanna, Tuukka, Samppa, Pukari ja Pate ovat yhä vain melkein kolmasluokkalaisia. 

Parvela on usein tarttunut Ella-kirjoissa johonkin ajankohtaiseen aiheeseen.    

Uskoisin, että aiheenvalinnat voivat olla tärkeämpi valinnan peruste kirjoja ostaville aikuisille kuin varsinaisille kohderyhmälle.

Juuri ilmestyneessä uutuudessa pelastetaan luontoa, suojellaan sen monimuotoisuutta ja kierrätetään. Samat teemat näkyvät myös muissa kuluvan vuoden kotimaisissa lastenkirjauutuuksissa. 

Tärkeiden asioiden äärelle johdattelee tietysti opettaja:

Hän on nimittäin pikkuisen huolissaan maapallosta. – Säästäkää sähköä, lajitelkaa roskat, matkustakaa junalla, älkää tuhlatko vettä ja muistakaa pestä hampaanne aamuin illoin, opettaja selitti, sillä maapallon lisäksi hän oli huolissaan meidän hampaistamme. 
Joukkokohtauksissa tiivistyy lasten siekailematon
 asenne olla mukana aina kun sattuu ja tapahtuu.
Mervi Lindmanin kuvitusta Timo Parvelan
 lastenromaaniin Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä
(Tammi 2019). 

Opettaja havahduttaa oppilaansa suojelemaan metsää: koulun vanha kuusi aiotaan nimittäin kaataa ja hän on valmis melko rajuihinkin toimiin kuusen pelastamiseksi.

Yhtenäisen juonen sijasta kirjassa on kolme erillistä samaan teemaan sidottua episodia, joita höystetään myös oppilaiden kouluaineilla.

Ella ja kaverit ovat oikeudentuntoisia, spontaaneja toimijoita, joiden yhteiset edesottamukset synnyttävät usein kaaoksen.  

Yksilöinä he ovat kuitenkin ikäisekseen varsin fiksuja ja oivaltavia lapsia. 

Tuukan kotiaine ”Kaikki mitä meidän pitää tietää luonnonsuojelusta ”mukailee intiaanipäällikkö Seattlen vuonna 1854 pitämää puhetta intiaaniheimojen oikeudesta asua maillaan.

– – Muistutetaan toisillemme, että maa on meidän äitimme. Mitä tahansa tapahtuu maalle, tapahtuu maan lapsille. Jos ihminen sylkee maata, hän sylkee itseään. – – 

30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi – ja arvatenkin Parvelan omasta toivomuksesta – Tammi kustantaa syksyllä uusintapainoksen vuosina 2007–2009  ilmestyneestä Sammon vartijat -trilogiasta, joka ilmestyessään jäi harmillisen vähäiselle huomiolle. 

Toivottavasti sarja huomataan nyt isommin ja arvostavammin. 

Parvela kuunteli sarjan suunnittelussa oman poikansa toiveita seikkailun- ja taisteluntäyteisen juonen osalta ja punoi tarinaan nerokkaasti nykyaikaan siirretyn Kalevalan maailman.Ei kommentteja: