torstai 30. heinäkuuta 2020

Stadin kaduilta melkein avaruuteen asti

















Tapani Bagge & Carlos da Cruz: Rautamiehen arvoitus, Apassit 4, 151 sivua, Karisto 2020.








Tapani Baggen ja Carlos da Cruzin Apassit-sarja karttuu rivakasti ja tekijöiden paneutuminen 1910-luvun Helsingin historiallisiin yksityiskohtiin on jopa ihailtavan tarkkaa ja silti nykylastenkin menneen ajan tietämyksen valossa melko helposti  hahmotettavaa. 

Sarja liittyy vanhojen poikien seikkailukirjojen pitkään jatkumoon monella tavalla.


Apassien salaseuraan kuuluvalla Samulilla on lehden katumyyjänä
aitiopaikka kaupungin tapahtumiin. Carlos da Cruzin
kuvitusta Tapani Baggen tekstiin lastenromaanissa 

Rautamiehen arvoitus (Karisto 2020).

Eletään Venäjän vallan aikaa Helsingissä. 

Apassien salaseuran huomio kiinnittyy kaupunkiin tulleeseen amerikansuomalaiseen miljönääriin ja tämän henkivartijaan, herrasmies Adamiin, joka tunnetaan myös intiaaninimellään Juokseva nenä. 

Vierailevat tähdet aiheuttavat melkein yhtä paljon hämminkiä kuin maailmanloppua suureen ääneen uhkaileva Kaapuniekkakin.

Taikauskoisia kaupunkilaisia pelottaa lähestyvä Halleyn komeetta, joka kiinnostaa myös huijareita. Huhujen mukaan se koostuu jalokivistä ja muista arvokkaista mineraaleista.

Samaan aikaan keksijä-insinööri Kallander katoaa ja konstaapeli Väsy yrittää jäljittää kaupungilla vaeltavaa rautamiestä.

Bagge on roolittanut Väsyn sukunimeään myöten vanhojen poikakirjojen henkeen (muistetaanpa vaikka Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu -sarjaa ja Aaro Hongan partioseikkailuita). Vanhoissa poikakirjoissa poliisit jäivät yleensä poikkeuksetta alakynteen, kun fiksut ja aikaansaavat pojat jäljittivät rikollisia  nokkelammin ja nopeammin kuin auktoriteettiinsa kangistuneet poliisit. 

Eri yhteiskuntaluokkia edustavat  Otto, Erik, Heikki ja Samuli ovat kelpuuttaneet  Apassit-salaseuraan myös identtiset kaksoset Ellin ja Nellin. Edes heidän äitinsä ei erota tyttöjä toisistaan ja pojatkin puhuvat tytöistä usein ylimalkaisesti Ellinellinä. 

Elli ja Nelli jäljittävät Kallanderin kadonnutta koiraa.
Carlos da Cruzin kuvitusta Tapani Baggen tekstiin lastenromaanissa
Rautamiehen arvoitus (Karisto 2020).


Onneksi tytöillä on kuitenkin kirjoissa myös aktiivinen toimijan rooli, eikä heitä jätetä pelkiksi seinäruusuiksi seikkailun tiimellyksessä, kuten lajityypin edeltäjissä oli tapana. 

Rautamiehen arvoitus sopii erinomaisesti helsinkiläisten alakoululaisten paikallishistorian oheislukemistoksi!

Sisäkansista löytyvät vanhat kartat seikkailun keskeisistä tapahtumapaikoista ja silloisista kaupunginosista ja tarinassakin niitä kuvataan eloisasti:

Sade oli lakannut, aurinko pilkisti pilivien lomasta. Ilma tuntui raikkaalta, mutta vieläkin kylmältä. Samuli haki torilta lihapiirakan, joka lämmitti mukavasti käsiä ja sisuksia. Piirakkaa mutustellen hän lähti kävelemään Kasarmikatua etelään päin.  
Punanotkon kentällä pikkuskidit pelasivat fudista oikealla nahkapallolla. Samuli jäi kentän laidalle syömään lihapiirakkansa loppuun. Samalla hän tarkkaili syrjäsilmällä Ohranan taloa.Korkeavuorenkadun toisella puolella. Torneineenkin talo oli pienempi kuin Johanneksenkirkko, mutta näytti pelottavammalta. 

Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevan Ohranan talon parveketta
kannattelevat lihaksikkaat miesveistokset ovat päässeet
myös osaksi kuvitusta. Carlos da Cruzin kuvitusta
Tapani Baggen tekstiin lastenromaanissa  
Rautamiehen arvoitus  
(Karisto 2020).

Olennainen osa Apassit-sarjaa on Carlos da Cruzin runsas kuvitus. 

Tällainen ammattimainen ja kunnianhimoinen ns. läpikuvittaminen (= kuvitusta on joka aukeamalla ja kuvitus etenee taitossa samantahtisesti tekstin ja tarinan kanssa) on tuttua myös Timo ParvelanBjørn Sortlandin ja kuvittaja Pasi Pitkäsen Kepler62-sarjasta (WSOY). 

Uskon, että kustantajien viitseliäisyys panostaa – myös rahallisesti – visuaaliseen kerrontaan tulee lisääntymään, sillä näin tuetaan myös niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät ole niin innostuneita lukemaan tai joilta tottumus lukemiseen puuttuu lähes tyystin.



Tässä rautamiehen jyhkeä profiili muodostaa tumman taustan tekstille.
Carlos da Cruzin kuvitusta Tapani Baggen tekstiin
lastenromaanissa 
Rautamiehen arvoitus (Karisto 2020). 


Da Cruz levittää usein kekseliäästi kuvitusta myös tekstin taustaksi. Lähes poikkeuksetta kuva levittyy koko aukeamalle.  Hänen kuvituskuvissaan on myös vahva liikkeen ja seikkailun etenemisen tuntu. 

Bagge sirottelee tekstiinsä myös ajan keksijöitä ja muita merkkihenkilöitä. Lastenromaanissa puhutaan myös Jules Vernen tieteisseikkailuista. Ehkä joku lukija innostuu niidenkin äärelle.


Nämäkin lastenromaanit liittyvät eri tavoin Rautamiehen arvoitukseen:

Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti, WSOY 1955, alk. Kometjakten, Söderström 1946 

Ted Hughes: Rautamies, kuv. Andrew Davidson, suom. Sinikka Sajama, Kustannus-Mäkelä 1993

Brian Seltznick: Hugo Cabret, suom. Helene Bützow, Tammi 2008








Ei kommentteja: