torstai 17. kesäkuuta 2021

Vauhdin hurmaa ja haaveilua Linnanmäen vuoristoradassaElla Brigatti: Vuoristorata: Ystävyyden voima, 157 sivua, Capuchina kustannus 2021.

 

Ella Brigatti & Keanne van de Kreeke: Vuoristorata: Suuri haave, 32 sivua, Capuchina kustannus 2021. 

 

Verstas sijaitsee Vuoristoradan alla. Vuoristoradan uumenissa on kapeita polkuja, puisia rappusia ja tikkaita sekä lukuisia oikoteitä, jotka vain Jalmari ja Toutou tietävät. Siellä on myös pieni mökki, jossa on puutarha, ja puutarhassa omenapuita ja mansikkamaa. Sinne tosin Jalmari ja Toutou harvemmin menevät, sillä se on jarrumiesten valtakuntaa.

 

 

Lastenkirjallisuus ammentaa nykyisin aineksia paikallisista aiheista. Museot ja muut matkailuyrittäjät kustantavat lastenkirjoja, jotka sijoittuvat tunnettuihin maisemiin tai historiallisiin tapahtumiin.   

 

Capuchina kustannuksen kaksi lastenkirjaa, kuvakirja ja lastenromaani, ovat saaneet sytykettä Linnanmäelle vuonna 1951 rakennetusta  legendaarisesta vuoristoradasta, joka viettää kuluvana vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan.

 

Kirjat on toteutettu yhteistyössä Lasten Päivän Säätiön kanssa, joka on antanut luvan tarinakonseptin sijoittamiseen Linnanmäen maisemiin. 

 

Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan yksi euro säätiölle lastensuojelutyöhön.

 

Kirjakonsepti on kiinnostava: sama tarina kerrotaan kahdessa kirjassa hieman eri ikäiselle kohderyhmälle. 

 

Kummankin kirjan sankarina on Jalmari, vuoristoradan korjaaja, joka tekee töitä uskollisen apurinsa Toutoun kanssa.  
Jalmari ja Toutou tuntevat vuoristoradan kuin
omat taskunsa. Ella Brigatin kuvitusta lastenromaaniin
Vuoristorata: Ystävyyden voima (Capuchina kustannus 2021).  Lukija oppii erilaisia ammattitermejä: staagista vedettäessä jarrukelkat työntyvät kahden takimmaisen vaunun molemmilta sivuilta ja rakotulkki on myös tärkeä työkalu huoltotoimissa.  

 

Jalmarilla on haaveita, mutta hän haluaa olla lojaalinen ystävälleen. 


Huvipuiston hattaramyyjä Birgitta kannustaa Jalmaria silti toteuttamaan unelmiaan. Puistomestari Kumpuselle alueen hoito on sydämen asia. 


Birgitta yllättää työmiehet päivän pääteeksi hattaralla. 
Keanne van de Kreeken kuvitusta Ella Brigatin tekstiin
kuvakirjassa Vuoristorata: Suuri haave (Capuchina kustannus 2021). 

 

Kumpunen tuumailee, että juhlavuoden takia vuoristorataan pitää ottaa neljäs vaunu käyttöön suuren suosion vuoksi. Pätevän jarrumiehen pestaaminen ei kuitenkaan käy käden käänteessä.Jalmari tuntee Vuoristoradan kaikkia pikkupiirteitä myöten, mutta haasteellinen Brunilan mutka testaa hänenkin hermonsa ja motivaationsa. 

 

Kirjojen juonellinen jännite jää hieman vaisuksi. Lastenromaaniversioon saadaan  enemmän ulokkeisuutta historian ja Jalmarille paljastuvien sukusuhteiden ansiosta.

 

Keanne van de Kreeken sävykäs vesivärikuvitus levittyy kuvakirjassa koko aukeamalle. Tekstin määrä on onneksi maltettu pitää riittävän niukkana. Ella Brigatin mustavalkokuvitus on selkeää ja rauhallista. Vuoristoradan rakennuselementit on kuvattu havainnollisesti ja perspektiiveillä herkutellaan kirjan lukijan vatsanpohjaa kutkuttavalla tavalla. 


 

Lapsilukijan kannalta Linnanmäen alueen kartta olisi ollut oiva lisä esimerkiksi sisäkansissa. Näin lukija olisi saanut tapahtumien tueksi ja oman muistinsa vahvistukseksi kokonaiskatsauksen alueesta.
 


Ei kommentteja: