keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Arkiset supertaidot kunniaan

 
















Pilke Salo: Superluokka: Setvijäkerhon salakokous. Kuvittanut Emmi Jormalainen. 136 sivua. Karisto 2021. 

 





Oma luokka on tärkeä. Kaikki sen tietävät. Keiden muiden kuin luokkakavereiden ja opettajan kanssa sitä tulee vietettyä aikaa joka päivä? Monta tuntia. Vuosikausia. Paitsi tietysti oman perheen. Mutta joskus tuntuu, että luokka on perhettä merkityksellisempi. Sohvin mielestä ainakin.

 

Perhe on ja pysyy, eikä kotona yleensä tapahdu mitään ihmeellistä. Joskus vanhemmat onnistuvat yllättämään ja ilmoittavat, että tänään ei käydä lähikaupassa. Vaan autolla isossa marketissa ja kasataan ostoskärryt kukkuroilleen vessapaperia ja pesuaineiden säästöpakkauksia ja kaapit täyteen kuivamuonaa. Eikä osteta edamia. Ostetaan tarjouksessa oleva viiden kilon kermajuusto. Vautsi.

 

Näin alkaa Pilke Salon uuden lastenromaaninsarjan avausteos Superluokka: Setvijäkerhon salakokous. 

 

Sarja sopii jo luistavan lukutaidon saavuttaneelle lapselle, joka pitää nopeasti vaihtuvista tilanteista ja monipuolisesta henkilögalleriasta. 

 

 Sohvin opettajan olemus huokuu tämän hajamielisyydestä
huolimatta huolenpitoa ja kiinnostusta oppilaiden viihtymiseen.
 
Emmi Jormalaisen kuvitusta Pilke Salon tekstiin lastenromaanissa 
Superluokka: Setvijäkerhon salakokous (Karisto 2021). 



Sohvi käy Puhtmuurin koulua. Luokan opettaja Assi vastustaa tietotekniikkaa, ja oppilaat huolestuvat, kun hänen muistikirjansa katoaa juuri ennen lukukauden päättymistä. Pitääkö kaikki kokeet järjestää uudelleen? 


Opettaja toivoo saavansa muistikirjan löytämiseen apua oppilailtaan, joilla on jokin erityisominaisuus.


Ainoastaan Sohvi on ihan tavallinen ”perus-Sohvi”. 

 

Avausosan viehätys perustuu paljon siihen, että vähin erin tarinan kupeessa tuodaan esille luokan oppilaiden  erityistaitoja, jotka tiivistetään Emmi Jormalaisen kuvituskuviin.

 

Vertin supertaito on muuntautumiskyky. Emmi Jormalaisen
kuvitusta Pilke Salon tekstiin lastenromaanissa
Superluokka: Setvijäkerhon salakokous (Karisto 2021). 



Muistikirja löytyy ja ennen niin leppoisa opettajakin muuntuu todelliseksi multitaskaajaksi.

 
– Antakaas kun selitän. Pystyn samanaikaisesti selaamaan sosiaalista mediaa ja uutisia, bloggaamaan, vloggaamaan, kirjoittamaan sähköposteja, olemaan yhteydessä ystäviin ja sukulaisiin.  

 

Sarjan ensimmäisessä osassa olisi ollut ainekset kahdeksi erilliseksikin tarinaksi. Toinen osio keskittyy koulun ullakolta löytyvän metallirasian salaisuuden ympärille. 

 

Tapahtumantäyteisen juonen kupeessa työstetään myös kaveritaitoja. 


Luokkakaverit nimeävät empimättä Sohvin uuden setvijäkerhon puheenjohtajaksi, koska he arvostavat hänen päättäväisyyttään, reilua luonnettaan ja asioihin tarttumista. 

 

 

Setvijäkerho löytää koulun ullakolta
salaperäisen metallirasian. 
Emmi Jormalaisen 
kuvitusta Pilke Salon tekstiin lastenromaanissa 
Superluokka: Setvijäkerhon salakokous (Karisto 2021). 




Kohtaaminen koulun siivoojan Hellevin kanssa saa Sohvinkin oivaltamaan, että arkiset vahvuudet voivat olla jopa superkykyjä monikäyttöisempiä.  

 

Superkyvyt ja erityisominaisuudet näyttävät nyt olevan lastenkirjoissa muodissa. 

 

Hyviä esimerkkejä teeman käsittelystä löytyy Paula Norosen Supermarsu-kirjojen (Tammi v:sta 2007) lisäksi ruotsalaisten Elias ja Agnes Våhlundin Käsikirja supersankareille -sarja (S&S v:sta 2019, suom. Arja Kantele) sekä Malin Klingenbergin ja Tiina Konttilan Patrik ja superseniorit -sarjasta (S&S v:sta 2019; suom. Outi menna). 


Kesällä ilmestyy myös Sari Peltoniemen lastenromaani  Ihmetyttö (Tammi, kuv. Aiju Salminen), joka kertoo Allista ja hänen perheestään. Alkuasetelma on samankaltainen kuin Pilke Salon kirjassa: Allia lukuun ottamatta muilla perheenjäsenellä on jokin superkyky.

 

Pilke Salolta on aiemmin ilmestynyt kuvakirjat Sulo omenamies (kuv. Virpi Talvitie, Vakka & Kansi 2011) ja Herra Heinämäen kaupunkireissu (kuv. Markku Hernetkoski, Docendo 2018) isänsä Heikki Salon kanssa. 





Ei kommentteja: