torstai 24. kesäkuuta 2021

Vetävä ja yhä ajankohtainen oikeussalidraama

 















Walter Dean Myers: Peto, suomentanut Jukka Nyman, 269 sivua, Otava 2000. 

 

 

Mä en enää jaksa ajatella koko elokuvaa, mä vihaan tätä paikkaa niin paljon. Mutta ellen mä ajattelis elokuvaa, mä tulisin hulluks. Koko ajan täällä vaan loukataan ihmisiä. Jos jotakuta vähän vilkaisee, niin se sanoo: ”Mitä sä tuijotat? Nyt tuli turpaan!” Tai jos sanoo jostakin, josta ne ei tykkää, siitäkin saa turpaan. Yhdellä kaverilla on veitsi. Tai oikeastaan se ei ole veitsi, vaan hammasharjan kädensijaan kiinnitetty terä. 


Mä vihaan tätä paikkaa. Mä en pysty kirjoittamaan sitä niin monta kertaa että se ilmaisisi mun tunteitani. Mä vihaan, vihaan, vihaan tätä paikkaa.

 

 

Tämä ei nyt ole mikään kevyt kesäkirja, mutta näillä mennään.

 

Vuosituhannen taitteessa Otava julkaisi Signal-nimistä nuortenkirjasarjaa, jossa ilmestyi ajankohtaisia nuoruuden kuvauksia Yhdysvaltojen lisäksi mm. Saksasta, Englannista, Ruotsista ja Italiasta. 

Sarjan kirjat olivat nelikulmaisia ja muistuttivat näin sen aikaisia CD-levyjen kansia myös graafisessa kansitaiteessaankin.

Sarjan kirjoja yhdisti rosoisuus, rujous ja käsiteltävien ajankohtaisuus. 

Signal-sarjan kirjoista esimerkiksi Christina Nord Wahldénin Liian lyhyt hame (suom. Nora Schuurman, Otava 1999 sopii hyvin metoo- ja Walter Dean Myersin (1937–2014) Peto black lives matter -keskustelun pohjaksi. 

Romaanien ajankuva ei yli 20 vuoden aikana ole juurikaan vanhentunut.


Pedon ajankohtaisuuden on huomannut myös striimauspalvelu Netflix, joka on ottanut levitykseen vuonna 2018 ilmestyneen elokuvaBeast, joka pohjautuu hyvinkin uskollisesti Myersin vuonna 1999 ilmestyneeseen samannimiseen nuortenromaaniin. 


Elokuva sopii hyvin romaanin kupeessa katsottavaksi. 


Päähenkilö Steve, 16,  on mustaihoinen ”kunnollisen perheen” poika Harlemista. Hän haaveilee ryhtyvänsä tekemään elokuvia. 

Steve pidätetään osallisuudesta kioskinpitäjän ryöstömurhaan. Romaanin dekkarimainen rakenne esitetään Steven kirjoittamana elokuvakäsikirjoituksena, jonka vuoropuhelussa äänen saavat Steven lisäksi myös esimerkiksi vanginvartija, asianajaja, syyttäjä ja tuomari.  

Vuoropuhelun seuraaminen voi olla tottumattomammalle lukijalle haastavaa, mutta kerronta on yhtä kaikki vetävää ja Stevestä piirtyy nopeasti lukijalle kuva sympaattisesta ja omaa oikeuttaan penäävästä nuorukaisesta.

Steveä kannattelee tutkintavankeuden aikanakin unelma elokuvan teosta ja luovasta työskentelystä.

Näiltä osin Pedon kirjapariksi sopisi myös Hanna Marjut Marttilan nuortenromaani Filmi poikki! Ensi-ilta tänään torstaina (Otava 2007), joka kertoo 15-vuotiaasta elokuvaohjaajan urasta haaveilevasta Torstista.    

 

Ei kommentteja: